jj09 08.05.06, 12:29 Zrobiłam badania i moja półtoraroczna córa ma poziom tylko 168. Wszystkie inne poziomy w morfologi sa w porządku. Małej leci często krew z nosa. Co to oznacza ???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maladorotka Re: Wysokość płytek krwi 08.05.06, 12:32 norma to 120-430 tys., jest wiec ok. Odpowiedz Link Zgłoś
jj09 Re: Wysokość płytek krwi 08.05.06, 14:39 Przejrzałam wszystko dokładnie i : norma dla dzieci płytek od 250 ???? Reszta morfologii: poprzednio hematokryt 0,38 0,36 hemoglobina 7,46 7,22 erytrocyty 3,9 4,1 leukocyty 6,2 9,2 płytki krwi 168 390 pałeczki 1 1 segm 33 20 eozyn 1 1 limfocyty 76 63 ????? monocyty 2 2 PRZERAZIŁO mnie to co czytam o limfocytach(( Prosze powiedzcie jak te wyniki wyglądają. Jutro będę u lekarza, ale to jeszcze 24 h!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maladorotka Re: Wysokość płytek krwi 08.05.06, 14:46 wszystko jest ok, zadne 250 Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Wysokość płytek krwi 09.05.06, 09:15 Limfocyty wzrastaja przy infekcji bakteryjnej, wirusowej, grzybiczej, pasozytach czy alergii, nie musi byc zaraz białaczka!B. Odpowiedz Link Zgłoś
ania19771 Re: Wysokość płytek krwi 08.05.06, 15:01 zobacz tutaj www.republika.pl/sq7dqx/hematologia/#ref Myśle ze nie masz co sie denerwować ale skoro idziesz jutro do lekarza to On Ci wszystko opowie. Jesteście w dolnej częsci zakresu norm być moze stąd te krwawienia z noska-ale to tylko moje przypuszczenia pozdrawiam Oliwia Patryk forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=41180651 Odpowiedz Link Zgłoś
ania19771 Re: Wysokość płytek krwi 08.05.06, 22:49 Napisz jutro co powiedział lekarz!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamalesia Re: Wysokość płytek krwi 09.05.06, 08:30 przy niskich płytkach warto zwobić czas krwawienia i krzepniecia Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Wysokość płytek krwi 09.05.06, 08:54 Krwawienia z nosa moga świadczyc o niedoborze wit. K - w zasadzie produkują ją bakterie jelitowe, ale produkcja jej może zostać zaburzona przez np. kuracje antybiotykiem. Dobrze ktoś pisał o czasie krwawienia i krzepnięcia i jecze zrobiłabym fibrynogen- to wszytsko na co bezpośrednio ma wpływ wit. K. Tu masz link:www.mediweb.pl/nutrition/wyswietl_vad.php?id=1024 Często przyczyny krwawienia są banalne, szczególnie jeśli bł. śluzowa jest obficie unaczyniona, cienka, wrażliwa( broń Boże czyszczenie wacikami, patyczkami, czy gruszką, nawet psikanie sola w aerozolu może powdowac uszkodzenie sluzówki!I krwawienie)Powinien jame nosowa obejrzec dokłanie otolaryngolog.Beata Odpowiedz Link Zgłoś
jj09 Re: Wysokość płytek krwi 09.05.06, 09:15 Poczytałam o płytkach i wszystko rozumiem. Ale jak jeszcze znalazłam informacje o wzroście limfocytów i połączyłam / krwawienia, siniaki, niski poziom HGb, zmniejszenie płtek/ to mi sie odechciało wszystkiego((( Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Wysokość płytek krwi 09.05.06, 09:23 Na podstawie 1 morfologii nie stwierdza się rzadnej choroby!A wszytsko zawsze "dziwnie" mozna dopasowac do siebie. Jak czytasz objawy chorób to tez zawsze cos mozna dla siebie wybraćB. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Wysokość płytek krwi 09.05.06, 08:59 Poza tym norma płytek naprawde jest ok. od 140-440!B Odpowiedz Link Zgłoś
jj09 Re: Wysokość płytek krwi 09.05.06, 09:36 Wiem, jestem okropna Panikuję! W sumie to małej nic nie dolega. Badanie moczu ok, kału ok. Otolaryngolog stwierdziła trochę słabe naczynka, /mąż ma tak też/. Tylko te wyniki wskkazują na niewiadomo co. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Wysokość płytek krwi 09.05.06, 09:43 Nie wiem co chcesz od tych wyników?Bo sa ok. 1 wynik to wynik przypadkowy, bo uzalezniony od błędów przedlaboratoryjnych zw. z pobieraniem krwii i laboratoryjnych zw. z oznaczeniami poszczególnych składników. Odrobine wieksze limfocyty moga byc przy banalnej infekcji, nawet wyzynającyh się zębach. Do nawilżania nosa przy słabej sluzówce nie uzywaj sterimarów, marimerów itp. tylko sól w kropelkach, ostroznie z suchym powietrzem- przesuszona sluzówka jeszcze bardziej jest podatna na uszkodzenia!B. Odpowiedz Link Zgłoś
koral777 Tu się chyba nie wypowiedział jeszcze żaden lekarz 09.05.06, 11:43 ???? Ja też nim nie jestem ale moja córka tez miała duuuużo limfocytów i też ja idiotka czytałam strony internetowe o chłoniakach ziarnicach itd (wyniki otrzymałam w niedzielę w dniu chrztu małe), o 8 rano byłam u lekarza żeby sie dowiedzieć że limfocyty długo u dziecka się kształtują nim zejda poniżej 40 %, u nas było 72 i w powtórzonym potem 68. Ale u nas broń boże nie był problem z tymi limfocytami a Ozn Ca we krwi dlatego powtarzałam. oja mała za to płytki miała ponad 500 (i tez dowiedziałam się że tak bywa). Nie trzeba żadnej infekci u malucha aby miało limfocyty czy płytki poza norma - potwierdziło mi to 2 lekarzy, bo po jednej opinii jeszcze miałam obawy. Liczę że Pani tez taka opinię usłyszała, a że zapoewne ma Pani za jakiś czas wyniki powtórzyć to tez popularnie stosowana praktyka. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Wysokość płytek krwi 09.05.06, 12:22 Właśnie pisałam, że wynik 1 morfologii, która jest b. czuła na błędy w pobraniu czy oznaczaniu nie jest wyznacznikiem do stawiania diagnozy i to takiej poważnej jak białaczka!U starszych dzieci i dorosłych ma znaczenie nawet długość zacisnięcia stazy na ręce!Jakośc odczynika który jest w probówce do której pobiera się morfologie!Dobre pobranie morfologii to sztuka! Polecam ciekawe informacje z forum pediatrycznego: www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,285 www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,286 www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,266 www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,267 www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,175 Odpowiedz Link Zgłoś
jj09 Jestem po wizycie 09.05.06, 19:27 Lekarz powiedział że wyniki krwi są w normie. Nie mogę nawet myśleć o chorobach szpiku itp. Jedynie to w przypadku nasilającego się krwawienia z nosa: zrobić badanie na krzepliwość, poziom białka, zmierzyć ciśnienie krwi. A i jeszcze dodał że z takim dzieckiem jak moje nie chodzi się do lekarza)))) Bardzo dziekuję za Wasze wsparcie Odpowiedz Link Zgłoś