Dodaj do ulubionych

Tabletki anty.

IP: *.* 05.11.02, 22:30
Dziewczyny prosze o rade.Zaczęlam stosować antykoncepcje hormonalna. Biore tabletki jednofazowe Regulon. Powiedzcie mi jakie są granice regularnego przyjmowania pigułki. Ja zwykle przyjmowalam w przedziale czasowym max. 1,5 godziny a raz zapomniałam i przyjełam po 3 godzinach. Czy jestem zabezpieczona?Dzięki za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: wyroślaczka Re: Tabletki anty. IP: *.* 05.11.02, 22:43
      HejWydaje mi się, że powinnaś to sprawdzić na ulotce, tam są dokładne scenariusze postepowania w przypadku opóźnienia w różnych zakresach czasowych, ale na ogół przy jednofazowych opóźniienie do 12 godzin nie powoduje przerwania działania antykoncepcyjnego tabletek. Powinnaś się jednak upewnić.PozdrawiamKasia
    • Gość: Rosa* Re: Tabletki anty. IP: *.* 05.11.02, 22:52
      Jesteś, jesteś!Generalnie przyjmuje się, że dopuszczalne opóźnienie bez ryzyka utracenia ochrony antykoncepcyjnej wynosi 12h. To oczywiście nie oznacza, że należy eksperymentować. Poza tym przeczytaj dokladnie info na ulotce. Jest tam wyjaśnione, co zrobić jesli zapomnisz wziąć pigułki- wszsytko zależy od momentu cyklu, w którym się znajdujesz. Czasem opóźnienie nie ma żadnych konsekwencji, a czasem trzeba stosować dodatkowe zabezpieczenia- wszsytko powinno być na ulotce dołączonej do opakowania. Jeśli jednak zdarzy się, że zapomnisz wziąć pigułki w momencie "ryzykownym" )np. owulacji), a doszło do stosunku- radzę zawczasu zaopatrzyć się u lekarza w receptę na "Postinor". Jest to środek "po" (dopuszczony do obiegu w Polsce, nie mający działania poronnego), który należy zażyć max. 2 godziny po stosunku ( Kiedyś w "Twoim Stylu" pojawiła się informacja, że ten czas wynosi 48h. Jest to absolutna nieprawda! Wiem, bo mój synek został poczety właśnie w ten sposób...). Zawiera on uderzeniową dawkę hormonu, który uniemożliwia zapłodnienie- tylko trzeba działać szybko. Postinor można brać raz w cyklu. Polecam to, bo choć może nigdy się nie przydać, zawsze warto mieć antykoncepcyjne "plecy".pozdraoania
      • Gość: viktoria Re: Tabletki anty. IP: *.* 05.11.02, 22:59
        Czytałam ulotke i wiem że spóźnienie do 12 godzin nie znosi działania antykoncepcyjnego. Ale co kryje sie pod pojęciem że tabletke należy stosować regularnie o tej samej porze dnia . Jakie są widełki czasu w których mam tabletke zarzyć ,pół godziny , godzina? Czy jak wezme w granicach 1,5 godziny czyli kolejno np. o godz. 8; 9,30; 8,30; 9,30; 8.... to jestem zabezpieczona czy też przerwa 1,5 godziny jest za duża. Nie mówie tu o jednorazowym opóźnieniu.
    • Gość: Doon Re: Tabletki anty. IP: *.* 06.11.02, 14:50
      nie martw sie ja przyjmuje tabletki od dłuższego czasu. Zachowują one skuteczność jeśli poślizg nie przekroczył 12 godzin. Czyli w twoim wypadku możesz spac spokojnie
      • Gość: viktoria Re: Tabletki anty. IP: *.* 06.11.02, 22:06
        Ale te 12 godz. odnosi sie do jednorazowego poslizgu. Co w sytuacji gdy biore codziennie tabletke ale np. o 8; 9.30, 9;8 i tak cały miesiac? Ramy czasowe 1,5 godz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka