ewablabla 02.08.07, 21:52 Witam, Czy są jakieś obostrzenia dotyczące radia CB w Cro lub w krajach które będziemy mijać jadąc ? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sz Re: CB radio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.07, 11:49 Tak jak w całej europie możesz je swobodnie używać. Przypominam że kanalik 28 po za granicami Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miroslaw Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 17:17 Gość portalu: sz napisał(a): > Przypominam że kanalik 28 Kanalik czy koralik ????? Ścieszka, radyjko, antenka, breko, bayo itp. warto sobie przyswoić by być odbieranym jako swój :))))))) I koniecznie opanować cyferki a konkretnie 73, 51, 88 i oczywiście amatorskie uśmiechniete 12 Szerokiej i suchej a jak juz dojedziecie to wąskiej i mokrej :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 17:08 Tymi cyferkami Mirosławie mnie deczko zaskoczyłeś. O co chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miroslaw Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 23:04 Gość portalu: sz napisał(a): > Tymi cyferkami Mirosławie mnie deczko zaskoczyłeś. O co chodzi ? :)))) Chyba zartujesz ????:) siedemdziesiąttrzy NIE siedem trzy !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 02:51 No nie żartuje. Nadal niewiem nic :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miroslaw Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 15:10 Gość portalu: sz napisał(a): > No nie żartuje. Nadal niewiem nic :( To i dobrze. Zapomnij że takie coś może isnieć. Jestes na dobrej drodze :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 23:13 O co chodzi z tymi liczbami ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boria Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 15:21 73-pozdrowienia 88-buziaczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: CB radio IP: 212.87.244.* 05.08.07, 21:10 Z CB bez problemu. A "Miroslaw" ma rację z tymi cyferkami ale to jest dla zawodowców. Ale jak nie znasz to nie przeszkadza bo i tak się dogadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: CB radio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 10:42 Mówicie pozdrowienia, buziaczki ! A ja Wam powiem że z CB przejechałem może z 200 tysięcy kilometrów i nigdy przenigdy czegoś takiego nie usłyszałem !!! Może takie skróty cyfrowe istnieją w eterze "stacjonarnym" pomiędzy ludźmi którzy przez CB rozmawiają na jakiś innych kanałach ale napewno nie na używanym przeze mnie kanale ogólnym mobilnym czyli 19. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miroslaw Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 16:14 Gość portalu: sz napisał(a): > A ja Wam powiem że z CB przejechałem może z > 200 tysięcy kilometrów i nigdy przenigdy czegoś takiego nie usłyszałem !!! :)))) Bo jeździsz z wyłączonym radiem :)))) Ja toto (cyferki) słysze na codzień i mało mnie krew nie zaleje kiedy słysze kończącego rozmowe słowami: pozdrawia siedemdziesiąttrzy Oba razem czyli masło maslane. Małpowanie ze slangu krótkofalowców :)))) I napisz że nie słyszysz jak ktoś cię czestuje "piećdziesiątjeden" pod koła lub na droge. Nie lepiej powiedzieć "nie daj się złapać" ?????? No nie bo cyferki dodają powagi i od razu słychać że swój :))))) Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 20:20 No to wygląda na to że jeździmy po innej Polsce z "innym" 19-tym kanałem i po innej Europie z innym "28". Wysłałem linka z ta dyskusją do 8 osób z całej Polski jeżdżącej z cb zarówno osobówkami jak i tirami i nikt w żadnym rejonie Polski z czymś takim się nie spotkał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miroslaw Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 20:28 Gość portalu: sz napisał(a): > No to wygląda na to że jeździmy po innej Polsce Wygląda na to że tak :((( i wyglada na to że jestes w lepszych miejscach :)) Nie daj sie złapać :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: CB radio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.07, 09:14 Sęk w tym ze bywam w całej Polsce więc znaczy to że "bezcyferkowo" jest wszędzie a Ty masz jakiegoś potwornego pecha że ktoś Cię męczy rzucając cyferki pod koła :) Odpowiedz Link Zgłoś
adellante1 Re: CB radio 07.08.07, 11:08 Sek w tym ze to o czym mówi Mirosław jest znane wszystkim którzy wiedza co to jest alan 28, czym było santiago 1200... To ze zrobiłes 200tys z radiem to co znaczy? Ze juz masz drugi rok radyjko?? Breka już całe lata nie słyszałem, tak samo jak 88 czy chociażby pstrykniecia gruszką. Teraz w epoce radyjek z allegro i 20 cm magnesówek czasem wstyd się przyznać ze jest sie uzytkownikiem CB. Kto dziś wie ze kiedyś bez własnej ksywki nie było się co odzywać na radyjku. Ostatnio musiałem mobilowi tłumaczyc skąd on ma wiedzieć kiedy bedzie 174 kilometr... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arleta Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 16:37 a ja pierwsze radio miałam 12 lat w stecz, i po przerwie znów wrociłam do starego CB. bo takie radio w dłuższej podróży jest niezbędnne.a unas w chwili obecnej ogólny to 19.szerokości mobilka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miroslaw Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 17:56 Gość portalu: arleta napisał(a): > chwili obecnej ogólny to 19.szerokości mobilka Cóż to za nowomowa ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwymaro Re: CB radio IP: *.elsat.net.pl 16.06.08, 20:02 witam radyjko mam już prawie 5 lat i sorry ale o cyferka o których piszesz też nie słyszałem. faktem jest że trasy mam głównie na górnym śląsku czasami do wawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swistak Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.07, 22:09 polecam www.cb-radio.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróżnik Re: CB radio IP: 91.197.155.* 17.06.08, 09:32 Podobno (!) w Austrii można używać tylko CB-radia na częstotliwości FM. Czyli nasze długie anteny odpadają i trzeba je zdjąć - można dostać mandat. Nie sprawdzałem tej informacji nigdzie formalnie ale przed wyjazdem warto by się tym zainteresować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miroslaw Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 18:42 Gość portalu: podróżnik napisał(a): > Podobno (!) w Austrii można używać tylko CB-radia na częstotliwości FM. Czyli > nasze długie anteny odpadają i trzeba je zdjąć - można dostać mandat. Skąd takie rewelacje???? że "na FM" są inne dłuższe? lub krótsze?? anteny :) Człowieku nie masz zielonego pojęcia więc się nie wypowiadaj. Długość anteny zależy od częstotliwości na której chcemy nadawać i to nie zależy od emisji (wiesz o czym pisze???) Gość portalu: podróżnik napisał(a): >warto by się tym zainteresować. Lepiej zainteresuj się zależnością: długość anteny a częstotliwość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miras Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 20:11 szerokości życze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miroslaw Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.08, 17:12 Gość portalu: miras napisał(a): > szerokości życze Co to znaczy??? Kiedy jesteś za kierownicą to życzę zazwyczaj szerokiej i suchej ale jak dojedziesz do celu to wąskiej i mokrej Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: CB radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 22:08 28 kanalik w AM czy FM.Dziękuje z góry za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exx Jak jest z CB w Austrii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 19:22 Jak to jest w Austrii ? Jedni podają, że można mieć radia inni, że nie, a jeszcze inni mówią (piszą), że można mieć radio ale tylko FM - bez możliwości przełączania między AM/FM. No to jak to jest na prawdę, bo słyszałem ze osobówki sprawdzają. Ja mam na relingu długą i mega widoczną antenę, więc wolałbym nie zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś