IP: *.* 21.11.02, 22:05
Witam,jestem mamą małego Kubusia, u którego lekarz podczas badań kontrolnych wykrył krzywicę. Bardzo mnie to zaskoczyło gdyż maluch od drugiego tygodnia życia, teraz ma 6 miesięcy, dostaje 2 kropelki Vigantolu. Lekarz stwierdził, że ma słabą przyswajalność wit. D. Bardzo Was proszę o odpowiedź czy ta choroba długo trwa, czy zostają jakieś skutki tej choroby na przyszłe lata no i czy można się tym nie zamartwiać, my z mężem bardzo zamartwiamy się tym, że nie zauważyliśmy tego wcześniej i przez nas nasze dzieciątko ma problemy.
Obserwuj wątek
    • Gość: ez Re: krzywica IP: *.* 22.11.02, 10:14
      Niedawno ten temat pojawił sie w następującym pościehttp://forum.edziecko.pl//download_thread.php?site=edziecko&bn=edziecko_zdrowie&thread=1036490211#N1036490211
    • Gość: agnieszkad Re: krzywica IP: *.* 22.11.02, 22:35
      Witaj,co to znaczy podczas badań kontrolnych. Czy tylko na oko, czy też mały miał robione badania?Jest przeciez możliwość określenia poziomu wapnia we krwi i zobaczenia na jakim jest poziomie, w niektórych ośrodkach np. CZD w Międzylesiu określają nawet poziom witaminy D w organiźmie.Czy Twój Kubuś poci się podczas jedzenia, ma szeroką klatkę piersiową, płaską główkę z tyłu? Pozdrawiam
      • Gość: Edyyta Re: krzywica IP: *.* 23.11.02, 20:27
        Lekarz stwierdził to na podstawie rozmiękczenia kości potylicznej, a moim spostrzeżeniem było pocenie się Jakuba przy jedzeniu. Zadnych innych badań dziecko nie miało robionych. Niestety pochodzę z małego miasta, gdzie nie robi się za często szczegółowych badań.
    • Gość: agnieszkad Re: krzywica IP: *.* 23.11.02, 23:57
      Witaj Edyto,jeżeli mały się poci i rzeczywiście ma rozmiękczoną kość potyliczną może to świadczyć o krzywicy. U mojej córki, która miała zagrożenie krzywicą zrobiono poziom wapna ( z krwi) i na tej podstawie ustalono dawkę witaminy D3. Po 3 miesiącac sprawa się wyrównała ( też sprawdzaliśmy badaniami).Nie martw się , głowa do góry z krzywicy się wychodzi.Pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka