Dodaj do ulubionych

tiki nerwowe po ospie

14.02.06, 09:05
Czy ktoś się z tym zetknął. Synek miał wcześniej tiki nerwowe ale bardzo
sporadycznie. Po ospie nasiliły się tak że bardzo mnie niepokoją. Nie
niepokoją naszego pediatry który mówi, że mam to olać i nie zwracać uwagi więc
raczej go zmienię. Pani w przedszkolu również zwróciła mi na to uwagę.
Co robić?
Neurolog?
Psycholog?
Obserwuj wątek
    • modalna Re: tiki nerwowe po ospie 14.02.06, 10:33
      Mój synek w zeszłym roku (jego pierwszy rok w przedszkolu) przechodził bardzo
      dużo chorób w krótkim czasie: ospę, szkarlatynę, liczne zapalenia uszu i
      oskrzeli. Też zaczął mieć tiki (w postaci zaciskania powiek co chwila), którymi
      bardzo się przejmowałam. Również były bardzo nasilone. Nigdy wcześniej nie miał
      żadnych tików. Odwiedziłam neurologa (synek miał wcześniej wstrząs mógu, więc
      bałam się że to mogą być jego konsekwencje), okulistę.
      Neurolog powiedział, że bardzo wiele dzieci ma w pewnym okresie rozwoju różne
      tiki i zwykle nie trwają one dłużej niż pół roku. Okulistka kazała ignorować. W
      końcu pediatra (która też mówiła, żeby nie zwracać na to przesadnej uwagi)
      poleciła podawać magnez i witaminę B6 i zestaw multiwitaminowy. Odradziła
      wizytę u psychologa, upewniwszy się uprzednio że w środowisku dziecka nic się
      nie zmieniło w ostatnim czasie.
      Synkowi po około 2 miesiącach przeszło. Nie wiem czy tiki były skutkiem
      niedoboru witamin i minerałów wypłukanych przez antybiotyki czy przeszłyby same
      z siebie...
      Na Twoim miejscu odwiedziłabym neurologa i pediatrę.
      Życzę szybkiej poprawy!
      Pozdrawiam, Sylwia
      • malgoska13 Re: tiki nerwowe po ospie 14.02.06, 14:18
        Będę musiała. Ja już byłam u neurologa 2 lata temu, bo chodził cały czas na
        palcach. W badaniach nic nie wyszło, i też kazała brać magnez. Chodzenie na
        palcach ustało ale jak odkładam magnez to znowu zaczyna. Ale te tiki są bardzo
        denerwujące. Zaciska piąstki i zęby i dodaje do tego dziwny pisk. Jestem
        przerażona! Po ospie poszedł do przedszkola na 3 dni i teraz ma grype. Dzięki za
        porade.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka