karolina.bawej Re: CEWNIKOWANIE SERCA 26.11.06, 19:09 Słyszałam, że dużo dzieci przed II etapem HLHS przechodzi cewnikowanie serduszka. Czy Wasze Pociechy też coś takiego przeszły? Czy wiecie jakie są do tego wskazania? Pozdrawiam. Karolina, mama Adrianka Odpowiedz Link Zgłoś
gosiap10 Re: CEWNIKOWANIE SERCA 27.11.06, 16:04 Marta tez miala cewnikowanie przed trzecim etapem. Przed drugim uznano, ze nie trzeba go robic. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.dominik Re: CEWNIKOWANIE SERCA 26.11.06, 20:30 Witaj, nie wiem jak to jest w Krakowie ale w Łodzi, gdzie leczymy się z Mikołajem dziecko NIE zostanie dopuszczone do II etapu leczenia HLHS bez cewnikowania diagnostycznego. Echo nie jest tak dokładne w pomiarach np ciśnienia krwi w tętnicy płucnej itd... Kiedyś wiem, że nie zawsze wykonywano cewnikowanie ale teraz zawsze. Mikołaj miał wykonany cewnik cztery dni przed operacją, na szczęście wszystko było OK i został zakwalifikowany do II etapu. Odpowiedz Link Zgłoś
emka72 Re: CEWNIKOWANIE SERCA 27.11.06, 14:37 Witam! Nasz Kuba jest po trzech etapach. Cewnikowany był tylko raz przed trzecim, ostatnim etapem. W Krakowie nie cewnikuje się dzieci przed każdym zabiegiem,(co osobiście uważam za słuszne), bo jakby na to nie patrzeć jest to badanie inwazyjne. Zdarza się ze dzieciom wykonuje się zabieg cewnikowania w sytuacji kiedy coś się dzieje(przy HLHS najczesciej dochodzi do zwężenia gałęzi tętnicy płucnej), a do kolejnego etapu jest jeszcze trochę czasu. U nas gałąż tętnicy też się zwężała, ale dr. Kordon powiedział ze Prof. zrobi to już śródoperacyjnie. Tak też się stało,co zaoszczędziło nam i przede wszystkim Kubie dodatkowego stresu. Także wszystko zależy od małego pacjenta. Mam koleżankę której córeczka była leczona w CZD, juz przestałą liczyć ile jej mała była cewnikowana. Co ośrodek to inne metody. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś