Dodaj do ulubionych

Tomografia komputerowa

27.02.06, 20:24
Mam pytanie mój 6,5 letni syn po wielokrotnych drgawkach gorączkowych dostał
skierowanie na tomografię. Na czym to badanie polega i czy jest bolesne dla
dziecka, bo słyszałam że podaje sie jakiś kontrast?
Obserwuj wątek
    • kaha1 Re: Tomografia komputerowa 27.02.06, 21:43
      jest to badanie głowy - jak przypuszczam, czyli poszukiwanie zmian w mózgu,
      również guza, który mógłby uciskać na mózg i zaburzać jego pracę. polega na
      tym, że dziecko kładzie się na łóżku i jest unieruchamiane pasami (zwłaszcza
      głowa, którą nie może poruszyć), następnie całe łóżko z dzieckiem wjeżdża w
      okrąg (takie wielkie koło, w którym porusza się element wykonujący badanie).
      Badanie trwa około minuty (w zależności od jakości sprzętu, bo są różne modele
      tomografów). I tyle. Jeśli wyniki są złe mówią natychmiast (przynajmniej u mnie
      w szpitalu tak było)

Kontrast - jeśli jest zalecony, podawany jest dożylnie tuż przed badaniem w
      tym celu najczęściej zakładany jest wenflon do ręki lub do nogi. Na chwilę
      przed badaniem, kiedy dziecko już leży, wstrzykiwany jest kontrast (czyli płyn,
      który zabarwia i dzięki temu badanie jest dokładniejsze). Po badaniu wyjmują
      wenflon i każą perzyjść na zapoznanie się z wynikami np. za 3 dni kiedy będzie
      opis.

Badanie nie boli, jeśli dziecko jest odważne to nic złego nie powinno się
      wydarzyć. Rodzicowi zwykle pozwalają zostać w sali i trzymać dziecko za rękę w
      czasie badania. jedyny ból to ukłucie igłą - jak przy szczepieniu.

Życzę powodzenia i dobrych wyników.
      • katarzynabobak Re: Tomografia komputerowa 27.02.06, 22:51
        Rodzic może być podczas badania,mama pod warunkiem, że nie jest w ciąży.
        Podaję tak na wszelki wypadek, bo jeśli mama nie jest pewna czy przypadkiem nie
        zaciążyła lepiej posłac tatę na badanie z dzieckiem.
        Jeśli wytłumaczysz dziecku, ze maszyna będzie robiła "zdjęcia" jego główki i
        nie moze się poruszyć, bedą migały kolorowe światełka, które bedą się kręciły
        po okręgu to myślę, że będzie ok.
        Powodzenia
        • mamuska85 Re: Tomografia komputerowa 28.02.06, 09:54
          Moje dziecko mialo tomografie gdy miala 2,5 roku. Byla usypiana, bo badanie takim moglo trwać do 30 minut i taki maluch nie uleżalby nieruchomo. Samo takie badanie jest niebolesne. Życzę dobrych wyników. Pozdrawiam.
          • sumka72 Re: Tomografia komputerowa 28.02.06, 21:47
            Bardzo wam dziękuję za odpowiedź. Teraz boje sie juz tylko wyników, więc
            trzymajcie kciuki
            • q_211 Re: Tomografia komputerowa 28.02.06, 22:12
              NIe martw się i bądz dobrej myśli,radzę Ci dowiec się wczesniej czy dziecko
              będzie zasypiane czy nie.Jesli miałby spać to trzeba go odpowiednio przygotować.
              Napisz jak poszło i jakie ma wyniki
              Pozdrawiam i zycze zdrówka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka