jawa80 04.09.06, 11:44 Powiedzcie mi jaka jest różnica między powiększonym węzłem chłonnym za uchem a kaszakiem? Moje dziecko ma tam guzek i jedni mówią że to węzeł cłonny a drudzy ze to kaszak. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jawa80 Re: kaszak czy węzeł? 04.09.06, 11:45 acha to jest za uchem ale bardziej na kości. Odpowiedz Link Zgłoś
magda762 Re: kaszak czy węzeł? 04.09.06, 13:05 A co o tym mówi pediatra? Mój synek też miał "guzek" - okazało się, że to powiększony węzeł chłonny. Jeżeli się martwisz to idź do lekarza, wszystko się wyjaśni. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
jawa80 Re: kaszak czy węzeł? 04.09.06, 13:16 Magda a co się stało z tym węzłem za uchem? WchLonął? Bo jeśli u nas to węzeł to już jest ok 4 miesięcy, nie przesuwa się. Dziecko nie budzi niepokoju a to coś jest wielkości groszku. Raz mi się wydaje że jest okrągłe a raz owalne. Morfologię z rozmazem ob i crp ma ok. Odpowiedz Link Zgłoś
u.too Re: kaszak czy węzeł? 04.09.06, 15:14 Jeśli to węzły chłonne to mogą ulec tzw. zwapnieniu i wtedy zostaną już powiększone Chirurdzy często usuwają takie zmiany w momencie gdy są niewielkie i nie ma oznak stanu zapalnego. Pytanie więc czy to na pewno węzeł czy coś innego. Możesz odwiedzić otolaryngologa dziecięcego, on powinien ci doradzić. Odpowiedz Link Zgłoś