Dodaj do ulubionych

przewlekła biegunka

22.07.06, 10:07
Witam, mój chrześniak ma od trzech tygodni biegunke, co zje od razu przez niego przechodzi, 6-7 razy na dobę. Lekarze mówią, że przez zęby albo jakiś wirus - przepisane leki to: nifuroksazyd, debridat, stosuje diete. Kupki raz maja normalny kolor raz sa zielone gloniaste. Ma 14 miesięcy. Szwagierka trochę sie martwi, może coś poradzicie?
Obserwuj wątek
    • agnes214 Re: przewlekła biegunka 22.07.06, 10:36
      Witaj! Moja córka (13 miesięcy) od tygodnia ma luźne kupki. Po nocy kupka jest w miarę zwarta a i dalej w ciągu dnia coraz luźniejsza, czasem spieniona. Pediatra stwierdził, że to przez zęby. Wykluwają jej się cztery trzonowe, dwa na dole i dwa na górze. Dostaje debridat i trilac i podobno po kilku dniach ma przejść ale na razie nie widzę poprawy. Martwię się, dobrze jest wiedzieć, że ktoś też boryka się z podobnym problemem.
      • jolecka-22 Re: przewlekła biegunka 22.07.06, 11:01
        Dziewczyny, moje dziecko w tamtym roku też miało leczoną biegunkę przez trzy
        tygodnie. Te same leki co u was. Skonczyło sie szpitalem i tym że lekarz mnie
        opierdzielił że odwodniłam dziecko. Pediatra z przychodni nadal zalecała lakcid
        i Nifuroksazyd gdybym nie wymusiła od niej skierowania do szpitala to nie wiem
        jak by się to skończyło.
        Pilnujcie żeby dzieciaki dużo piły, a jak zauważycie ze są osłabione to nie
        czekajcie tylko do szpitala !
    • ajko Re: przewlekła biegunka 22.07.06, 12:18
      W gorące dni powinno sie ograniczyć spożywanie,mleka,przetworów mlecznych i mięsa,czesto powodują biegunki.Więcej warzyw,owoców,cienmniejszego pieczywa,a do picia woda min.niegazowana przeznaczona dla dzieci i herbatki z cytryna,miętowe.
      • anisr Re: przewlekła biegunka 22.07.06, 12:39
        Przy długotrwałych biegunkach-ze śluzem-nie zaleciłabym absolutnie wiekszej
        ilości warzyw i owoców ani ciemnego pieczywa, bo działa drażniąco na i tak
        podrażnione jelita.Jeśli taki stan sie utrzymuje i dziecko ma dodatkowe objawy
        typu bóle brzuszka-należałoby zrobić szczególowe badania-posiew na bakterie,
        grzyby, badania na pasozyty i morfologie.Nie warto tego bagatelizować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka