IP: *.* 25.04.02, 11:43
Witam wszystkich!U mojego 9-miesięcznego synka wykryto anemię. Ma dostawać żelazo w kroplach, kwas foliowy, witaminę B6.Wiem, że od podawania żelaza czernieją ząbki. Poradźcie, jak tego uniknąć? Kubuś ma już 7 bielutkich ząbków, 8 w drodze, nie chciałabym, żeby wszystkie mu zczerniały. Poza tym, jak długo takie odbarwienie szkliwa schodzi?Co można mu dawać do jedzenia, aby podwyższyć poziom żelaza?I jeszcze jeden problem z tym związany: co mu dawać na zaparcia? Mam na myśli dietę, nie kolejne lekarstwa. Dziękuję za wszystkie rady.Pozdrawiam, Sylwia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosia1 Re: anemia IP: *.* 25.04.02, 17:46
      Sylwia a możesz napisać jaki poziom hemoglobiny ma Twój synek? I hematokryt? Dzięki. Pozdrawiam GosiaP.S. Aha, i czy karmisz piersią. :-)
      • Gość: syha Re: anemia IP: *.* 26.04.02, 12:20
        Poziom żelaza w serum to 31 mikrogramów (norma od 60 do 160), HGB 11.0 HCT 32.9.NIedawno przechodził anginę (prawdopodobnie) i brał antybiotyk. Tylko dlatego miał robione badanie krwi i tylko dzięki temu dowiedzielismy się o anemii.
        • Gość: syha Re: anemia IP: *.* 26.04.02, 12:24
          I karmię piersią! Aż się boję pomyśleć co z moim żelazem...Kuba właściwie nic poza moim mlekiem nie chce pić.
        • Gość: Gosia1 Re: anemia IP: *.* 26.04.02, 19:30
          Droga Sycho, zapytałam o te wartości, bo mój synek urodził się z anemią. Ja w czasie ciąży miałam potworną anemię, niczym nie dało się jej wyeliminować, no i moje dziecię urodziło się "biedne". Nie pozwoliłam na przetaczanie krwi. Przez długi czas wartość HGB u Krzysia wnosiła 10.0 a nawet 9.5. Nie pamiętam innych, ale hemoglobina była niska. Jak osiągnął 11.0 byłam szczęśliwa!! Nigdy nie miał typowych objawów anemii, był żywym, energicznym dzieckiem. Nawet nie był blady. Dlatego, pod opieką lekarza oczywiście, zdecydowałam się nie na bezpośrednie podawanie żelaza, ale pośrednie. Czyli to ja brałam żelazo, dopóki karmiłam piersią, czyli 2 miesiące. Ryzyko opłaciło się, wyniki były coraz lepsze. Dlaczego to napisałam? Otóż zapytaj lekarza, że skoro karmisz Małego piersią, czy nie mogłabyś zrobić tak, jak ja. Twój synek wcale nie ma złej hemoglobiny, z żelazem jest troszkę gorzej, ale nie tragicznie. Może Tobie też by się udało? Zapytać zawsze można. :-)Pozdrawiam serdecznie GosiaP.S. W razie, gdy lekarz powie, że to niemożliwe, spróbuj po każdym podaniu leku wyczyścić synkowi ząbki i dziąsełka zwilżoną szmatką. Mojej córci, która musiała brać żelazo (nie karmiłam Jej piersią w ogóle) lek wlewałam prosto do gardziołka. Ale wymaga to dużej delikatności i uwagi, dziecko może się zakrztusić. Życzę Twojemu synkowi i Tobie szybkiego powrotu do zdrowia. :hello:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka