Dodaj do ulubionych

Co Robić!!!

10.03.06, 17:01
Kochane mamy!!!Mam problem,mój 16 m-czny synek od poniedziałku był na antybiotyku(Zinnat),poza tym raz dziennie ampułka Lakcidu,syrop i Zirtec.W poniedziałek było ok.Od wtorku zaczęły się problemy żołądkowe(wymioty)po podaniu antybiotyku i leków.I podobnie w środę,do tego doszła bardzo rzadka kupka,w czwartek wymiotował już wszystko co zjadł poza chlebem suchym,a wieczorem temp. podskoczyła do 37,5(kupa taka jak w środę).Odstawiłam leki.Dzisiaj byłam u lekarza,zalecił odstawienie antybiotyku i podawanie Lakcidu 2 razy dziennie i Zirtecu,oraz dietę.Po powrocie do domu mały zjadł kaszkę(oraz Lakcid),którą zwymiotował,w tym samym czasie zrobił kupę(jw).Może któraś z mam miała podobny problem??Podejrzewam ,że może przyczyną jest podawanie Lakcidu,chociaż mały już kiedyś go brał i nic mu nie było(zresztą resztę wymienionych leków także już przerabiał).

Dzięki za informacje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • karolcia111 Re: Co Robić!!! 10.03.06, 17:07
      no niestety przy problemach żołądkowo-jelitowych trzeba odstawić mleko i
      przetwory, oraz surowiznę. Dieta taka jak przy biegunce. Niesądzeże żyby to było
      po lakcidzie bo on własnei przywraca równowagę po antybiotyku
      • netka2 Re: Co Robić!!! 10.03.06, 17:56
        Ja choc jestem starsza to mam wlasnie ten sam problem. Od wtorku biore
        antybiotyk i wczoraj zaczelo sie: bole brzucha, biegunka. Mialam tak juz kiedys
        i przyczyna jest antybiotyk. dawaj dziecku dalej lakcid, by uzupelnic flore
        bakteryjna.
        • olusza3 Re: Co Robić!!! 10.03.06, 18:27
          Też tak myślałam,że to antybiotyk,podobno czasem mają takie niepożądane działanie,ale od wczoraj go nie bierze a dalej ma biegunkę i wymioty.

Mam też drugi problem-mały jest potwornym niejadkiem właściwie jedyne co chce jeść to kaszki i jogurty,żadnych obiadków ,żadnych zupek (jeden wielki wrzask),i co z tą dietą?chyba się zagłodzi.

Dzięki za odpowiedżi na mój post, pozdrawiam
          • verdana Re: Co Robić!!! 10.03.06, 18:32
            Biegunka po antybiotyku utrzymuje sie dlugo. Moze wystapić nawet w dwa tygodnie
            po odstawieniu antybiotyku. Lakcid i jogurty (bardzo wskazane, szczególnie z
            jagodami)powinny pomóc.
            I na pewno sie nie zagłodzi.
            • mama5611 Re: Co Robić!!! 10.03.06, 19:24
              OBAWIAM SIE ZE TO OD ANTYBIOTYKU ...DAWAJ LAKCID I JESZCZE ACTIMELKI..CZASEM
              TRUDNO DOJSC DO ROWNOWAGI PO ANTYBIOTYKU
              • olusza3 Re: Co Robić!!! 10.03.06, 20:27
                Synek chyba jednak postanowił żyć powietrzem!Nie chce nic jeść.Obiadu zjadł 3 łyżki i histeria,chlebka nie ruszył,zupki też,nawet swoich ukochanych chrupek kukurydzianych nie chce.Ciągle chce pić.Boję się mu dać kaszkę albo jogurt żeby znowu nie zwymiotował.

Wielkie dzięki za posty,pozdrawiamsmile
                • agadzie1 Re: Co Robić!!! 10.03.06, 23:30
                  picie jak najbardziej wskazane, jeśli nie je to niecch przynajmniej pije,
                  zresztą to dobrze, bo się nie odwodni
                  pamiętaj, dziecko samo się nie zagłodzi! ma podrażnione jelitka antybiotykiem,
                  więc cierpi i nie chce jeść, bo potem ma przykre dolegliwości
                  ja zamieniłabym ten lakcid na enterol
                  i mimo wszytsko odstawiłabym jogurt, dopiero, gdy biegunka minie wróciłabym do
                  niego, chyba, że 2 łyżeczki
                  spróbuj z jagodami, np. kisielek no i także kisielki własnej roboty na mące
                  ziemniaczanej
                  aha i oczywiście ORS 2000 HIPPa koniecznie
                  a i napoje na wodzie wysokomineralizowanej, żeby uzupełnił elektrolity
                  uszy do góry i zdrówka dla maleństwa
    • aleksandra613 Re: Co Robić!!! 11.03.06, 13:56
      Miałam ten sam problem dwa tygodnie temu niestety nie poradziłam sobie moja
      mała trafiła do szpitala okazało się że to rotawirus.Zalecenia dieta
      bezmleczna,żadnych jogurtów,soków owoców niech dużo pije do tego lakcid,smekta
      jeśli ma rozwolnienie to mozesz podać Nifuroksazyd.Ale uwazaj żeby się nie
      ododnił bo u małych dzieci ten proces idzie bardzo szybko.Ja jednak poszłabym
      do lekarza ja wylądowałam w szpitalu na czwartą dobe i mała już była lekko
      odwodniona.Ważne że jak będzie pił to po troszeczku.Trzymam kciuki Kasia.
      • olusza3 Re: Co Robić!!! 11.03.06, 14:15
        Byłam wczoraj u lekarza,nie stwierdziła odwodnienia,zaleciła Lakcid i dietę.Tego HIPPa nie chce pić,jeść też nie chce.Ale biega żwawo.Dzisiaj już 2 kupy poszły ale baaaaardzo wodniste.

Dzięki za wszystkie posty i pozdrawiam
        • agadzie1 Re: Co Robić!!! 11.03.06, 22:28
          no tak hipp niezbyt smaczny, nasz też nie chcial, ale go troszkę przymusiłam i
          • olusza3 Re: Co Robić!!! 13.03.06, 01:49
            Hippa dalej ani rusz.wrzask i plucie ,nawet z przymusem nie da rady,marchwianki też do ust nie weźmie.Właściwie je tylko mannę słodzoną miodem i z jagodami.Dziennie ok. 5-6 kup (niektóre właściwie jak pierdnięcia), wczoraj baaaardzo wodniste,prawie jak siku.Dzisiaj o bardziej stałej konsystencji ale jednak rzadkie.Zastanawiam się czy wlec go rano do lekarza,czy zaczekać i zobaczyć czy się poprawia.Poza tym żadnej temp.,samopoczucie też raczej dobre,biega i dokazuje.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka