sumka72 27.02.06, 20:24 Mam pytanie mój 6,5 letni syn po wielokrotnych drgawkach gorączkowych dostał skierowanie na tomografię. Na czym to badanie polega i czy jest bolesne dla dziecka, bo słyszałam że podaje sie jakiś kontrast? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaha1 Re: Tomografia komputerowa 27.02.06, 21:43 jest to badanie głowy - jak przypuszczam, czyli poszukiwanie zmian w mózgu, również guza, który mógłby uciskać na mózg i zaburzać jego pracę. polega na tym, że dziecko kładzie się na łóżku i jest unieruchamiane pasami (zwłaszcza głowa, którą nie może poruszyć), następnie całe łóżko z dzieckiem wjeżdża w okrąg (takie wielkie koło, w którym porusza się element wykonujący badanie). Badanie trwa około minuty (w zależności od jakości sprzętu, bo są różne modele tomografów). I tyle. Jeśli wyniki są złe mówią natychmiast (przynajmniej u mnie w szpitalu tak było) Kontrast - jeśli jest zalecony, podawany jest dożylnie tuż przed badaniem w tym celu najczęściej zakładany jest wenflon do ręki lub do nogi. Na chwilę przed badaniem, kiedy dziecko już leży, wstrzykiwany jest kontrast (czyli płyn, który zabarwia i dzięki temu badanie jest dokładniejsze). Po badaniu wyjmują wenflon i każą perzyjść na zapoznanie się z wynikami np. za 3 dni kiedy będzie opis. Badanie nie boli, jeśli dziecko jest odważne to nic złego nie powinno się wydarzyć. Rodzicowi zwykle pozwalają zostać w sali i trzymać dziecko za rękę w czasie badania. jedyny ból to ukłucie igłą - jak przy szczepieniu. Życzę powodzenia i dobrych wyników. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynabobak Re: Tomografia komputerowa 27.02.06, 22:51 Rodzic może być podczas badania,mama pod warunkiem, że nie jest w ciąży. Podaję tak na wszelki wypadek, bo jeśli mama nie jest pewna czy przypadkiem nie zaciążyła lepiej posłac tatę na badanie z dzieckiem. Jeśli wytłumaczysz dziecku, ze maszyna będzie robiła "zdjęcia" jego główki i nie moze się poruszyć, bedą migały kolorowe światełka, które bedą się kręciły po okręgu to myślę, że będzie ok. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska85 Re: Tomografia komputerowa 28.02.06, 09:54 Moje dziecko mialo tomografie gdy miala 2,5 roku. Byla usypiana, bo badanie takim moglo trwać do 30 minut i taki maluch nie uleżalby nieruchomo. Samo takie badanie jest niebolesne. Życzę dobrych wyników. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sumka72 Re: Tomografia komputerowa 28.02.06, 21:47 Bardzo wam dziękuję za odpowiedź. Teraz boje sie juz tylko wyników, więc trzymajcie kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
q_211 Re: Tomografia komputerowa 28.02.06, 22:12 NIe martw się i bądz dobrej myśli,radzę Ci dowiec się wczesniej czy dziecko będzie zasypiane czy nie.Jesli miałby spać to trzeba go odpowiednio przygotować. Napisz jak poszło i jakie ma wyniki Pozdrawiam i zycze zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś