Dodaj do ulubionych

anemia u 4miesięczniaka

IP: *.* 21.02.02, 20:53
okazało się,że mój synek ma niską hemoglobinę-9,5,więc muszęmu podawać kwas foliowy i żelazo.żelazo powoduje brązowe zabarwienie zębów.W sytuacji kedy dziecko jeszcze nie zabkuje,czy zawiązki zębów też mogą zostać zniszczone?Jak podawać takiemu maluchowi,żeby nie osiadało na dziąsełkach?Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • Gość: madzia22 Re: anemia u 4miesięczniaka IP: *.* 21.02.02, 21:00
      Podawałam żelazo moim bliźniakom, kiedy byli mniej więcej w tym właśnie wieku. Nieznosili go strasznie, ale w nich wmuszałam. Ząbki mają zupełnie zdrowe.Kropelki dawałam zawsze przed jedzeniem, żeby jak najszybiej zlikwidować im w ustach ten nieprzyjemny smak. Niewątpliwie mleko przepłukiwało im jamę ustną i żelazo trafiało tam, gdzie powinno czyli do brzuszka.Nie martw się.Madzia
    • Gość: AnnaW Re: anemia u 4miesięczniaka IP: *.* 22.02.02, 10:43
      Ja podawałam Małgosi strzykawką - żelazo mieszałam w odrobinie soku marchwiowego, później, żeby jaj nie zniszczyć zębów, zdecydowałam się na zastrzyki.
    • Gość: maka Re: anemia u 4miesięczniaka IP: *.* 22.02.02, 12:14
      Ja też miałam podobne wątpliwości i długo debatowałam z Panią doktor czy żeczywiście muszę dawać to świństwo. Ale wszystkie objawy zostały rozwiane.1. Żelazo może przebarwić tylko ząbki,które widać, zawiązków nie rusza.2. Nie podawac z posiłkami mlecznymi, co jest trudne bo twój synek ma dopiero 4 miesiące, ale my rozwiązaliśmy to tak, że podawałam żelazo 156 minut przed jedzeniem. Na szczęście nie musiałam kombinować, żeby zabić czymś smak i zapach (niestety), bo mój Filip łykał jak złoto3. Po podaniu żelaza podaj Cebion w kropelkach. KWaśne srodowisko powoduje "neutralizację" żelaza tzn. nie przebarwiają się zęby, a dodatkowo żelazo z wit.C lepiej się wchłania4. Ząbki lub jeśli ich nie ma dziąsła możesz przecierać gazikiem namoczonym w letniej przegotowanej wodzie.Efekt: u mojego prawie 13 miesięcznego synka wszystkie 8 zębów jest śniezno białych, a decyzja podania żelaza w tym okresie słuszna, bo u dziecko np. 6-7 miesięcznego fizjologicznie spada morfologia i wtedu troszkę trudniej wyciągnąć z anemii. Ufffff. Ale się napisałam, ale może z czegoś skorzystasz.P.S. Aha Filip dostał też do tego zestawu wit. B6
    • Gość: dana Re: anemia u 4miesięczniaka IP: *.* 23.02.02, 19:46
      Mój mały też brał w tym wieku mniej więcej żelazo i B6.Ząbki ma śnieżnobiałe mimom że nie stosowałam żadnych specjalnych zabiegów.Po prostu mu je podawałam na łyżeczce.Nie przemywałam mu dziąseł itp.Pilnuję jednak higieny ząbków od kiedy je już ma .I jest w porządku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka