Dodaj do ulubionych

Moczenie się

IP: *.* 14.01.02, 20:26
Mój siedmioletni Łukasz sika w majtki i muszę na noc nakładać mu pampersa. Czy wiecie co jest tego przyczyną? Dajcie znać. Byłam u lekarza i lekarz sam nie wie co może być przyczyną tego zjawiska, podaje zbyt wiele przyczyn. Może miałyście taki problem, jak sobie z tym dałyście radę i co było tego przyczyną?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Moczenie się IP: *.* 14.01.02, 20:39
      Witaj!!!Podobny problem miala moja mama z moim bratem.Zdarzalo sie ze moczyl sie w nocy nawet do 12 roku zycia (nie codziennie ,ale...).Bledy w diagnozach przyprawialy nas o dreszcze ,poniewaz podejrzewali a to:niewydolnosc nerek ,a narosl na nerce ,trzecia nerke itp.Po skonsultowaniu sie ze wspanialym specjalista okazalo sie ze jest to niewyleczone dziecience zapalenie pecherza,brat dostal specjalnne antybiotyki i od 3 lat jest spokoj.Pozdrawiam i zycze powrotu synka do zdrowia.
      • Gość: Mara_Jade Re: Moczenie się IP: *.* 15.01.02, 19:36
        Moczenie noczne moze miec 2 przyczyny: pierwsza to choroby ukladu moczowego np jego niedorozwoj, druga to zaburzenia n tle psychologicznym. Wazne jest zeby dziecka nie karac za to nalezy je mobilizac i zachecac. Jesli bedzie czulo sie winne moze to jeszcze gorzej wpylnac na dany problem
        • Gość: JolaEP Re: Moczenie się IP: *.* 17.01.02, 18:04
          Mara_Jade napisała/ł:> Moczenie noczne moze miec 2 przyczyny: pierwsza to choroby ukladu moczowego np jego niedorozwoj, druga to zaburzenia n tle psychologicznym. Nie mogę się powstrzymać, żeby nie dopisać: pierwotne moczenie może mieć dwie przyczyny: pierwsza to choroby układu moczowego, druga to sprawy dziedziczne: albo za mały pęcherz, albo niedostateczne zagęszczanie moczu. W tym drugim przypadku dzieci wcześniej czy później wyrastają (jak np. moja Emilka po 5,5 latach). Problemy psychiczne zwykle są powodem moczenia wtórnego (czyli dziecko już przesypiało na sucho noce, co najmniej od kilku miesięcy).Jeśli chodzi o problemy psychologiczne dzieci moczących się od urodzenia, są to najczęściej sprawy wtórne tzn. dziecko ma problemy, bo się moczy, a nie moczy się bo ma problemy.Pozdrawiam Jola
    • Gość: slvkoleczko Re: Moczenie się IP: *.* 16.01.02, 10:27
      kiedys gdzieś czytałam ze takei moczenie jest często jeynym objawem padaczki a raczej jej wstępów i prawie żaden lekarz na to nie wpdanie .. moze warto isć tym tropem? pozdrawiam sylwia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka