Dodaj do ulubionych

szmery w sercu!

18.01.06, 22:04
Witajcie!
Dziś byłam z moim rocznym synkiem na szczepieniu. W trakcie rutynowego
badania pani doktor wysłuchała szmery w sercu. Stwierdziła, że są to
najprawdopodobniej tzw. szmery niewinne. Czy któreś z waszych dzieci też tak
miało? Jesli tak to czym to jest spowodowane i jak szybko to przeszło? Inna
pani doktor, po konsultacji telefonicznej, kazała zrobić mu morfologię krwi,
bo to może być wynikiem braku żelaza. Napiszcie coś, bo zwariuję. Pewnie jak
zwykle niepotrzebnie panikuję!
mamuska P
Obserwuj wątek
    • mart44 Re: szmery w sercu! 18.01.06, 22:07
      Pewnie jak
      > zwykle niepotrzebnie panikuję!
      > mamuska P
      To z pewnością!wink Poważne sprawy z sercem wykryto by dużo wcześniej, a i ty na
      pewno zauważyłabyś, że masz chore dziecko. Jak one są "niewinne", to chyba nie
      ma się czym martwić, poczekaj na wyniki.
      Pozdrawiam!
      • kubona Re: szmery w sercu! 18.01.06, 22:15
        szmery sa na pewno niewinne, wiele dzieci ma szmery w serduszku. jeśłi chcesz
        mieć spokojne sumienie możesz poprosić lekarkę o skierowanie na EKG i echo
        serca. ale szkoda męczyć maluszka.
      • b.mamma Re: szmery w sercu! 18.01.06, 22:17
        u mego synka też wykryto szmer po prostu weź skierowanie do kardiologa zapisz
        się w kolejkę i czekaj to napewno nic poważnego a bedziesz spokojniejsza
    • karynk Re: szmery w sercu! 18.01.06, 22:36
      Także podpowiadam wizytę u kardiologa i echo serca.

My pierwszą wizytę mieliśmy w 1 miesiącu życia Mikołaja,
      szmery zwiazane z pracą zastawki.
      W lutym idziemy na kontrolę (pól roku po pierwszej wizycie).
    • weronikarb Re: szmery w sercu! 19.01.06, 07:49
      Mnie sercem już zaczęli straszyć jak mały miał3 dni - nagle zsiniał i trafil na
      dobe pod ekg (chyba inaczej sie nazywa ale tak wygladalo). Moim zdaniem to bylo
      z głodu i placzu. Okazalo sie że serduszko zdrowe.
      Jak bylismy na szczepieniu maly mial cos powyzej roku, pediatra oczywiscie
      dopiero wtedy uslyszala szmery. Dostalam skierowanie na echo serca.
      Okazalo sie ze maly ma tzw. struna rzekoma. Powiem Ci jak wytlumaczyl mi to
      kardiolog dziecięcy, kiedy mu powiedziałam że ma powiedzieć laikowi aby
      zrozumial smile
      Maly ma w serduszku jakąś żyłke/strune, która jest luźniejsza i czasami
      poprostu zadrży, co jest wtedy słyszalne jako szmer. Nie jest to chorobą, tego
      się nie leczy, to poprostu jest i nie wpływa w żaden sposób na pracę serca. Z
      czasem może ustąpić. Jest to czesto spotykane. Idź do kardiologa dzieciecego i
      sprawdż, ale niemartw sie bo gdyby to byla powazna sprawa to już dawno by
      wykryli smile
    • bomba001 Re: szmery w sercu! 19.01.06, 08:18
      a ja ci odpowiem inaczej, choc nie wiem jak to sie ma do rocznego dziecka.
      nasza córeczka przy pierwszej wizycie u neonatologa miała odkryte szmery. co
      prawda o tonie wysokim świadczące o małej dziurce najwyżej. my poszliśmy od
      razu na echo do jednego z lepszych specjalistów. i dziurka jestsad( mała, na
      razie nie wymagajaca ibnterwencji chirurgicznej, ale jest. kontrola co msc.
      ważen jest że mała dobrze rośnie, bo to oznacza, że serduszko też rośnie.
      nasza przychodnoiowa lekarka noc nie słyszałasad( pytałam co jakbysmy nie
      przyszli: powidział mi, że taka wada nimonitorowana może sie albo sama
      skorygować, alebo niestety zmianic kształt sekca, doprowadzając do jakieś innej
      wady. a ta moze sie ujawnic jak maluch będzie miał 5, 15 lub 50 lat...
      natomista jakiś konował stwierdził kiedyś, że mój wtedy ponad roczny syn ma
      szmery. przeraziłam się i poszlam do naszego neonatologa, który powidział, że
      nic nie słyszy i że nic nie ma. sprawdź to koniecznie, lepiej mic czyste
      sumienie! ale bez paniki!
    • mama_helenki Re: szmery w sercu! 19.01.06, 09:42
      Witaj,
      ja też mam szmery smile
      Miałam wprawdzie problemy z sercem, ale z zupełnie innego powodu, badając się
      wtedy bardzo dokładnie i u różnych lekarzy dowiedziałam się, że jeśli chodzi o
      szmery, to się zdarza często i nie jest żadną patologią - "taka uroda".
      Więc się nie przejmuj, a dla spokoju pójdź kiedyś do lekarza.
      Pozdrawiam
    • fasola6 Re: szmery w sercu! 19.01.06, 09:54
      Wg mnie powinnaś udać się do kardiologa i wyknać dziecku EKG i USG serduszka
      (czyli tzw. echo). U jednego z moich synów były to faktycznie szmery niewinne
      (tak jak opisała to poprzedniczka). Drugi jednak synek ma wadę wrodzoną -
      wymagała ona zabiegu chirurgicznego.
      Pozdrawiam
      Ola
    • zenia_p1 Re: szmery w sercu! 19.01.06, 09:54
      Cześć

nie martw się. Moja córeczka też miała szmery w sercu, gdy miała 4 miesiące.
      Pediatra od razu mnie uspokoił, że są to szmery niewinne i zalecił wykonanie
      morfologii. Morfologia wyszła ok, ale żelazo było trochę poniżej normy i mała
      przyjmowała żelazo w kropelkach, po miesiącu szmery ustąpiły i jak do tej pory
      się nie pojawiłysmile
      Zrób morfologię synkowi i nie martw się na zapas. Pozdrawiam i życzę dużo
      zdrówka.
      • kmerowa1 Re: szmery w sercu! 03.02.06, 13:12
        to jeszcze raz ja.
        pediatra zalecił nie tylko morfologię ale oznaczenie osobno poziomu żelaza,
        rozmaz manualny krwi i retikulocyty, ponoć dopiero takie badania dają jasny
        obraz sytuacji
    • oliwia.x Re: szmery w sercu! 19.01.06, 10:06
      dokladnie jak pisala weronika moja corka miala szmery w sercu wykryto w piatej
      dobie zycia okazalo sie ze ma ta strune ktora powoduje czasami turbulecje ,
      ktore wywoluja szmery. ma to podobno ok 50 % ludzi tele ze nie wie o tym. te
      szmery nasilaja sie gdy dzieko jest zdenerowane ma temperature albo placze.
      lekarze pediatrzy czesto nie rozrozniaja szmerow wynikajacych z wady serca od
      tych wlasnie spowodowanych ta strunaw serduszku. jednak pani kardiolog juz po
      osluchaniu stwierdzila ze to zaden problem i echo rzeczywoscie wykazalo ta
      stune. kamien mi wtedy spadl z serca. dodam ze nigdy bym nie wiedziala o tych
      szmerach tyle ze mialam cesarke i byla w szpitalu dluzej jakbym wyszla na 3
      dobe jak po naturalnym porodzie. bo te szmery byly slyszalne dopiero w paitej
      dobie. a lekarze piediatrzy jak badaja moja corcie teraz to nic nie slysza.
      wiec sie nie mart ale raczej skontroluj
      pozdrawiam
    • ade1 Re: szmery w sercu! 19.01.06, 10:48
      moja mala tez tak miala, zrobilam jej usg serca i kardiolog powiedziala ze
      wszystko ok ze sa to szmery niewinne, ale zawsze nalezy to sprawdzic
      • mamuskap Re: szmery w sercu! 19.01.06, 11:34
        Ogromnie dziękuję za odpowiedzi! Bardzo mnie uspokoiłyście, w przyszłym
        tygodniu idziemy zrobić morfologię, a do kardiologa chyba będzie trzeba iść
        prywatnie, bo u panstwowego pierwszy kwartał jest już zajęty, a nadrugi zapisy
        dopiero w marcu!
        Jeszcze raz dziękuję i życzę dużo zdrowia dzieciom i mamomsmile
        MamuskaP
    • mdorota11 Re: szmery w sercu! 21.01.06, 22:22
      u mojej córki w okolicach pół roku też pediatra wykryła szmery, tzw szmery
      rozwojowe. Myślałam, ze opuszczę ten padół z wrażenia. Robiłam małej badania
      kardiologiczne. Wszystko ok, za rok (już za półwink kontrola, szmery są nadal.
    • karina1974 Re: szmery w sercu! 22.01.06, 15:32
      Moja córcia takowe miała, pediatra wysłuchal jak miała chyba z 6 m-cy. Dal
      skierowanie do specjalisty i Mała była na 3 kolejnych badaniach co 6 m-c. Po tym
      okresie szmery same ustąpiły - pani doktor stwierdziła, ze musiły być to szmery
      wzrostowe (czy jakoś tak) i powiedziała, ze wiecej nie trzeba chodzić, chyba, ze
      pediatra coś znów wysłucha. smile
      nie martw sie na zapas smile
    • gemmavera Re: szmery w sercu! 22.01.06, 19:33
      U moich dzieci też można wysłuchać taki szmerek. Oboje mieli robione echo serca
      i okazuje się, że u obojga brzęczy tak wink) mała, niewinna struna. Nawiasem
      mówiąc mają te strunę najprawdopodobniej po mnie. smile
      Ale do kardiologa warto pójść, żeby się upewnić i mieć spokojną głowę.
      • aluniaaa a u nas okazał sie winny :((( 30.01.06, 21:52
        U naszego synka(8m-cy) pediatra wysłuchała szmerek dopiero niedawno,
        pojechalismy do niej z bólem gardła.Mielismy nadzieje,ze to niewinny
        zmerek,spowodowany infekcja,wysoka temp. Dla spokoju zrobilismy morfologię,bo
        anemia moze byc przyczyna szmerków. Morfologia wyszła w normie.
        Dzięki ojemu koledze,ktory robi specjalizacje z kardiologii dostalismy sie bez
        kolejek do kardiologa. I jak się okazalo,szmerek spowodowany jest ubytkiem
        międzykomorowym, taka dziurka wielkości 1,5 mmsad(( Nie leczy się tego
        farmakologicznie, sa duze anse,ze wraz z wiekiem dziurke się zamknie, na
        szczescie umiejscowiona jest ona na miesniu,a miesień będzie rósł.
        Kardiolog zdziwiła się,ze zaden lekarz nie wykryl tego wczesniej,bo szmerek jest
        wyrazny.
        Jedyna profilaktyka jaka mamy stosowac to unikac infekcji,a jesli takei sie
        pojawią to od razu leczyc je antybiotykami,po to,zeby chronic serduszko przed
        drobnoustrojami,ktore molyb sie przenieśc na nie iwtedy doszło by do zapalenia
        wsierdzia.

Tak wiec radze jak najszybciej pojechac do kardiloga dzieciecego,to sa powazn
        esprawy i nie mozna tego bagatelizowac i zycze,zeby okazał sie niewinym szmerkiem.

My na kolena wizyte za okolo 1 rok,mam andzieje,ze jak synus urosnie to wtedy po
        dziurce nie bedzie ani sladu.
    • aga55jaga Re: szmery w sercu! 31.01.06, 16:48
      u mojej Wiki nie zamknął się do końca przewód Botala, przy pierwszym
      szczepieniu pediatra usłyszała szmerki. Zostaliśmy skierowani do kardiologa -
      jakoże w moim mieście kolejki są niebotyczne a i sam lekarz i sprzet pozostawia
      wiele do rzyczenia, zdecydowaliśmy się na wizytę przywatną u przyjeżdzającego
      do mojego miasta raz w miesiącu kardiologa dziecięcego. Ten wykonał badanie
      doplerowskie, usg, przepływów i stwierdził takie właśnie niedomkniecie, które
      nie wymaga farmakologii a także strunę rzekomą w sercu. Dziś mała jest po
      drugiej wizycie - otworek zmniejsza się, następna wizyta za rok
      • aga55jaga Re: szmery w sercu! 31.01.06, 16:49
        matko "życzenia"jakie byki sadzę przepraszam
    • kmerowa1 Re: szmery w sercu! 03.02.06, 13:09
      mój maciek ma szmery od ok. 3 miesiąca kiedy to dziecko przechodzi tzw anemię
      fizjologiczną - tzn ma mały poziom żelaza bo nie jest w stanie zzmagazynować go
      zbyt dużo w czasie ciąży. Poziom żelaza jest niski i dlatego krew jets żadsza i
      stąd szmery. maciek ma już 9 mcy i dalej bierze żelaza o szmery jak powiedział
      lekarz są niewinne - zmieniają się wraz z położeniem ciała. możlwie że u
      twojego dziecka wcześniej lekarz nie usłyszał tych szmerów.
      u mojego też nie wszyscy łyszeli. wybrałam się do dobrego lekarza i jestem
      teraz spokojna. tylko mam jedna wątpliwość - musisz się dowiedzieć od jakiego
      wieku dziecka te szmery przestają być niewinne. pozdrawiam
      • aluniaaa Re: szmery w sercu! 04.02.06, 00:07
        gdzies wyczytałam,ze do 3 lat
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka