Dodaj do ulubionych

Zinnat-niska temp+zimne poty!!!!!!!!!!!!!

16.12.05, 23:06
Dziewczyny prosze ratujcie! Moja malutka 2,9 m ostatnio przechodzila ospe, po
2 tygodniach zabralam ja z przeszkola z wysoka tem-39st i powiekszonym wezlem
chlonnym za uchem. Lekarka stwierdzila obustronne zapalenie uszu, i byc moze
poczatek anginy. Przepisala Zinnat. Po pierwszej dawce bylo lepiej, ale
dzisiaj , czyli nast dnia mala w czasie snu bardzo zaczela sie pocic-ale to
nie z goraczki-to zimny pot. Pierwszy raz sie z tym spotkalam, wiec jestem
przerazona. Dzisia wieczorem po antyb dalam jej te Nurofen, bo zauwazylam, ze
rosnie temp-ale nie za bardzo-wiec nie potrzebne to bylo!!! Po umyciu Klaudia
dostala tych zimnych potow i po zmierzeniu tem , nie chciala przekroczyc
35,5, a byla nawet ciut mniejsza. Jestem zla na siebie, ze dalam jej ten
nurofen. z drugiej strony zastanawiam sie o co chodzi w tym Zinnacie-czy nie
jest dla niej za mocny??? Lekarka przepisala 5 ml -2 razy dziennie. Wczesniej
przyjmowala Augumentin po 2,5. Pomozcie!!!!!!
Obserwuj wątek
    • edytka73 Re: Zinnat-niska temp+zimne poty!!!!!!!!!!!!! 16.12.05, 23:13
      Tak niska temperatura oznacza, moim zdaniem, osłabienie organizmu. Myślę, że
      zinnat + nurofen to dużo, ale bez przesady. Nie przekroczyłas na pewno
      zalecanej dawki. Zinnat i Augmentin zawierają chyba inną substancję czynną -
      stąd różnica w dawkowaniu. A z lekami p/goraczkowymi to nie ejst tak, że
      obniżają temp. ile się da, tylko zbijają gorączkę. Pot ma za zadanie schładzac
      skórę, a jesli Mała nie ma teperatury to i pot jest chłodny. Moje dziecko kiedy
      choruje zawsze po zaśnięciu bardzo sie poci.
      Spokojnie. Okryj Małą, jak bardzo się niepokoisz - zadzwoń na nocny dyżur
      lekarski (zawsze tak robię, żeby sobie wyjąsnić).
      Trzymaj się, wiem, jak to jest siedziec przy chorym dziecku i okropne myśli do
      głowy przychodzą.
    • figrut Re: Zinnat-niska temp+zimne poty!!!!!!!!!!!!! 16.12.05, 23:29
      Zadzwon na pogotowie i opisz sytuacje. Moj mężczyzna jak byl malutki wedlug
      opisow tesciowej tak sie zachowywal po ktorejs tam dawce jakiegos antybiotyku.
      Okazalo sie ze jest na niego uczulony [zwolnione tetno, spadek temperatury,
      pocenie sie]. Zawsze lepiej uzyskac fachowa opinie z pogotowia gdzie sa lekarze
      niz cala noc sie bac. Pozdrawiam i zdrowka dzieciatku zycze.
    • aniaostapiuk Re: Zinnat-niska temp+zimne poty!!!!!!!!!!!!! 17.12.05, 09:14
      dzieki dziewczyny!!! Zadzwonilam na pogotowie i babka powiedziala, ze zimne
      poty-to normalna sprawa, ale z tym Nurofenem to totalnie dalam plamy!!!!!
      Praktycznie nie spalam cala noc, sprawdzajac caly czas corcie. Dzisiaj jest juz
      cieplejsza, ale po zmierzeniu tem-mam juz dosyc tych termometrow, kazdy mowi
      cos innego, nawet po minucie, miala 35,9. Dlaczego taka niska, dlaej nie wiem.
      Czy to zadanie tego antybiotyku? Ale az tak???
      Z czego moze wynikac niska temp?
      • antonina_74 Re: Zinnat-niska temp+zimne poty!!!!!!!!!!!!! 17.12.05, 10:57
        często na antybiotyku bywa niska temperatura. Moje dzieci też zwykle jak biorą
        antybiotyk to się robią takie "zimniejsze niż zwykle".
        Nie dałaś plamy z Nurofenem, nasza lekarka np. zaleca Nurofen podawać 3x
        dziennie przy infekcji bez czekania aż gorączka wzrośnie. Nie obniża normalnej
        temperatury tylko gorączkę.
        natomiast historię z zimnymi potami znam z opowiadań teściowej, mój mąż był
        alergikiem i miał taką historię w dzieciństwie po podaniu nowego antybiotyku -
        zimne poty, zwolniona akcja serca, spowolnienie oddechu, była to silna reakcja
        uczuleniowa na nowy dla organizmu lek. Wszystko dobrze się skończyło ale
        konieczna była wizyta lekarza w domu.
        • sion2 Re: Zinnat-niska temp+zimne poty!!!!!!!!!!!!! 17.12.05, 11:05
          Nie martw sie aż tak bardzo, temperatura między 35 a 35,5 jest jeszcze niegroźna
          dla dziecka, po prostu osłabienie.
          Gdy byłam opiekunka i miałam pod opieką 3latka, raz po zapaleniu oskrzeli, w
          czasei brania antybiotyku w mocu miał temperaturę 33,5 ! tak, dokładnie gdyz
          oczywiście pogotowie poszło w ruch ale nie zabrali go tylko kazali b. ciepło
          ubrac i spac z nim w łózki (matce rzecz jasna a nie mnie). To sie nazywa hipotermia.
          Potem gdy ja przyszłam rano, miałam przykaz mierzyć goraczke co godzinę, dziecko
          było b. ciepło ubrane i co godzinę ciepły płyn do pyska w ilości pół szklanki co
          najmniej. Po jedzeniu i piciu automatycznie podnosi sie temperatura ciała bo
          organizm tworzy energię na trawienie.
          także juz żadne 35, 3 mnie osobiście nie przestraszy...
          • sion2 Re: Zinnat-niska temp+zimne poty!!!!!!!!!!!!! 17.12.05, 11:06
            miało być "w nocy" a nie w mocu

potem dziecko w ciągu dnia miało temp między 34 a 35 smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka