Dodaj do ulubionych

uogólniony stan zapalny śródbłonka

23.06.06, 18:47
Czy ktoś z Was słyszał o czymś takim? Może to być reakcja na krążenie pozaustrojowe (oczywiście nie musi). Objawia się obrzękiem. Szukałam w Google, ale wyskoczyły mi informacje albo stricte medyczne, albo nieprzydatne.
Dlatego pytam - może ktoś z Was o tym słyszał, jak się to zakończyło, czy było w jakiś sposób leczone?
Obserwuj wątek
    • monawk Re: uogólniony stan zapalny śródbłonka 25.06.06, 13:40
      Nikt nie słyszał z Was w całej Polsce i nie tylko, żeby na OIOM-ie leżało dziecko po korekcji z uogólnionym stanem zapalnym śródbłonka?... buuu Moje dziecko nawet w tym musi być wyjątkiem...
      • kasia_ia Re: uogólniony stan zapalny śródbłonka 25.06.06, 23:07
        Spróbuj zadać swoje pytanie na forum "wady seca", co prawda Connie specjalizuje
        się w dorosłych, ale napewno jasno wyjaśni Ci o co chodzi.Powodzenia!
        • monawk Re: uogólniony stan zapalny śródbłonka 26.06.06, 08:09
          Kasia czy chodziło Ci o forum Choroby serca: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=714 ?

Dzięki za informację.
          • monawk Re: uogólniony stan zapalny śródbłonka 26.06.06, 08:52
            Sorry, już znalazłam - dziękismile
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35361
    • monawk juz wiem 26.06.06, 21:16
      No to już wiem dokładnie cóż to jest, a nie mogłam znaleźć na ten temat informacji, bo to nie jest jednostka chorobowa.
      Lekarze w klinice AM w Warszawie na Działdowskiej obserwują po prostu pewien schemat zachowania organizmu u dzieci z trisomią 21 po krążeniu pozaustrojowym. Jeden z tamtejszych lekarzy napisał nawet na ten temat doktorat. Nazywają to także zespołem poperfuzyjnym. Głównym objawem klinicznym są właśnie obrzęki.
      • robin36 Re: juz wiem 27.06.06, 08:41
        Moniko, czy ten zespół poperfuzyjny występuje tylko u dzieci z trisomią 21?
        Boję się, Adaś ma mieć operację za rok, a już po tym zabiegu są poważne
        komplikacje. Trzymajcie się, razem z Kubusiem.
        • ogis1 Re: do robin Wcale nie musi mieć zabiegu za rok 27.06.06, 08:53
          Spróbuj na Działdowskiej w Warszawie, tam nie czekają aż dzieciątko będzie
          mialo rok...../ oczywiście jak juz będziecie w domciu z Adasiem i jak dojdzie
          do siebie po tej operacji, nabierze sił.
          jak będziesz chciała namiary, tel, to daj znać.
          Aha nie wszystkie dzieciaczki przechodzą tak samo!!!
          Ewa mama Julki
        • monawk Re: juz wiem 27.06.06, 10:39
          Ten zespół poperfuzyjny tak, tylko u dzieci z ZD. Po prostu u naszych maluchów śródbłonek często przepuszcza płyny, jest jakby nieszczelny.
          Co do CRP - Kuba, jak zaatakował go pseudomonas, miał CRP powyżej 11. Teraz już go zwalczył i jest poniżej 1. Niestety, problemem są właśnie obrzęki. Jak widać na przykładzie Julki (ogis1), nie każde dziecko ZD musi mieć owo zapalenie śródbłonka, mój maluch lubi być wyjątkiem we wszystkim...
          Maju, przychylam się do zdania Ewy, że spróbowałabym na Twoim miejscu w Wawie z operacją. Jeśli jest możliwy wcześniej zabieg, trzeba go zrobić. Choćby ze względu na rehabilitację. Przecież jak Adaś będzie przed całkowitą korekcją, to nie znajdziesz rehabilitanta, który będzie chciał go rehabilitować... Chyba że z bandingiem można - tego nie wiem. Ja jednak również polecam Klinikę AM na Działdowskiej.
          • robin36 Do Monawk 29.06.06, 09:59
            Tak, po bandingu można normalnie rehabilitować, m.in. to też był powód tak
            szybkiego zabiegu. Jak tylko mój mały wyjdzie ze szpitala zaczynam temat
            rehabilitacji. Na razie niestety musi wyjść z tego zapalenia płuc i zakażenia.
            Dzisiaj mi powiedziano, że to zakażenie się zmniejsza, więc antybiotyk który
            wybrali działa. Mam nadzieję, że wyjdzie z tego. Przez cały czas oddycha
            samodzielnie, niemniej jednak na granicy wydolności oddechowej.
            Jeśli chodzi o operację, będę miała trochę czasu na wybór kliniki, ale chyba
            rzeczywiście zdecyduję się na Kraków u dr-a Malca, albo może Warszawa. Jeszcze
            słyszałam dobre opinie nt. Łodzi. Niestety we Wrocławiu warunki panujące na
            kardiochirurgii oceniam na fatalne. Maja.
            • robin36 A tarczyca? 29.06.06, 10:01
              Na dokładkę dzisiaj odbieram wyniki z badań tarczycy i niestety jeszcze okazało
              się, że ma niedoczynność tarczycy i trzeba jak najszybciej zacząć podawać
              hormony. Moniko, a jak u Kubusia z tarczycą?
              • monawk Re: A tarczyca? 29.06.06, 11:25
                Maju, napisałam na priv.
      • ogis1 Re: Moniko dobrze, że się wyjaśniło 27.06.06, 09:01
        Bo się martwiłam. I tak trochę żal, że nie można pomóc chociażby słowem,poradą.
        MAM NADZIEJĘ ,że Kubuś sobie z tym poradzi, wkońcu to chłopak, jest silnym
        chłopcem!!! I DA RADĘ!!!!!
        Mocno w to wierzymy! Sciskamy Was bardzo gorąco.

"wiara czyni cuda"

Ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka