Dodaj do ulubionych

wyniki - prosze o pomoc

17.03.06, 10:37
oto wyniki mojego 21 mies. synka ma bardzo mało białych krwinek proszę o
pomoc w interpretacji wyników:
WBC - 3,5 tys. (norma 4-10)
Limfocyty - 72,2 %
RBC 4,67 mln
HGB -11,9
HCT - 35,1
MCV - 75,2
MCH - 25,5
MCHC - 33,9
RDW-CV 13,8
PLT - 292
PDW - 8,7
MPV - 8,4
P-LCR- 13,6

ROZMAZ
PAŁECZKI 0
NEUTROFILE 12%
EOZOFILE 1%
LIMFOCYTY 82%
MONOCYTY 5%

SYNEK OD 6 MIEC MA POWIĘKSZONY WĘZEŁ CHŁONNY

Prosze o pomoc, ponieważ bardzo się martwię
Obserwuj wątek
    • maladorotka Re: wyniki - prosze o pomoc 17.03.06, 10:46
      Nie mozna brac pod uwage jednego parametru i juz histeryzowac. Te 3,5tys. nie
      jest duzym odchyleniem, a poza tym normy te w nawiasach sa dla dorosłych.
      Mikrobiolodzy musza miec ustalony pewien przedzial, ale wiadomo, ze czlowiek to
      nie maszyna i czasami odbiega od norm. Poza tym pozostale parametry ok, co
      swiadczy, ze nie ma powo9dow do niepokoju.
    • maladorotka Re: wyniki - prosze o pomoc 17.03.06, 11:03
      Wlasnie sprawdzilam wyniki swojego dziecka - a oto podane tutaj normy
      leukocytow 3,5-10 tys. W jakim jest wieku synek?
    • maladorotka Re: wyniki - prosze o pomoc 17.03.06, 11:04
      Natomiast wedlug mnie to limfocyty sa podniesione bardzo i to moze miec zwiazek
      i powiekszonym wezlem chlonnym. Czy dziecko przechodzilo czesto infekcje?
      • ros4 Re: wyniki - prosze o pomoc 17.03.06, 12:15
        synek ma 21 mies.
        limfocyty ma podniesione od 6 mis. (wcześniej nie miał robionego badania)
        najnizsze miał w granicach 70%. Nie choruje w tym sezonie wcale co jest dziwne
        bo rok temu był praktycznie cały czas na antybiotyku. miał tylko 3 razy w ciągu
        5 mies. jednodniowe gorączki po ok. 38,5 z których nic się nie rozwineło.
        ostatni raz w tamtym tygodniu we wtorek. miał robione usg wezła naszczęście
        zmian nie ma ale i tak sie bardzo martwie.
        • maladorotka Re: wyniki - prosze o pomoc 17.03.06, 12:39
          No to przestan sie martwic, bo juz odpowiedzialas sobie na pytanie - rok temu
          chorowal, wiec wezel ma prawo byc powiekszony, synek mojej kolezanki mial rok
          powiekszony, az pewnego dnia zniknal. Leukocyty sa w normi. Gorzej by bylo
          gdyby mial podwyzszone znacznie. Wiesz co ludzie naprawde maja problemy, a ty
          sobie stwarzasz go sama.
          • maladorotka Re: wyniki - prosze o pomoc 17.03.06, 13:01
            a propo limfocytyw tym wieku norma do 70 %. to 80?5 wskazuje, ze dziecko
            walczylo z infekcjami i masz odpowiedz na te pojedyncze goraczki. Male dzieci
            czesto maja powiekszony pojedynczy wezel - a to swiadczy o tym, ze nie ma sie
            czym przejmowac, bo to nie zadna ciezka choroba. jesli myslisz o najgorszym, to
            daj se spokoj to nie to.
            • ros4 Re: wyniki - prosze o pomoc 17.03.06, 13:29
              dziękuję Ci bardzo, pocieszyłaś mnie.
              • maladorotka Re: wyniki - prosze o pomoc 17.03.06, 14:47
                mam nadziejesmile naprawde nic mu nie jest.
    • atenka11 Re: wyniki - prosze o pomoc 17.03.06, 17:05
      Niestety to niepokojące wyniki. Bezwzgledna liczba neutrofilów jest bardzo
      mała. Tp praktycznie ciężka neutropenia. przyczyny mogą byc rózne. Niektóre
      choroby zakażne, salmonellozy, choroby wrodzone, ale także niektóre białaczki,
      przerzuty nowotworowe do kośi, szpiczak, osteomielofibroza. Czasami uszkodzenie
      polekowe.Czy dziecko widział lekarz? Ja udałabym się z tymi wynikami do
      hwmatologanp. w Warszawie na Litewskiej. sama jestem lekarzem i myśle, że
      wyniki jak najszybciej trzeba wyjaśnić, w celu wykluczenia tych poważniejszych
      przyczyn
      Pozdrawiam. Napisz jak rozwija isę dziecko, jak się czuje.
      • ros4 Re: wyniki - prosze o pomoc 17.03.06, 19:51
        synek czuje się bardzo dobrze jest wesołym bardzo mądrym dzieckiem. trochę
        niejadek ma 86 cm a wazy tylko 11,5 kg. dostałam tel. z laboratorium żeby
        skontaktować sie z lekarzem. Już jestem po wizycie lekarz stwierdził że nie
        widzi nic złego ale nie jest specjalistą więc żebym poszukała hematologa. Jeśli
        możesz mi pomóc to proszę o namiary na dobrego hematologa bardzo zalezy mi na
        czasie więc najlepiej jakby przyjmował w sobotę prywatnie. mój prywatny adres
        anna@lazurowa.net
        W ostatnich badaniach 2 tyg temu miał jeszcze 5,8 tys WBC, 4 mies. temu 7 tys.
    • maladorotka Re: wyniki - prosze o pomoc 20.03.06, 09:29
      Boze, jak mozna tak sraszyc ludzi. Moja coreczka ma takie same wyniki. Jak
      ciezka neutropenia, a po jakich parametrach to wnosisz? Bo jakos ciezko te
      neutropenie tu zobaczyc.
      • atenka11 Re: wyniki - prosze o pomoc 20.03.06, 19:46
        WSZYSTKICH BIAŁYCH KRWINEK 3500, neutrofili 12%, to poniżej 400. Norma to
        powyzej 1500 neutrifili.
        Nie strasze lepiej wykluczyc powazne rzeczy.
        • maladorotka Re: wyniki - prosze o pomoc 21.03.06, 11:05
          Przeanalizowalam ta sytuacje, od poczatku i twoja wypowiedz. Po tym, jak rosa
          napisala, ze spadaja leukocyty tak szybko, i liczba neutrofili, a natomiast
          wzrost limfocytow - uwazam, ze masz racje. Nie jest ok. Teraz rozumiem, ze
          wezel jest powiekszony, bo jest duza produkcja limfocytow( te powstaja w
          wezlach i sledzionie), a pozostale - granulocyty powstaja w szpiku.
          Rzeczywiscie, troche to niepookojace. Rosa napisz czy bylas u hematologa?
    • maladorotka Re: wyniki - prosze o pomoc 21.03.06, 11:13
      A przeczytajcie tutaj, to brzmi bardzo optymistycznie:
      Rosa pisalas, ze maly mial 3 razy wzrost temperatury, jeli to bylainfekcja
      wirusowa to u tak malego dziecka sa zmiany w rozmazie, zmniejsziona ilosc
      neutrofili, a zwiekszona limfocytow, stad powiekszony wezel chlonny - po walce
      z infekcja. Takze miejmy nadzieje, ze wszystko jest ok.smile

Obniżenie liczby krwinek białych (leukocyty, white blood cells- WBC) w badaniu
      morfologii krwi obwodowej określane jest nazwą leukopenia.

OBJAWY I PRZEBIEG
      Krwinki białe są komórkami odgrywającymi istotną rolę w procesach obronnych
      ustroju. Prawidłowo ich liczba we krwi obwodowej wynosi od 4.000 do 10.000 w
      mm3 (w oznaczeniach według układu SI: 4,0 – 10,0 x 109/l). Leukopenią nazywa
      się więc obniżenie liczby leukocytów poniżej 4,0 x 109/l. Obniżenie liczby
      leukocytów może dotyczyć wszystkich rodzajów komórek składających się na
      krwinki białe (granulocyty obojętnochłonne, granulocty zasadochłonne,
      granulocyty kwasochłonne, limfocyty i monocyty), częściej jednak dotyczy jednej
      z dwóch głównych linii komórkowych: granulocytów (= granulocytopenia) lub
      limfocytów (= limfopenia). Pełna interpretacja obniżonej leukocytozy jest więc
      możliwa tylko po wykonaniu ręcznego rozmazu krwi obwodowej. Niewielkie
      zmniejszenie się leukocytozy (do 3,0 x 109/l) jest zjawiskiem normalnym w
      większości ostrych zakażeń wirusowych i w początkowej fazie niektórych zakażeń
      bakteryjnych. W rozmazie krwi obwodowej zwraca wtedy uwagę obniżenie się liczby
      granulocytów obojętnochłonnych ze względną przewagą odsetkową limfocytów.
      Leukopenię z obniżeniem liczby limfocytów obserwuje się u dzieci przewlekle
      leczonych kortykosterydami (Encorton). Niskie wartości leukocytów są też często
      spotykane u dzieci niedożywionych. W literaturze spotyka się również opisy
      całkowicie zdrowych pacjentów, u których występuje obniżenie leukocytozy nawet
      do 3,0 x 109/l.
      • ros4 Re: wyniki - prosze o pomoc 21.03.06, 12:09
        byłam u poleconego pediatry, wydaje sie bardzo rozsadny i pewny tego co mówi.
        Uspokaja mie twierdząc że wyniki są jeszcze w normie a taki wynik świadczy
        tylko o przebytej wirusówce nawet jednodniowej i o walce organizmu. Na wizytę u
        hematologa czekam ponieważ to nie jest takie proste dostać sie z ulicy.
        • ros4 Re: wyniki - prosze o pomoc 21.03.06, 12:13
          a jeszcze pediatra powiedział że należy obserwować dziecko bo taki maluszek nie
          potrafi ukryć choroby, a po moim synku nic nie widać. biega, smieje sie jego
          zachowanie jest takie samo jak przed węzłem. nawet lekarz powiedział że wygląda
          dobrze i napewno wszystko jest ok. mimo wszystko chcę to jeszcze sprawdzić u
          specjalisty.
          • maladorotka Re: wyniki - prosze o pomoc 21.03.06, 12:42
            Jest ok. Tez tak uwazam, bo trzeba brac pod uwage wszystkie parametry krwi i
            zgadza sie to co powiedzial pediatra z tym co ci wyzej napisalam.
            • verdana Re: wyniki - prosze o pomoc 21.03.06, 15:40
              Zanim się zacznie straszyć ludzi śmiertelnymi chorobami nalezy pomyśleć.
              Taki szpiczak np. wystepuje po 40 roku życia, a zazwyczaj po 60. U dzieci i
              mlodziezy zdarza się niesłychanie rzadko. Ale postraszyc zawsze mozna =- niech
              sie matka podenerwuje.
              • cocollino1 Re: wyniki - prosze o pomoc 21.03.06, 16:12
                otoz to
                nawet jesli ktos tu jest lekarzem, nawet jesli ma jakies watpliwosci co do
                wynikow badan, to albo niech napisze na priva, albo niech napisze, zeby autorka
                udala sie do specjalisty.
                ja wiem, ze gdyby to bylo pisane do mnie- zemdlalabym ze strachu
                P.S.
                Zawsze posty verdany w temacie wezlow chlonnych daja mi spokojnie zyc choc na
                chwilke-taka panikara jestemsad
                Dzieki verdano-jestes lepsza niz lekarz w tej kwestiismilew moim przypadkusmile
    • atenka11 Re: wyniki - prosze o pomoc 21.03.06, 21:32
      Nie chciałam Cię straszyć, jedynie zwrócić uwagę, że wymagvga to kontroli. Ja
      bym spróbowała zadzwonić na Litewską, tam jest klinika hematologii. Jest
      fundacja i przyjmują tam lekarze prywatnie. Oczywiscie jest ogromne
      prawdopodobieństwo,że to odczynowe. Ale jeśli jest minimalne ryzyko to zwłoka
      może zaszkodzić.U dzieci choroby krwi (białaczki, ziarnice, chłonniaki)są
      bardzo częste, jednak znacznie lepiej się leczą.
    • atenka11 Re: wyniki - prosze o pomoc 21.03.06, 21:40
      A tak na pocieszenie, jak byłam na studiach miałam neutropenie, robiona biopsję
      szpiku i okazało się że wszystko w porządku.
      • ros4 Re: wyniki - prosze o pomoc 22.03.06, 19:20
        byłam dzis u hematologa na Litewskiej, doktor powiedziała zeby narazie sie nie
        martwić nieprawidłowy rozmaz u małych dzieci wychodzi czesto i z różnych
        przyczyn, narazie powtórzyliśmy badania wynik będę znać w piątek bo mam do niej
        zadzwonić. Tak naprawde to martwię sie bardzo i żyję jako tako tylko dzięki
        temu pediatrze i obserwacji dziecka które w najmniejszym stopniu nie wyglada na
        chore poza tym że jest blady (podobno taka jego uroda po jednym z rodziców).
        Dziekuje Wam bardzo za słowa pocieszenia sa nieocenione.
    • atenka11 Re: wyniki - prosze o pomoc 22.03.06, 21:55
      Ciesze sie że tam trafiłas. jak rozumiem badania powtórzyliscie tam na
      Litewskiej. napewno wszystko bedzie dobrze, można zaufac tym lekarzom.
      pozdrawiam Ciebie i dzieciaczka.
      • ros4 Re: wyniki - prosze o pomoc 23.03.06, 15:14
        Kochane mamy, mąż ma już najnowsze wyniki synka zrobione w szpitalu na
        litewskiej, wiem tylko ze WBC jest 6,400 czerwonych krwinek 4580 tys.
        a Hb 11,9 w skrócie rozmaz:
        lim 53%
        monocyty 5%
        wielojądrza 21%
        kwsoch 2%
        plazmocyty 1%
        i jakies inne limf. 18%

dokładnie napiszę ok 18 jak będę w domu i zobaczę je wreszcie. Błagam Was o
        interpretację, bo chociaż już trochę sie orientuje to jednak te badania były o
        wiele bardziej szczegółowe i mają troche inne nazewnictwo niż sie
        przyzwyczaiłam z poprzednich badan. prosze zajrzyjcie tutaj po 18. z góry
        dziekuje.
        • atenka11 Re: wyniki - prosze o pomoc 23.03.06, 15:52
          wielojądrzaste i pałeczki, podzielone to różne postacie neutrofilów, plazmocyty
          czy komórki plazmatyczne to postac limfocytów B, te wyniki który podałas sa
          dobre!nic niepokojacego.
        • koral777 Re: wyniki - prosze o pomoc 23.03.06, 16:12
          my miałayśmy problem z limfocytami - 72 % i monocytami - 20 %, w 4 mies życia - dowiedzoiałam się że tak może być, że tak rozmaz się jeszcze kształtuje, a łaziłam po stronach o chłoniakach ziarniakach itd, było mi słabo , to była niedziela, a u lekarza byłam w pon rano pierwsza w kolejce, aby poczuć sie jak osioł który pochował już swoje dziecko. Niech Pani też się uspokoi, ma pani ZNACZNIE LEPSZE wyniki niż mojej małej. Dodam że moja mała kolejny miesiąc też ma na ścięgnie z tyłu główki powiększony węzełek , tak do wielkości mniej niż zielony groszek. Nauczyłam sie już że nie wolno się nakręcac i samemu interpretować, nawet niektóre opinie tutaj trzeba traktować z przymrużeniem oka.
          • ros4 Re: wyniki - prosze o pomoc 23.03.06, 18:13
            oto całkowite wyniki
            wydaje mi sie ze to jest wynik komputerowy:
            WBC 6,4 tys
            NE% 19,4 %
            LY 69,5%
            MO 8,3%
            EO 1,2%
            BA 1,6%
            NE 1,2 tys
            LY# 4,5 tys
            MO 0,5 tys
            EO 0,1 tys
            BA 0,1 tys

RBC 4,58 mli
            HGB 11,9
            HCT 35%
            MCV 76,3
            MCH 26
            MCHC 34,1
            RDW 12,9%

PLT 418 tys
            MPV 6,9
            PCT 0,286%
            PDW 16,4

strasznie tego duzo a jeszcze rozmaz ręczny
            HB 11,9
            HT 35%
            erytr. 4.580.000
            SOK 76,3 ml (nie mam pojęcia co to jest)
            limf 53%
            monocyt 5%
            wieloj. 21%
            plazmocyt 1%
            limfocyty chyba pobudzine ale nie jestem pewna 18%
            i coś takiego nieczytelnie więc moze przekręce nieznaczna anizocytoza

OB -7
            zelazo 64

czy ten wynik jest dobry, strasznie dużo tu oznaczeń których nie znam?

• atenka11 Re: wyniki - prosze o pomoc 23.03.06, 19:34
              wyniki dobre, odczynowosc moze swiadczyc o przebytej wirusówce.

wyniki dobre, pewna odczynowosc po byc moze przebytej wirusowce, bardzo sie
              ciesze. Ilosc form zroznicowanych bo sie regeneruje.

• ros4 Re: wyniki - prosze o pomoc 23.03.06, 19:51
                dziękuje ci bardzo
                a co to znaczy limfocyty pobudzone i SOK?
                • atenka11 Re: wyniki - prosze o pomoc 23.03.06, 20:36
                  SOK wydaje mi sie, ze moze znaczyc sume objetosci komorek, nie jest to
                  popularny symbol. Limfocyty pobudzone sa przy infekcji, przy swoistej
                  odpowiedzi immunologicznej. Neutrofile sa na pograniczu normy, ale teraz 1200,
                  przedtem ponizej 400 czyli korzysTNA DYNAMIKA. Do tych wynikow bym sie nie
                  czepiala, znacznie lepsze niz poprzednie.To swiadczy ze wszystko sie normuje.
                  Przepraszam ze zaniepokoiłam, ale nie chodziło mi o mała liczbe odsetka
                  granulocytow, bo przewaga wzgledna limfocytow u dzieci to norma, ale o niska
                  wartosc bezwzgledna granulocytow obojetnochłonnych. Lepiej sprawdzic niz cos
                  przeoczyc. Bo przy tak niskich wartosciach jesli by sie utrzymywaly jest
                  ogromne ryzyko powaznych infekcji bakteryjnych, bez wzgledu na przyczyne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka