IP: *.* 05.03.01, 21:02
Czy ktoś z was ma dziecko z refluxem? Chciałabym wiedzieć jak zmieniacie proporcje źywieniowe dzieci i kiedy przestajecie podawać coordinax.
Obserwuj wątek
    • Gość: Iza Re: reflux IP: *.* 07.03.01, 15:56
      Moja córka (4 lata) ma refluks III st. Wiem o tym od listopada.\nMożemy podyskutować na ten temat, ale teraz kończę pracę, a w domu nie mam komputera.
    • Gość: Beata Re: reflux IP: *.* 09.03.01, 23:05
      Mój Bartuś miał reflux do czwartego miesiąca, potem USG wykazało poprawę, przez pięć miesięcy dostawał coordinax. \nKArmiony był wyłącznie piersią i chyba to mu pomogło w przejściu, tego przykrego okresu. Ulewało mu się dosłownie po każdym karmieniu, płakał i był niespokojny. \nDopiero po wyleczeniu zacząl przybierać na wadze i cieszyć się życiem, a ja z nim.\nŻyczę cierpliwości i powodzenia\nBeata
    • Gość: Iza Re: reflux IP: *.* 12.03.01, 10:32
      Moja obecnie 4 - letnia Kasia od półtora roku ciągle miewa infekcje górnych dróg oddechowych. \n\nZaczęło się to "książkowo" - poszła do przedszkola i : katar, kaszel, przeziębienie, zapalenie oskrzeli, katar, kaszel, zapalenie oskrzeli,zapalenie płuc, ...., zapalenie krtani,itp, itd.\n\nNa początku byłam w miarę spokojna, bo przed przedszkolem wogóle nie chorowała (karmiłam ją piersią do 19 miesiąca życia). Wiedziałam, że "musi swoje odchorować". \n\nPóźniej zaczęłam z niepokojem obserować różne objawy i stwierdziłam, że chyba ma na coś alergię, ....... po wielu zabiegach i utarczkach z "lekarzem rodzinnym" położyłam w listopadzie małą do szpitala z kolejnym zapaleniem płuc. Okazało się, że Kasia ma refluks III st. Kazano mi drastycznie zmienić dietę i wypisano "całą reklamówkę" leków, m. in. coordinax.\n\nCórka przyjmowała wszystko regularnie, i w lutym znowu kaszel (zaleganie wydzieliny w oskrzelach) i przewlekłe bóle brzucha. Znowu szpital. (co przeżyłam lepiej nie mówić) Odstawiono coordinax (prawdopodobie sprawca bóli), więc refluks znowu się podniósł. Jeżeli nie cofnie się, za rok trzeba będzie ją operować! \nPoinformowano mnie również, że najprawdopodobniej Kasia jest uczulona na konserwanty i mamy ich unikać (jest szalenie trudne!). I znowu "reklamówka" leków.\nPoszłam do homeopaty i powoli "przechodzę" na leki homeopatyczne - boję się, że ta chemia wysadzi jej trzustkę i wątrobę - mam nadzieję, że pomogą.\nPozdrawiam wszystkie mamy "refluksowych" dzieci.\nIza
    • Gość: magda Re: reflux IP: *.* 15.03.01, 17:02
      Moja corka miala takie same objawy - okazaly sie alergia pokarmowa. Pakowalam w nia antybiotyki przez dwa lata. Nic nie pomagalo. Po odstawieniu glutenu, jajek, cytrusow i nabialu od czterech lat na szczescie nie choruje, z tym ze caly czas jest na bardzo ostrej diecie (tez bez konserwantow) przedszkole niestety musialam zmienic - na takie gdzie nie ma pozywienia, a dziecko przbywa tylko kilka godzin. Poza tym niania plus jedzenie tylko w domu. eraz ma osiem lat i nie pamietam kiedy byl chora. \nPocecam wizyte u alergologa. Od tego trzeba zaczac!
    • Gość: Eliza Re: reflux IP: *.* 16.03.01, 10:37
      Jestem mamą 7 - miesięcznego Kubusia. Mój synek zawsze miał skłonność do ulewania pokarmu (dodam, że od 4 m-ca karmię go z butelki),poza tym jest bardzo ruchliwy i apetyt niezwykle mu dopisuje. Czytałam, że ulewanie powinno ustąpić w drugim kwartale życia, ale w naszym przypadku to się nie stało. Zmniejszałam dawki jedzenia, pilnowałam żeby Kuba poleżał chwilę spokojnie po karmieniu, ale moje starania niewiele dawały. Jedynie w przypadku wieczornego karmienia, pomimo dużej ilości mleka ulewanie nie miało miejsca. \n\nW końcu skonsultowałam się z lekarzem, który zalecił zmienić mleko na Enfamil i przypisał coordinax. Niestety okazało się, że lekarstwo będzie w aptekach dopiero w kwietniu. Na razie zmieniłam mleko, ale na efekty muszę chyba poczekać. \n\nSzczerze mówiąc przestraszyły mnie trochę objawy, które wystąpiły u dzieci moich poprzedniczek. Zastanawiam się czy to co dolega mojemu małemu to rzeczywiście reflux. Lekarz nie wytłumaczył mi dokładnie na czym polega ta choroba. Byłaby wdzięczna za odpowiedzi.
    • Gość: Iza Re: reflux IP: *.* 19.03.01, 12:37
      Do Magdy: Moja Kaśka ma refluks III st i w 99% alergię pokarmową (nie stwierdzona testami)-pisałam o tym w temacie ALERGIA. Ta ostatnia nasila refluks. Na początku zmieniłam przedszkole na przedszkole dla dzieci na diecie bezmlecznej i bezglutenowej, ale mała ciągle łapała infekcje, po 3 pobycie w szpitalu zrezygnowałam zupełnie.\n\nDo Elizy: Refluks, jak już sie pewnie zorientowałaś, ma wiele "obliczy"\nJedne dzieci ulewają, wymiotują po jedzeniu (moja córka nie), inne chorują często na górne drogi oddechowe (ku mojemu zdziwieniu! - u mojej córki tak się objawia).\nNie każdy refluks jest groźny. Bardzo wielu ludzi go ma i o tym nie wie, bo objawy takie jak odbijanie czy zgaga są uciążliwe kiedy się nasilają lub często powtarzają.\n\nMówiąc prostym językiem:\nrefluks żołądkowo-przełykowy (bo jest też inny-zarzucanie żółci z wątroby do żołądka) jest to zarzucanie treści z żołąka do przełyku (zwieracz u góry żołądka nie domyka się).\nGdy powtarza się często, przełyk pali, bo kwas żołądkowy jest b. silny a ścianki przełyku są delikatne. Gdy podnosi się wysoko np. do buzi - czujemy niesmak. \nJednym (ale nie jest to reguła) z objawów jest bardzo brzydki zapach z buzi szczególnie rano.\n\nMoja rada skonsultować się jeszcze z jakimś lekarzem (np. gastrologiem).\nNIE KŁAŚĆ PO JEDZENIU!!! Odczekać z pół godz. U większych dzieci podać kolację 2-3 godz. przed spaniem. Nie kłaść zupełnie na płasko.\nCoordinax powoduje większe napięcie mięśni zwieracza i treść nie cofa się do przełyku, ale trzeba obserwować dziecko, bo zwiększa napięcie też innych mięśni, co może powodować bóle brzucha (to się właśnie przytrafiło mojej córce). U nas w mieście jest dostępny w każdej aptece. \nStosując coordinax TRZEBA O TYM INFORMOWAĆ LEKARZY bo nie wolno go łączyć z niektórymi lekami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka