Dodaj do ulubionych

koślawe pięty

IP: *.* 09.07.02, 15:29
Moja córka ma prawie 4 lata i stwierdzoną koślawość pięt (w stadium początkowym, do korekcji). Lekarz zalecił buty ortopedyczne firmy MEMO. Czy któraś z Was boryka się z podobnym problemem u swojego dziecka, czy noszenie tych butów daje faktyczne rezultaty (są raczej drogie), czy trzeba dołączyć jakieś ćwiczenia stóp, po jak długim czasie wada ulega korekcji, czy zakup tych butów jest refundowany?????Słyszałam też opinie, która wydaje mi się raczej mało prawdopodobna, iż wada ta samocznnie ulega korekcji z wiekiem, wystarczy tylko żeby dziecko dużo chodziło na bosaka. Myślę, że raczej wada pogłębia się powodując później koślawość kolan, iksowatość i inne wady kolejnych, wyższych partii ciała.Uprzejmie proszę o jakieś sugestie i rady, może być na priva. Ina
Obserwuj wątek
    • Gość: SylwiaKarolina Re: koślawe pięty IP: *.* 10.07.02, 08:44
      Witaj!Mam podobny problem z moją trzyletnią córą.Rehabilitantka mi powiedziała, że koślawość pięt można w miarę szybko wyleczyć u sześciolatka, bo wtedy dziecko jest już świadome celu ćwiczeń korekcyjnych i wystarczy pół roku na znaczną poprawę. Jeśli chodzi o chodzienie na boso, to owszem, ale tylko po piasku czy trawie, w żadnym wypadku po twardej podłodze. No i butki korygujące, podobno najlepiej kupić sandałki i niech dziecko w nich chodzi także w domu czy w przedszkolu zamiast kapci.Pozdrawiam,Sylwia
    • Gość: bridgett Re: koślawe pięty IP: *.* 10.07.02, 17:10
      Cześć,były tu już rozmowy na temat butków MEMO i dlaczego lekarze je zalecają. Zapytaj może swojego ortopedy, czy nie wystarczą ortopedyczne butki polskiej firmy Postęp, wprawdzie nie tak ładne ale za to tańsze. Mój niespełna trzylatek też ma ten problem już od 1,5 roku - niestety samo noszenie odpowiednich butków mu jakoś nie pomogło, a ćwiczyć regularnie to on niestety jeszcze nie chce, tak więc kupuję odpowiednie buty na dwór i po domu, wysyłam na bosaka do ogrodu i staram się namawiać do ćwiczeń (chodzenie na paluszkach, piętach, zewnętrzxnych krawędziach sóp oraz łapanie paluszkami od stóp różnych małych przedmiotów)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka