Dodaj do ulubionych

zatkany kanalik

25.08.06, 23:29
Mój synek 7 mies od urodzenia ma lzawiace oczko.Masuję ale bez efektu.Czy to
prawda ,że na udrażnianie czeka się 3 mies w W-wie.
Jak wyglada ten zabieg i czy jest jeszcze szansa ,że się sam
odetka?Napiszcie prosze o swoich doświadczeniach.
Obserwuj wątek
    • kasiulek78 Re: zatkany kanalik 26.08.06, 17:36
      Witam
      Nasz synek tez urodzil sie z niedroznym kanalikiem. Lzawilo mu oczko.
      Masowalismy, ale efektu nie bylo (podobno po 3 - 4 tyg masowania lzawienie
      ustepuje)Poprawy nie bylo wiec jak Maly mial jakis 1,5 mies pojechalismy do
      prywatnego okulisty. Byl robiony wymaz, dostal antybiotyk ale nic nie pomoglo.
      Wiec potem trafilismy do okulistki z polecenia, ktora po wstepnym badaniu
      (dosyc nieprzyjemnym i dla dziecka i dla rodzica) swierdzila niedroznosc, ktora
      trzeba usunac zabiegiem. Lekarka wykonalago go od reki (Maly mial wtedy 2.5
      mies). Dostalismy recepte na kropelki i po tygodniu byla jeszcze kontrola.
      Pozdrawiam i zycze zdrowia
      • paulapom Re: zatkany kanalik 28.08.06, 21:44
        my płukalismy kanalik naszemu synkowi jak miał 6 miesiecy. Było to miesiąc
        temu. Zabiego był waykonany w warszawie na niekłańskiej. Czekałam na niego
        równo 3 tygodnie. Zrobili to bardzo szybko i pomogło od razu. Nie jest to
        przyjemne dla dziecka bo muszą zawinąc go w prześcieradełka i trzymać głowe,
        głównie dlatego płacze, bo samo płukanie ponoc nie boli. Rodzicom nie pozwalaja
        wejść do pokoju zabiegowego, tylko stoisz pod drzwiami i słuchasz płaczu. Ale
        za to wszystko trwa 3,5 minuty i po wszystkim. I możesz od razu wyrzucic w kąt
        sól fizjologiczną gaziki jałowe i pożegnac sie z ciągłym masowaniem i
        wpuszczaniem kropelek. Powodzenia
        • kasza75 Re: zatkany kanalik - krew w oczku po zabiegu! 29.08.06, 11:42
          Mój 3 - miesięczny synek miał ten zabieg robiony wczoraj na Niekłańskiej, w obu oczkach. Jest teraz dużo lepiej, ale oczka jeszcze nieco ropieją (niedużo w porównaniu do tego co było). Mamy jeszcze 2 rodzaje kropli do stosowania przez tydzień. Dziś rano po nocy zauważyłam w jednym oku krew, b się zaniepokoiłam i zadzwoniłam do szpitala. Powiedziano mi że tak może się zdażyć i to nic niepokojącego, mam masować oczko i przy kroplach powinno to przejść. Mimo wszystko nie daje mi to spokoju. Może ten zabieg nie był zrobiony tak jak trzeba? Czy którejś z was zdarzyło się coś takiego? Oczko muszę przecierać co kilka minut i ciągle jest krew! Poradźcie co robić?
          • paulapom Re: zatkany kanalik - krew w oczku po zabiegu! 29.08.06, 12:17
            u jasia tez bła krewka ale tuz po wyjściu ze szpitala. takie różowe łezki mu
            leciały. Ale trwało to nie wiecej niz pół godziny. Lekarka powiedziała że mogli
            lekko naruszyć kanalik. Więc może u ciebie naruszyli bardziej?? nie wiem, ale
            chyba pokazałabym to okuliście. Szczególnie ze pewnie chcesz ostatecznie
            zamknąć ten rozdział. Powodzewnia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka