Dodaj do ulubionych

Bóle kolanek

IP: *.* 08.05.01, 10:52
Mój 6 letni synek dosyć często skarży się na bóle kolanek, płacze, muszę mu dawać środek przeciwbólowy. Ponieważ trwa to długo, byłam u reumatologa - wszystko w porządku, ortopeda też nic nie widzi. Lekarze skłaniają się do tego, że jest to ból wzrostowy, lub spowodowany "koślawymi" kolankami. Ja się jednak bardzo boję czy nie ma poważniejszej przyczyny i nie chciałabym niczego zaniedbać, może któraś z Was miała podobne doświadczenia i może mnie trochę uspokoić? Nadmieniam, że Bartek jest wysokim i dosyć dobrze zbudowanym chłopcem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tyska Re: Bóle kolanek IP: *.* 08.05.01, 11:48
      A czy robiłaś mu badanie krwi ogólne morfologie + rozmaz?Ja od pewnego czasu i z pewnych przyczyn jestem bardzo uczulona na wszelkie bóle nóżek u dzieci.
      • Gość: Iwona G. Re: Bóle kolanek IP: *.* 08.05.01, 12:04
        Robiłam w międzyczasie kilka razy morfologię, ostatnio mnie zaniepokoiła, bo ma trochę za dużo białych ok.11 (zamiast norma 9)- lekarka na razie nie przejęła się, mówi,że to bywa zmienne. W czerwcu chcę zrobić ponownie kontrolne, ale nie ukrywam,że się trochę boję. Co więcej mogę zrobić? Tyska napisz coś więcej, dzięki.
        • Gość: Tyska Re: Bóle kolanek IP: *.* 08.05.01, 12:31
          Po wydarzeniach w mojej dalszej rodzinie, ja poprostu dmucham na zimne. A skoro lekarka uznała, że wszystko w porządku, to pewnie tak jest i nie ma sensu martwić się na zapas, tylko powtórzyc badanie.Pamietam z dzieciństwa, że miałam bardzo często bóle wzrostowe. Najbardziej bolały mnie biodra i łydki ale to na szczęście mija. Trzymaj sie i głowa do góry. :-)
          • Gość: Iwona G. Re: Bóle kolanek IP: *.* 09.05.01, 08:18
            Tyska - dzięki, wiem,że nie chcesz mnie martwić, ale sama się martwię, stąd moje pytania. Czy możesz napisać do mnie prywatnie ? Mimo wszystko chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej. Mój adres: Gabi@sekretna.pl
    • Gość: Mira Re: Bóle kolanek IP: *.* 12.05.01, 16:43
      Na ból kolanek mojej trzyletniej córeczki (jest bardzo duża jak na swój wiek) pomogły duże dawki tranu przez całą zimę. Wiadomo, że wchodzi w grę efekt placebo, ale w końcu wit. D ma coś wspólnego z kośćmi. Pozdrawiam. Mira.
    • Gość: Iwona G. Re: Bóle kolanek IP: *.* 15.05.01, 12:05
      Wracam do tematu, bo właśnie byłam na konsulatcji u pediatry-specjalisty od narządów ruchu, która stwierdziła, że według niej najbardziej prawdopodobną przyczyną tych bóli jest stwierdzona wcześniej u mojego synka "ucieczka" wapnia do moczu (hipercalcurmia).Należy to jak najszybciej leczyć i zacząć od farmakologicznego zatrzymywania wapnia. Jutro jeszcze jedna konsultacja u podobno super specjalistki (tym razem płatna niestety) no i mam nadzieję, że zmierzamy w kierunku rozwiązania tego problemu. Może moje doświadczenia pomogą też innym dzieciom borykającym się z bólami kolanek.Serdecznie pozdrawiam wszystkie mamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka