Dodaj do ulubionych

ozór - jak przygotować

IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.13, 17:28
Kupiłam dziś po raz pierwszy ozór (wołowy), bardzo lubie ozór w sosie chrzanowym, ale sama nigdy jeszcze nie robiłam. Mam w związku z tym pytanie: we wszystkich przepisach napisano "odetnij ślinianki", czyli konkretnie którą część? To wszystko ze spodu i z tyłu ozora na czym nie ma skóry? Obejrzałam obrazki języka i ślinianek w necie ale wiele mi to nie pomogło... :-) Będę wdzięczna za odpowiedź :-)
Obserwuj wątek
    • matylda1001 Re: ozór - jak przygotować 01.02.13, 18:53
      Ślinianki to takie dwa małe "oczka" w górnej części ozora po spodniej stronie. Trzeba to wydłubać ostrym, szpiczastym nożem.
      • Gość: zofia11 Re: ozór - jak przygotować IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.13, 22:28
        Dziękuję!
    • mhr2 Re: ozór - jak przygotować 02.02.13, 11:25
      Gość portalu: zofia11 napisał(a):

> Kupiłam dziś po raz pierwszy ozór (wołowy), bardzo lubie ozór w sosie chrzanowy
      > m, ale sama nigdy jeszcze nie robiłam. Mam w związku z tym pytanie: we wszystki
      > ch przepisach napisano "odetnij ślinianki",

oczywiscie mozna je jesc, a tak z ciekawosci jak go gotowalas i podalas,
      • Gość: zofia Re: ozór - jak przygotować IP: *.olsztyn.mm.pl 14.02.13, 23:37
        W szarym sosie z dużą ilością suszonych owoców i orzechów. Gotowałam do miękkości, ponad 2h.
        Pozdrawiam!
        • mhr2 Re: ozór - jak przygotować 15.02.13, 11:41
          a odkroilas te slinianki czy nie?bo o nie sie pytalas:)
          • Gość: zofia Re: ozór - jak przygotować IP: *.olsztyn.mm.pl 15.02.13, 22:00
            tak :-)
            • mhr2 Re: ozór - jak przygotować 16.02.13, 13:32
              a one sa takie smaczne:)
    • posenerka Fałszywa zupa żółwiowa 22.02.13, 15:41
      A propos ozorów bardzo mi się spodobał wczorajszy pomysł Gessler w "Rewolucjach" na "fałszywą zupę żółwiową" serwowaną w Polsce przed wojną, z ozorów i cielęciny (a może same ozory cielęce? nie dosłyszałam).

Ozory mnie odrzucają, nie byłabym ich w stanie przygotować a tym bardziej jeść. Ale ta zupa wyglądała interesująco i jak czytam na gastronautach opinie o lokalu z wczorajszego odcinka to niemal wszyscy się zupą zachwycają, chociaż o obsłudze, cenach czy innych daniach mają często jak najgorsze zdanie. Ozory, podobnie jak móżdzek czy nerki są pewnego rodzajem tabu, znacznie mniej chyba mają amatorów niż flaki czy kaszanka. A tu podawane jako eleganckie danie mogłyby chyba wiele osób do siebie przekonać.
      • Gość: zofia Re: Fałszywa zupa żółwiowa IP: *.olsztyn.mm.pl 23.02.13, 13:17
        Znam taką zupę z Monatowej bodajże. Albo z Kucharki Litewskiej. Tzn. przepis, bo nie gotowałam jej ;-)
        Ozór - no to jest mięsień, ja zjem raczej wszystko, ale nawet gdyby nie, to wydaje mi się mniej kontrowersyjny niż rozmaite gruczoły. Czyste mięso, bardzo delikatne.
        • posenerka Re: Fałszywa zupa żółwiowa 23.02.13, 16:13
          Tak, Gessler właśnie przepis wzięła z jakiejś starej książki.
      • a74-7 Re: Fałszywa zupa żółwiowa 23.02.13, 18:37
        wlasnie powtarzaja program , byc moze nawet ogladasz :-)
        Ozory i cielecina wchodzi w sklad zupy zolwiowej
    • a74-7 Re: ozór - jak przygotować 22.02.13, 17:01
      [b] Zupa żółwiowa sztuczna. Wziąć cielęcą główkę, oczyścić dobrze, zdjąć z niej skórę z mięsem na, niej zostającem, wyjąć ostrożnie móżdżek w całości, wykroić ozorek i wymoczyć wszystko w zimnej wodzie, potem odgotować trochę w solone wodzie, wyłożyć na stolnicę, przycisnąć ciężarem, żeby się dobrze spłaszczyła, a po wystudzeniu pokrajać w czworograniaste kawałki i ugotować na miękko z trochą włoszczyzny, korzeniami i szklanką madery. Osobno odgotować móżdżek w wodzie zaprawionej octem i solą i postawić go do wystudzenia. Ugotować mocnego rosołu z mięsa wołowego i kości pozostałych z cielęcej główki z solą i rozmaitą włoszczyzną, zebrać tłustość z niego i zabrunacić go mąką zasmażoną w maśle tak, żeby był trochę zawiesisty. Przecedzić przez sitko, wsypać na koniec noża tłuczonego białego pieprzu, wlać ½ butelki madery, wrzucić trochę w kostkę krajanej gotowanej szynki, zlać z rosołem poprzednio wygotowanym z ozorku i główki cielęcej, ozorek i skórkę pokrajane wrzucić także do zupy. Móżdżek pokrajać w kawałki, maczać go w jajku i tartej bułce, obsmażyć w maśle. Do tego parę na twardo ugotowanych, przez pół przekrajanych żółtek, parę trufli lub szampinionów, wszystko razem zmieszać i wydać na stół. Można też wkrajać w wazę parę talarków cytryny.

• Gość: anthonyb Re: ozór - jak przygotować IP: 2.157.111.* 23.02.13, 18:00
      w lecie lubie ozor ugotowac. Ostudzic, obrac ze skory. Potem kroje go w plasty i ukladam na polmisku. Posypuje posiekanym czosnkiem, natka, pieprzem a natsepnie skrapiam oliwa i sokiem z cytryny.
      • matylda1001 Re: ozór - jak przygotować 24.02.13, 00:52
        Ja robię ozór w galarecie, jest pyszny!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka