Dodaj do ulubionych

Zapchany nos, a nic nie leci

31.08.06, 08:47
Nie wiem jak pomóc dziecku, ponieważ mała ma od kilku dni zapchany nos,
ale gdzieś głęboko, nic nie leci, oddycha przez usta,
próbowałam Mucofluidu, Eufobium Compositum, ale nic nie pomaga.
Może znacie jakieś sprawdzone sposoby, lub wiecie co może być przyczyną.
Obserwuj wątek
    • jedynataka1 Re: Zapchany nos, a nic nie leci 31.08.06, 09:03
      polecam inhalacje z soli fizjologicznej, jeżeli nie masz inhalatora to
      ewentualnie garnek z gorącą wodą,sól ewentualnie mieszanka ziołowa, ale nie
      wiem jaki duży jest dzieciaczek i czy wysiedzi przy takiej inhalacji kilka
      minut, kilka razy dziennie. Sporo pisałam swego czasu o inhalatorze, zaraz
      przyjdą jesienno zimowe katary i przeziębienia, u mnie jest to wówczas sprzęt
      powszechnego użycia.... pozdrawiam A
      • kola45 Re: Zapchany nos, a nic nie leci 31.08.06, 09:58
        Bardzo dziękuje, kiedyś o tym słyszałam, ale nigdy nie próbowałam,
        napewno dzisiaj zacznę. Dziecko ma 3 lata.
    • dorocia06 Re: Zapchany nos, a nic nie leci 31.08.06, 10:49
      Mój syn swego czasu czesto miewał problemy z katarem. Bywało, że przez dwa
      tygodnie chodził z zapchanym noskiem. Nic nie leciało, niczego nie dało sie
      sciągnąc zadnymi gruszkami, on nie miał już siły dmuchac wiecznie nosa, a
      trudno mu było normalnie jeśc, pić, oddychać, bo nos zapchany. Nabyłam w aptece
      aspirator FRIDA (kosztował ok 20zł) i dla mnie okazał sie rewelacją. Serdecznie
      polecam, ( w wakacje synek nagle dostał kataru, zatkany nos... w niecałe trzy
      dni pozbyliśmy sie kataru na dobre) Aspirator jest przeznaczony dla dzieci od
      pierwszego dnia życia, ale nie jest powiedziane do którego roku życia. Mój
      synek ma 8 lat i kiedy ma zatkany nos, sam prosi żeby mu usunąć katar fridą.
      • mamalesia Re: Zapchany nos, a nic nie leci 01.09.06, 18:21
        tak a'propos inhalatorów - w rossmanie kupiłam za bodajże niecałe 30 zł
        urządzenie, które ma służyć do nawilżenia naszych ślicznych buziek. I używam go
        jako inhalatora dla synka. Dobre, tanie i pomaga na katarki. Wieczorkiem kilka
        kropelek olbasu, stawiam koło lóżka i od razy Aleksowi oddych się lepiej.
        Polecam. Frida też jest dobra, ale mój już nie pozwala."duży jestem, sam
        wysmarkam". Trzy latka, bohater!
        • dzidka33 KOniecznie do laryngologa! 02.09.06, 22:29
          Mój synek miesiąc temu miał dokładnie taką sytuację jak u Ciebie. Do tego
          chrapał w nocy i gorzej słyszał. Poszłąm do laryngologa i ku mojemu zdziwieniu
          okazało się że ma wysiękowe zapalenie uszu. Brał antybiotyk,ale po tym
          dolegliwość nie ustąpiła. Teraz leczymy się i kontrolujemy co 2 tygodnie.
          Bardzo pomaga nam OTOVENT,takie baloniki, które się dmucha nosem i przedmuchują
          go. Koniecznie skonsultuj się z lekarzem bo to może być to samo. Dodam żę przy
          tym zapaleniu uszu nie odczuwał bólu ani n ie było gorączki. Jedynie ten
          zatkany nos, niczym nie dający się odetkać. Pozdrawiam
    • gaj33 Re: Zapchany nos, a nic nie leci 04.09.06, 17:41
      Moja 4 letnia córka też miała i ma nadal zatkany nos. Poszlam z nia do
      laryngologa i po zbadaniu stwierdził u niej powiekszony 3 migdal który powinnam
      usunąć. Na razie wstrzymuje sie przed tym wycięciem i jutro idę jeszcze do
      poleconego przez znajome osoby homeopaty ktory juz pomógl paru osobom. Wiem że
      to śmieszne że staram sie wierzyć w czary -mary ale na pewno tym mojej córce
      nie zaszkodzę a wyciac migdała moge w każdej chwili.
      • natasza997 Re: Zapchany nos, a nic nie leci 05.09.06, 10:45
        mialam te sama sytuacje ale skonczylo sie o wiele bardziej powaznie .po
        pierwsze zrob wymaz z gardla i nosa bo przyczyna moga byc gronkowce lub
        paciorkowce itd wtedy wszysko jasne jest i czasem po leczeniu migdaly maleja.ja
        usunelam migdaly corci 3 lata i ma gronkowca zlocistego mrsa .na nos zatkany
        swietny jest luivac ale na recepte.szukam homeopaty odpisz co ciekawego zaleci
        pozdrawiam
        • gaj33 Re: Zapchany nos, a nic nie leci 07.09.06, 11:34
          Wczoraj bylam na pierwszej wizycie u homeopaty ( tak sie sklada ze jest to
          równiez lekarz pediatra ) i przeprowadzil ze mną wywiad który trwał 2
          godziny!!! Dobrze że mąż był ze mną to w trakcie wywiadu zabrał małą na spacer.
          Za dwa tygodnie mam sie zgłosić po jakies kulki dla małej i zobaczymy czy ta "
          magia " pomoże. Na razie to przez te dwa tygodnie mam córce podawać miksture:
          czosnek,cytryna,cukier ( bo na miód jest uczulona)i woda. Mam to podawać 2 razy
          w tygodniu po jednej łyżce.
          • 5_monika Re: Zapchany nos, a nic nie leci 07.09.06, 20:22
            czarna magia
    • grazynarosa Re: Zapchany nos, a nic nie leci 07.09.06, 20:47
      No wlasnie mam ten problem,tyle ze od kilku mies i dzis bylam z malym(4 lata) u laryngologa no i jest 3 migdal-przyczyna zatkanego nosa,oddychania przez usta i meczenia sie w nocy...w poniedzialek idziemy do szpitala na wyciecie....napiszcie jak to wyglada i jak dziecko to znosi....
      Grazka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka