Dodaj do ulubionych

Do Pani ekspert i mam- reflux w nocy

12.05.13, 09:14
Moj synek ma niespelna 6 tyg, sporadycznie ulewal choc ostatnio zaczal czrsciej nawet codziennie, nie chlusta ale ilosc tez nie mala, ladnie przybiera w tyg gdy ulewal 300 g. Czasem cofa sie tez do nosa. Natomiast dzis w nocy byla masakra, Synek spi juz na klinie od prawie poczatku, po kapisli i karmieniu zasnal i po godz zaczelo mu sie cofac, przelykal i szybko go podnosilam, odbija sie poczym nosze jakis czas i klade znow na boczku i po paru min znow to samo choc poprzedzone kaszlem, przelykanie, podnoszenie i nie zawsze sie odbija a czasem jeszcze ulal. Tak bylo cala noc, na minute nie zasnelam, wzielam w koncu na swoj brzuch jego brzuszkiem i pospal z gidzinke bez cofan natomiast rano w lozeczku na poduszcw klin pospal 15 mi i znow cos go meczylo. Nie mam dla niego pozycji aby pospal, noszenie na rekach rez nie do konca bo mu nie wygodnie a widac ze jezt zmeczony. Dodam ze w ogole nie plakal wszystko odbywalo sie na spiaco. Karmie piersia i chce jaknajdluzej. Czy to reflux? Ci robic poza wizyta u gastrologa i usg? Lozeczko wyzej ja karmie go w pozycji glowa wysoko , nisimy dlugo po jedzeniu... Jak mu pomoc i jakie sa leki jesli karmie piersia? Czy skuteczne?
Obserwuj wątek
    • marsylvik Re: Do Pani ekspert i mam- reflux w nocy 12.05.13, 11:38
      Wg mnie nie refluks, tzn ulewanie nawet codziennie po kilka razy jest normalne. Moja Mała ulewała codziennie po kilkadziesiąt razy... W lepsze dni koło 20, w gorsze blisko setki. A i tak refluks był "do obserwacji" bo prawdopodobnie tylko fizjologiczny, a tak dużo ulewa, bo bardzo dużo je. I to była chyba trafna diagnoza, Dzidzia mi zwyczajnie z tego wyrasta, ma 3 i pół miesiąca i jest coraz lepiej :)

Jak się Wam taka noc trafiła jednorazowo, to zgadywałabym raczej, że się jakaś infekcja zaczyna. Przeziębienie? Zatrucie pokarmowe u Ciebie może?

Jak dzieciaczkowi nie przeszkadza, nie płacze, nie broni się np przed pozycjami powodującymi cofanie pokarmu to się za bardzo nie martw. O lekach nie ma co mówić. Wizyta u gastrologa nie jest potrzebna, póki dobrze przybiera na wadze, nie ma częstych infekcji gardła, nie płacze przez ulewanie itd. Połowa dzieci zdrowych ma refluks. Refluks fizjologiczny, z którego się wyrasta.
      Pilnuj kładzenia na boczku, odbijania, ostrożnie zmieniaj pieluchę, tak bez podnoszenia nóżek, tu jest filmik.

Jakby się okazało, że dziecko ma ciągle podrażnione, bolące gardło, codziennie sapkę, jakbyś zauważyła, że często "coś przeżuwa", jak każde położenie na brzuszku lub zmiana pozycji będzie się kończyła płaczem i wymiotami, to wtedy dopiero warto pomyśleć o diagnostyce i lekach. Na razie to wygląda raczej na problem kosmetyczny, niż medyczny :)
    • mika_p Re: Do Pani ekspert i mam- reflux w nocy 12.05.13, 12:31
      Prześledź własną dietę - moja córka reagowała zwiększonym ulewaniem na niektóre rzeczy, które jadłam.
      • dansch Re: Do Pani ekspert i mam- reflux w nocy 12.05.13, 18:29
        z uwzględnieniem witaminy D i probiotyków!
        • e-kasia27 Re: Do Pani ekspert i mam- reflux w nocy 12.05.13, 19:28
          I szczególnie wit.K.
    • sepia6347 Re: Do Pani ekspert i mam- reflux w nocy 12.05.13, 23:16
      Nie wiem czy u Ciebie refluks czy nie.
      U nas wyszedł fizjologiczny. Maluszkowi baardzo to przeszkadzalo i pierwsze 3 miesiące mieliśmy ciężko. Później któryś lekarz zapisal syrop debridat ale tylko pogorszył. Znajomi polecili gastrotuss baby syrop od urodzenia. I to nam bardzo pomoglo. Teraz babelek ma 5 miesiecy i jakby powoli zaczyna przechodzić.
      Generalnie dzieci lekarze niczym nie lecza do 6 m bo to co mozna przepiasac to leki dla doroslych a z fizjologicznego wyrastają. I faktycznie chyba wiekszosc wyrasta. Wysokie ukladanie i odbijanie to najlepsze co mozna zrobić :)
    • arathlo Re: Do Pani ekspert i mam- reflux w nocy 13.05.13, 12:34
      moja córa ulewała i wieczorami miała taką godzinę-1,5h, że miała szał przy piersi, ewidentnie jej coś nie leżało, odbijałam ją, ulewała, zaraz znowu się prężyła. A nie była to kolka z twardym brzuszkiem, wierzganiem i wielogodzinnym płaczem.
      Stwierdziłąm, że skoro tak odbija to tak jak i w kolce jest to kwestia powietrza w brzuszku. I zaczęłam dawać espumisan, najmniejszą dawkę z ulotki tzn po 10 kropli rano i wieczorem. I pomogło!
      teraz to samo zaczęło się z synkiem (w 2tyg życia) i też mu wczoraj dałam pierwszy raz i też na razie pomogło
      Na ulotce jest że powyżej 1ms, ale lekarze przepisują też mniejszym dzieciom. Ja córce podawałam też po 2tyg. Przy okazji pytałam pediatry i powiedziała, że ok.
    • malwina.okrzesik Re: Do Pani ekspert i mam- reflux w nocy 15.05.13, 15:52
      Trudno powiedziec na podstawie opisanych objawów, które pojawiły sie jak na razie raz w nocy czy to refluks czy nie. Do tego potrzeba jest dłuższa obserwacja malucha i dokładna diagnostyka lekarska. Wydaje mi się, że nie jest ona teraz niezbędna, bo w tym wieku nawet dośc silne ulewania, gdy maluszek dobrze rośnie, można uznać za normę.
      To co może poprawic karmienie w nocy to ssanie "na raty", tzn można przerwac karmienie 2-3 razy i podnieść delikatnie dziecko do odbicia. Gdy maluch zaśnie czasem lepiej zostawic go w pozycji leżącej, bo podnoszenie, przekładanie może wzmagac objawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka