Dodaj do ulubionych

wady serca a masa ciała

10.10.06, 18:04
witam- jestem na tym forum nowa. Moja córka Lenka urodziła się 19 sierpnia
okazało się, że ma dwie wady serca VDS i ASD, VDs jest 2mm w części
mięsniowej serca. Byłyśmy na konsultacji kardiologicznej w Koszalinie i po
wykonaniu echa lekarz stwierdził ze obydwie wady sa nioperacyjne. kazał sie
zgłosic na wizytę kontrolną za 1-2 miesiace. Ale po jakimś czasie okazało sie
że Lenka przestała przybierać na masie, urodziła się malutka - 2200 w tym
momencie ma 7 tygodni i wazy 2700. Jesteśmy po pobycie w szpitalu powiatowym,
w którym wykluczono infekcje i mamy skierowanie do czd na konsultację. Czy
orientujecie się ile czasu trzeba czekać na taką konsultację? Czy wasze
dzieci też tak słabo przybierają?
Obserwuj wątek
    • gosiamarciniak Re: wady serca a masa ciała 10.10.06, 18:40
      Czesc moja coreczka Maja tez miala VSD w cz. mięśniowej i ASDII. U nas operacja
      byla konieczna, teraz jest juz 1,5 roku po operacji.
      Niestety nie wiem ile czasu sie czeka na konsultacje, ale jesli o wage ciala to
      w naszym przypadku zatrzymanie sie wzrostu wagi ciala bylo oznaką ze organizm
      kiepsko radzi sobie z wadą. Maja ważyła w chwili urodzenia 3.400, w pierwszych
      2-3 miesiącach przybierala na wadze ksiązkowo 600-700g, ale potem juz
      praktycznie zatrzymala się na wadze. Miesiąc przed operacją (operacja byla w 5
      m-cu zycia)jak i potem dlugo po operacji wazyla ok 6kg.
      Teraz ma prawie 2 latka i wazy ok 14kg więc nie mam powodow do zamrtwienia!
      Ja na Waszym miejscu skonsultowalabym Lenkę w Gdańsku na Akademii Medycznej. Ja
      tez poczatkowo leczylam Maje u dziecięcego kardiologa w Płocku ale teraz żałuję
      ze wczesniej nie pojechalam z nią do szpitala do Warszawy.
      Ponizej link do AM w Gdańsku
      www.sercedziecka.org.pl/index.php?url=4_kliniki_i_oddzialy_kardiologiczne_dla_dzieci.inc#gda
      Pozdrawiam

Gosia i Maja (VSD+ASDII+PDA)
    • basikrzy Re: wady serca a masa ciała 10.10.06, 18:43
      witajcie w naszej serduszkowej rodzinie smile
      umawiajcie się jak najszybciej na tą konsultację (czasem trzeba czekać kilka
      miesięcy), owszem dzieci z wadami serca słabo przybierają na wadze (nasz synek
      urodził się z wagą 2540g, był niejadkiem i wolno przybierał na wadze, teraz się
      poprawiło), ale może też być inna przyczyna, poza tym warto w takim przypadku
      współpracować z dietetyczką dziecięcą, która pomoże ukalorycznić posiłki,
      może warto też skonsultować u innego kardiologa w Warszawie dalsze postępowanie
      wobec zdiagnozowanych wad
      pozdrawiam
    • ogis1 Re: wady serca a masa ciała 10.10.06, 22:06
      Witaj.
      Też tak myślę, że powinnas skonsultowac z innym lekarzem,/wspomnę tylko
      dlatego, że u naszej Julki rodzimy kardiolog powiedział, że raczej musi mieć
      druga operację bo ma przeciek i że ten przeciek sie powiększa a pojechaliśmy do
      W-wy i stwierdzili, że przeciek sie zmniejsza, i nie ma powodu by wykonywac
      druga operacje/ dodam, że dla pewnosci badali Julkę dwa razy, w tym raz w
      uśpieniu, żeby dokladniej zbadać no i diagnozę potwierdzić bądź wykluczyć/.

Mozesz też sie udac na Działdowska 1/3 w Warszawie /tam leczą i operuja takie
      przypadki, no i nie tylko/.Telefon do rejestracji ogólnej to 22- 45-23-213,
      JEŚLI NIE BĘDĄ CHCIELI ZAREJESTROWAĆ TELEFONICZNIE DO PORADNI albo termin zbyt
      odległy , TO POPROS NUMER TEL. WŁAŚNIE DO PRACOWNI , GDZIE WYKONUJA ECHO SERCA,
      EKG I JESZCZE INNE BADANIA. tutaj tez musisz miec skierowanie od lekarza
      pediatry do PRACOWNI KARDIOLOGICZNEJ NA KONSULTACJE.Badanie przeprowadza
      dr.n.m. Wojciech Mądry i dr. n.m. Aldona Piotrowska-Wichłacz.

A jeśli chodzi o przybieranie masy ciala u dzieciaczkow z wadami serduszek to
      moge powiedziec na przykładzie naszej Julki, przed operacja w ciągu 3-ech
      miesięcy przybrała tylko jeden kilogram, a po operacji , obecnie
      jest "książkowo" /przybiera 700gram na miesiąc./

Życzymy zdrowia dla Lenki i dla rodzicow.
      pozdrawiam gorąco Ewa
      ps. Gdybyś miała pytania, chetnie odpowiem
      • zielonatosia Re: wady serca a masa ciała 10.10.06, 22:15
        Dzięki bardzo- jak na razie jutro odbieram wypis ze szpitala i skierowanie do
        CZD, mieszkam 350km od W-wy, więc raczej część spraw związanych z rejestrację
        będę musiala załatwić telefonicznie. Poproszę jeszcze lekarza prowadzacego o
        osobne skierowanie do pracowni kardiologicznej, ale mam pytanie czy wystarczy
        jedno skierowanie czy muszę mieć oddzielne na echo?
        • ogis1 Re: wady serca a masa ciała 11.10.06, 09:48
          WYSTARCZY JEDNO SKIEROWANIE DO PRACOWNI KARDIOLOGICZNEJ..
        • anfido Re: wady serca a masa ciała 11.10.06, 11:34
          A może zanim doczekasz się na konsiltacje w Warszawie, warto jednak wybrac się
          do Gdańska. Z tego co pisałas wnioskuję, że jestes z Pomorza, więc do Gdańśka
          masz zdecydowanie bliżej, a i ośrodek kardiologiczny jest OK. Skontaktuj się z
          pania dr Iwoną Fryze ( łap ją z rana na oddziale kardiologii tel. 0-58-349-28-
          83). Powiedz, że dostałas namiary od Ani Tarkowskiej z Funduszu na Rzecz Dzieci
          z Wadami Serca czyli ode mnie. Powiedz jak wyglada sytuacja i czy jest
          możliwość konsultacji u niej i kiedy. Jezeli nie będzie pani doktor to proś o
          połączenie z prof. Erecińskim.
          • zielonatosia Re: wady serca a masa ciała 11.10.06, 14:53
            Dzięki wielkie!
    • polibius Re: wady serca a masa ciała 12.10.06, 09:49
      MOja córeczka miała tylko ASDII. Również kiepsko przybierała na wadze, ale
      zawsze była to dolna granica normy lub ciut poniżej. Lekarze sugerowali, ze to
      geny, wraz mężem nie należymy do osób otyłych. Ale po operacji, która miała
      miejsce 2 miesiące temu, Ania przytyła 2, 5 kg. Więc chyba wada coś miała tu
      do "gadania".
      POzdrawiam
      • zielonatosia Re: wady serca a masa ciała 12.10.06, 10:03
        Nam też coś takiego sugerowali - ja urodziłam się 2 tyg po terminie z wagą 2600,
        a Arek jako jeden z bliźniaków z waga 2400. No ale mała na początku przybierała
        książkowo, dopiero od jakiś 2 tygodni przestała przybierać - a racziej przybiera
        minimalnie czyli ok 10 g dziennie.
    • gosiak682 Re: wady serca a masa ciała 12.10.06, 20:35
      W naszym przypadku również wada serca(asdII) miała duży wpływ na masę ciała
      naszej Ani .A po operacji ,bardzo dobrze przybiera na wadze i świetnie
      rośnie.pozdrawiam Gosia
    • solcia22 Re: wady serca a masa ciała 13.10.06, 09:38
      Dzieci z wadami serca maja to do siebie ze slabo przybieraja na wadze.Ja na
      przyklad w wieku 13 lat wazylam 27 kg ale rok pozniej po operacji juz 38.2
      miesiace temu urodzilam synka z wada serca pod postacia kanalu przedsionkowo-
      komorowego.Jego waga urodzeniowa waga to 3520 i cale szczescie dalej slicznie
      przybiera na wadze wazy juz kolo 6 kg i kazdy lekarz ktory go bada jest w szoku
      i twierdzi ze wcale by nie powiedzial ze dziecko ma wade serca.Operacja ma byc
      w lutym a ja boje sie ze do tego czasu jego doskonaly rozwoj sie
      zahamuje.Pozdrawiam
    • nadia300 Re: wady serca a masa ciała 17.11.06, 10:50
      Moja córka jest po TGA,urodziła się z wagą 2650 po operaci jak ją zabrałam
      ważyła mając miesiąc 2100,jestem drobna jej ojciec też,dziś córka ma 8 lat i
      waży 18 kg to ponoć mało kardiolog skierował ją do endokrynologa,ale jej
      rodzeństwo tez jes drobne i się nie martwie,pozdrawiam
    • karolina.bawej Re: wady serca a masa ciała 17.11.06, 13:19
      z reguły większość dzieci z wadami serca mało przybywa na wadze. bardzo dużo
      rodziców ma z tym kłopot. ja codziennie zastanawiam się czy dzisiaj nie będzie
      potrzeby pojechania na kroplówkę do szpitala bo maluszek mało zjada i może się
      odwodnić. także cierpliwości i nie próbuj zmuszać dziecka do jedzenia bo to nie
      daje efektów - wypróbowałam. mój maluszek po operacji słabo przybierał na wadze
      nawet bardzo. ratunkiem okazała się kaszka bananowa, którą dodajemy do mleka.
      dzięki niej synuś zaczął nieźle przbierać. pozdrawiam
    • mama_nicoli Re: wady serca a masa ciała 17.11.06, 17:02
      nasza Nicola też słabo przbiera na wadze, w tej chwili ma 2 latka i 7 miesięcy -
      waży 10,6. Jeździmy z nią do gastrologa, ale p. doktor tez nie widzi nic
      niepokojącego. Widocznie taka jest uroda części serduszkowych dzieci.
      Pozdrawiamy
      Ania i Nicola (CoA, AS)
      • gwiazdeczka69 Re: wady serca a masa ciała 17.11.06, 22:01
        witam!ja mam 20 na karku i przy wzroscie 1,58 waze 35kg-taka moja uroda i czy
        jestem zdrowsza czy sie gorzej czuje z powodu choroby to na moja wage nie ma to
        wpływu,i czy jem duzo czy malo tez nie niezmiennie waze tyle samo.Ale podobno
        przy wadzie serca nie szkodzi lekka niedowaga lepiej gorsze dla serca byłaby
        nadwAGA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka