Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyników badań krwi.

06.09.06, 21:51
Witam,
właśnie odebrałam wyniki (jeszcze nie wszystkie), badania robiłyśmy, bo moja 4
letnia córcia ma podejrzenie alergii, wysypka nabrzuchu, pod kolanem i w
zgięciu łokcia. Proszę o pomoc w interpretacji, wydaje mi się, że jest ok, ale
mam pewne wątpliwości.Czy wyniki świadczą, że może być alergia lub pasożyty,
bądź coś innego????
WBC 4.5
RBC 4.54
HGB 12.7
HCT 37.1
PLT 247
PCT 187
MCV 82
MCH 28.0
MCHC 34.2
RDW 13.0
MPV 7.6
PDW 14.1
LYM 46.9 h % (tu jest ponad normę)
MON 7.6 %
GRA 45.5 %
# LYM 2.1
# MON 0.3 l
# GRA 2.1
Granulocyty ( noutrocyty pałeczkowate) 1
-//-//-//-// podzielone 41
Granulocyty Eozynocyty 2
Limfocyty 46
Monocyty 10
OB 6 mm/h
Czekamy jeszcze na wyniki krwi w kierunku lambli, w kale jest brak.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję
Obserwuj wątek
    • ajko Re: Proszę o interpretację wyników badań krwi. 06.09.06, 22:30
      Morfologię ma b.ładną,limfocyty też w normiesmile,eoz.char.dla zakażeń pasożytami i alergi też b.ładne.Trochę za dużo monocytów.Jezeli robiłas morfologię po jakimś zakażeniu,chorobie to 10 monocytów może byc(wzrastają w okresie zdrowienia).Jezeli dziecko było zdrowe to można powtórzyc sam rozmaz(3 kropelki z paluszka)dla pewności.Poczekaj jeszcze na wynik w kier.lambli,bo faktycznie przy lambliozie monocyty mogą wzrastać.
      • eriga Re: Proszę o interpretację wyników badań krwi. 07.09.06, 07:29
        W naszym laboratorium akurat norma monocytów jest do 10 więc ja bym powiedziała
        że wszystkie wyniki są ok. Nie wiem jaka jest norma u Was. Mój synek też ma
        alergie i wówczas eozofile które rosną przede wszystkim przy alergii w rozmazie
        wynosiły 15 u ciebie też są w normie (do 5).
        • ajko Eriga 07.09.06, 07:52
          Norma monocytów uzalezniona jest od wieku pacjenta i dla 4-latka wynosi 1-7.Normy morfologi uzaleznione nie są od laboratorium,a od wieku i płci.
          • eriga Re: Eriga 07.09.06, 07:59
            Zgadzam się że normy dla wieku dziecka się zmieniają ale też każde laboratorium
            ma własne normy. Często takie same albo i podobne. Sama byłam w szoku gdy
            zobaczyłam na wydruku komputerowym badań dla siebie WBC do 20.00 tys a płytki od
            200 do 600. Przerazające ale prawdziwe.
            • ajko Re: Eriga 07.09.06, 08:32
              Dostałaś wydrukowane normy dla dzieci i to tych najmłodszychsmile.Najwyraźniej w laboratorium nie wprowadzili podziału na normy w zależności od wieku i płci.Gdybym miała 20 tyś białych krwinek ,to bym się trochę załamała-u dorosłego to przynajmniej ostry stan zap.wyrostka,a w Twoim lab.norma.Powinnaś im zwrócić uwagę na wpisywanie odp.norm.
              • vailet Re: Eriga 07.09.06, 10:06
                Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jak będę miała komplet wyników to lecę do
                pediatry, ale to dopiero w przyszłym tygodniu. Jeszcze czekamy na kał z lambli -
                badanie chemiczne (tak powiedziała pediatra-że bardziej miarodajne), bo zwykłe
                3x jest ok.
                Rzeczywiście norma (labolatoryjna) monocytów jest 2-6% dla dzieci w wieku 1- 7
                lat.
                Porównałam wynik z wynikiem kiedy miała 2 latka, to OB miała 12, eozynocyty 6 i
                monocyty 6, a reszta taka sama, albo zliżona.
                Jeżeli chodzi o chorowanie, to o ile pamiętam to przez całe wakacje nie
                chorowała, nie miała nawet kataru, wyskoczyła jej tylko ta wysypka poprzedzona
                kilkugodzinną gorączką 38,5 (do tej pory utrzymujaca się) i na koniec sierpnia
                mi wymiotowała, bo jej zaszkodziło jedzenie. Czy to może mieć związek z
                podwyższonymi monocytami?????
                Aha wysypka po maluśku zanika w niektórych miejscach, podaję jej wapno, zyrtec,
                smaruję hydrocortizonem (dziś ostatni dzień) i mocno nawilżam, ale nie wiem
                skąd sie wzięła jeżeli nie ma podejrzenia alergii. Chyba że chorowała na coś
                bezobjawowo.
                Pozdrawiam serdecznie
                • ajko vailet 07.09.06, 10:47
                  Na podstawie samej morfologi nie można wykluczyć,ani potwierdzić alergi.Można to zrobić na podst.własnych obserwacji,wyników badań spec. i wizyt u dobrego specjalisty.To,że eozyno.są w normie nie świadczy o tym,że alergi nie ma.Co człowiek to reaguje inczej zwłaszcza na alergeny.Mój siostrzeniec zawsze eo.ma w normie,a przy testach skórnych dostał zapaści (reakcja na roztocza).Ja mam podwyższone eo.,a wszystkie inne badania w kier.alergi w normie-kiedy kwitną trawy to umieramsmile.Poczekaj na wynik w kier.lambli.Jezeli wyjdzie ujemny to, być może wysypka była jakąś reakcją alergiczną(jeżeli lekarz nie podwierdził obj.jakiejś choroby zakaźnej).Najlepiej obserwowac dziecko i jeżeli coś podobnego będzie miało miejsce to do specjalisty.Może nawet uda sie zaobserwowac,co może wywoływac taką reakcję-pożywienie,pylenie itp.Co,do mono. to zawsze istnieje(wykluczając wszystkie inne powody) możliwość,że przy rozmazie monocyty zbiły sie na szkiełku w jedno miejsce i tak zostały policzone,bo z aparatu wyszły w normie(o czym zapomniałam wczesniej napisać).
    • eriga Re: Proszę o interpretację wyników badań krwi. 07.09.06, 10:58
      ajko zgadzam się z Tobą. Moje dziecko ma alergie stwierdzoną poprzez badanie Ige
      a eozofile zdażało się że miał tak prawie w normie 5-6.
      • vailet Re: Proszę o interpretację wyników badań krwi. 07.09.06, 11:47
        dzięki za wszystkie porady,będę mądrzejsza na wizycie u lekarza i porozmawiam w
        tej sprawie. Ewentulanie poproszę o skierowanie na Ig, zresztą pediatra coś o
        tym wspominała, mówiła, że jest płatne. Mówiła, że najpierw mnie skieruje do
        dermatologa (jakby wysypka nie schodziła), a później do alergologa.
        Zobaczymy. Kurcze, a myślałam, że jak wyniki są ok w normie to jest dobrze, a
        tu jeszcze dodatkowe badania. Tak to jest jak człowiek się nie zna.
        Mała nigdy (odpukać) nie miała choroby zakaźnej w zależności o jaką chodzi, bo
        kiedyś z rok temu na policzku miała dużą opryszczkę, zeszła jej i jak narazie
        nic jej nie wyskoczyło, a i ma problemy migdałowe, przerost trzeciego i dwa
        duże, a tak to narazie nic nie kojarzę. Ooo i na 100% jest uczulona na
        truskawki, w wakacje ją wysypało po nich, ale szybciutko zeszło, jak odstawiłam
        Pozdrawiam i wielkie dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka