IP: *.* 15.05.02, 10:37
Kilka tygodni temu było kilka postów na temat szczepionek MMRII i Priorix. Właśnie czeka nas szczepienie, już nawet mam recepte na priorix i... dalej się waham.Odezwijcie się dziewczyny, które szczepiły swoje dzieci priorixem, były jakieś skutki uboczne czy nie?PozdrawiamDeedee
Obserwuj wątek
    • Gość: Paulina Re: priorix IP: *.* 15.05.02, 14:41
      Szczepiłyśmy, żadnych skutków ubocznych, nawet zaczerwienienia!Paulina
      • Gość: Iwona_P Re: priorix IP: *.* 15.05.02, 18:37
        Szczepionka zalecana przez Min. Zdrowia to MMR II firmy Merck. Zawiera bezpieczny szczep świnki Jeryl Lynn. Na Twoim miejscu poprosiłabym o recepte na tę właśnie szczepionkę.Iwona
    • Gość: Lilly Re: priorix IP: *.* 16.05.02, 10:03
      Sczepiłam Priorixem, bez żadnych skutków ubocznych. Z tego co wiem MMRII jest wycofywana z aptek tzn jest do wyczerpania zapasów i ponoć nie ma już być sprowadzana. W Poznaniu już od kilku tygodnie nie do dostania.
      • Gość: Iwona_P Re: priorix- do Lilly IP: *.* 16.05.02, 10:59
        LillyWiesz może dlaczego MMR II jest wycofywana? Interesuje mnie to bardzo, bo sama szczepiłam dzieci tą szczepionką. Iwona
        • Gość: Lilly Re: priorix- do Lilly IP: *.* 16.05.02, 11:11
          Nie wiem dlaczego, tak słyszałam. Może w internecie coś znajdziesz na ten temat? Ale nie martw się, bo o MMRII słyszałam do tej pory same dobre rezczy.
        • Gość: maka Re: priorix- do Lilly IP: *.* 16.05.02, 12:01
          MMRII nie jest wycofywana tylko nie ma importu, ponieważ Amerykanie zwariowali na punkcie zagrożenia biologicznego i na potęgę się szczepią i cały "nakład" idzie na rynek lokalny tzn. amerykański. W Mercku mówią, że najprawdopodobnie może pojawić się w Polsce dopiero pod koniec roku. Ja niestety też czekałam aż do wczoraj i się nie doczekałam. Zaszczepiłam synka na odrę, a później doszczepię świnkę (też Mercka) z tym samym szczepem świnkowym, który jestw MMRII. Tyle tylko, że to dwa kłucia. Nasza Pani doktor nie upierała sie przy Priorixie (czytaj: była przeciwna), ale co lekarz to obyczaj. Ja się słucham, bo każdy lekarz jest lepiej przygotowany niż najlepiej zorientowany "nielekarz"Pozdrawiam.
          • Gość: Lilly Re: priorix- do Lilly IP: *.* 16.05.02, 12:12
            czy to znaczy, że Priorix jest złą szczepionką? Czy tylko mnie popularną?
    • Gość: Eki Re: priorix IP: *.* 16.05.02, 12:32
      Ja również szczepiłam w listopadzie "z duszą na ramieniu" ale wszystko było ok. Natomiast tak jakoś schodziło i wczoraj zaszczepiłam ostatnią dawką DTP i ... mała gorączkuje, bardzo boli ją raczka.
    • Gość: Paulina Re: priorix IP: *.* 16.05.02, 14:21
      Mysmy wybrały Priorix, ponieważ te szczepionke zasugerował nam pediatra - wcześniej byłam nastawiona na MMR II ( wykluczałam " państwową" z racji skutków ubocznych, które niestety dopadły dzieci moich koleżanek). Jakiś czas po szczepieniu przeglądałam gazety lekarskie mojego brata ( chyba to była "Medycyna po Dyplomie" i tam natknęłam się na artykuł o szczepionkach. Polecany był Priorix, jako najłagodniejsza ze szczepionek, o ileś tam procent bezpieczniejsza (?) - to chyba złe słowo - delikatniejsza niz MMR II - po prostu nowsza wersja szczepionki, tak myslę. Za jakis czas pojawi znów się pewnie następna itd. Wiem, że inne mamy zachwalały MMR II, więc obie są raczej "bezpowikłaniowe". Dodam jeszcze, że artykuł nie był sponsorowany.PozdrawiamPaulina
    • Gość: IZA-mamaBARTKA Re: priorix IP: *.* 16.05.02, 17:15
      Nic kompletnie się nie działo po szczepieniu. Bartek nawet nie miał zaczerwienienia na drugi dzień! Pozdrawiam! Iza
      • Gość: IZA-mamaBARTKA Re: priorix IP: *.* 16.05.02, 17:27
        Dopowiem jeszcze, że nie wiedziałam o innej szczepionce niż MMRII i strasznie mnie przestraszyły dziewczyny na forum (to było na przełomie września i pażdziernika!). Naczytałam się i pobiegłam do trzech pediatrów! Każdy z nich trochę mnie uspokoił, mówili, że na sympozjach nie słyszeli o wielkich powikłaniach po MMRII. Jednak dwóch z nich poleciło mi Priorix. Argumenty były takie, że nowsza, ma lepszą podstawa i ma dwie igły (jedną do nabrania, drugą do wkłucia). Coś jeszcze mówili, ale nie jestem lekarzem i nie bardzo pamiętam. W każdym razie mój Skarb jest zaszczepiony Priorixem, nic mu nie dolega. Tego samego życzę Twojemu Skarbowi!
    • Gość: deedee Re: priorix IP: *.* 17.05.02, 12:08
      DZięki za rady.W Krakowie też nie można dostać MMRII dlatego mam Priorix.Będę szczepić w poniedziałek. MAm nadzieję, że wszystko będzie OK.PozdrawiamDeedee
      • Gość: misiunia20 Re: priorix IP: *.* 20.05.02, 10:51
        mam pytanie na co jest to szczepienie???dziekiagata
        • Gość: Iwona_P Re: priorix IP: *.* 20.05.02, 10:55
          To szczepionka przeciw odrze, śwince i różyczceIwona :hello:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka