Dodaj do ulubionych

EEG głowy

20.02.06, 13:55
Witam!
Moja córka ma mieć robione EEG głowy. Jeśli któraś z was, robiła dziecku
takie badanie to proszę napisać jak dokładnie to wygląda i czy wynik jest od
razu.
Pozdrawiam Beata, mama 20 mies. Karolci
Obserwuj wątek
    • q_211 Re: EEG głowy 20.02.06, 14:22
      Dziecko po założeniu elektrod na głowe musi zasnąć więc trzeba wcześniej
      wybudzić żeby było na tyle zmęczone żeby zasneło.Badanie trwa około 20 min i w
      naszym przypatku wynik był po paru dniach.
      Jeśli masz jakieś pytania to odpowiem.
      Pozdrawiam
    • gemmavera Re: EEG głowy 20.02.06, 15:08
      Zgadza się, tak małe dziecko musi spać w trakcie badania.
      Badanie może trwać dłużej niż 20 minut - nawet do godziny, zależy, jaki jest
      zapis.
      Wyniki są od razu, ale z reguły, jeśli EEG robi technik, to on nie może ich
      interpretować - więc nic Ci nie powie, mimo że doskonale wie, co tam widać w
      zapisie. wink W takim wypadku o wynikach dowiesz się dopiero od neurologa.
      powodzenia smile
      gemma
      • beatriki Re: EEG głowy 21.02.06, 12:47
        dziękuję wam za odpowiedzi. Rozumiem z tego, że całą noc muszę spędzić z
        dzieckiem w szpitalu? Jak to wygląda. Czy dostanę L4?
        Dlaczego robiłyście to badanie?
        Moja córka chwyta się w jedno miejsce na głowie i woła, że boli.
        Czy to badanie jest miarodajne itp.
        Martwię się.............
        Bata
        • dziunia_f Re: EEG głowy 21.02.06, 13:26
          Czasem dziecko jest przyjmowane na jeden dzien do szpitala, czasem umawiasz sie
          na godzine i przychodzisz z dzieckiem tylko na badanie. U nas najlepiej wypadlo
          badanie robione prawie wieczorem, z dzieckiem spedzilam intensywny dzien, aby
          go jak najbardziej zmeczyc, aby podczas badania spal. Moj syn ma drgawki
          goraczkowe i byl diagnozowany w kierunku padaczki. Zapisy EEG sa prawidlowe.
          Moje dziecko jest pod opieka swietnego neurologa i wiem od pani dr, ze EEG nie
          zawsze jest miarodajne. Musi byc naprawde dobry specjalista do odczytu wyniku,
          bo u malych dzieci jest to trudne.
          • q_211 Re: EEG głowy 21.02.06, 13:51
            Nie zawsze konieczny jest pobyt dziecka w szpitalu ja zawsze mam umówioną
            godzine i przychodzę z dzieckiem w danym dniu.
            Badanie robimy dlatego że synek ma opóżnioną mowe i jest dzieckiem nadpobudliwym.
            Nie martw sie na zapas napewno wszystko się uda Pozdrawiam i życzę zdrówka
            • beatriki Re: EEG głowy 21.02.06, 14:12
              Hmmm, zastanawiam się...
              jeśli umówię se na konkretną godzinę, rozumiem wieczorną, to w jaki sposób
              zmuszę dziecko do zaśnięcia? Na zawołanie? W obcym miejscu itp.? To jest realne?
              przeraża mnie to badanie trochę, bo nie wyobrażam sobie tego...
              Beata
    • anek.anek Re: EEG głowy 21.02.06, 14:09
      Ze swojej strony dodam, że wyniki EEG żadko są jedyną podstawą do postawienia
      diagnozy.
      • q_211 Re: EEG głowy 21.02.06, 14:24
        Ostatnio kiedy syn miał robione badanie było o 11 rano,dzień wcześniej poszliśmy
        spać o 10 wieczór,a rano o 4 pobutka syn był tak wyczerpany że po założeniu
        elektrod zasnoł zaraz,napewno podczas przygotowania dzieco będzie płakało i
        zmęczy się tak że zaśnie dodam że moje dziecko ma 3/5 roku więc w Waszym
        przypadku to będzie łatwiejsze.
        Robiłam EEG dwa razy synkowi i zawsze się denerwowałam,potem okazywało się że
        nie potrzebnie,nerwy na bok a wszystko będzie dobrze.Techniczka która robi
        badanie wie jak się zachować bo ma doczynienia z tym na co dzień i dzieciaki sa
        różne.
    • beatriki Re: EEG głowy 21.02.06, 16:58
      bardzo wam dziękuję...!
      Podrawiam Beata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka