Dodaj do ulubionych

witamina D3 w dozowniku

01.08.13, 22:43
Mam mały problem z witaminą D3 w dozowniku, na początku kiedy witaminy jest dużo dozownik działa jak powinien ale później przy naciśnięciu wylatuje nie dawka a jakaś kropelka i skąd mam wiedzieć ile razy nacisnąć żeby była odpowiednia ilość? Czy można tą witaminę przedawkować? chyba lepiej dać więcej niż mniej? Nie chce by dzidzia miała potem krzywicę, a ostatnie 2 buteleczki coś podejrzanie na długo wystarczały...
Obserwuj wątek
    • anjaka1983 Re: witamina D3 w dozowniku 01.08.13, 22:56
      no właśnie ostatnio chciałam kupić witaminę D w dozowniku, bo ta w kapsułkach różnie mi się otwiera, ale aptekarz zwrócił mi uwagę, że tak naprawdę nigdy nie wiadomo, czy z tego dozownika poleci tyle, ile trzeba, a nie mniej.
      witaminę D zdecydowanie można przedawkować www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,273,witamina-d3-objawy-przedawkowania,box-spec Ale to chyba musiałoby trwać dość długo
      proponuję przerzucić się jednak na kapsułki
      • frijka Re: witamina D3 w dozowniku 01.08.13, 23:08
        a jak te kapsułki wyglądają? w jaki sposób się je podaje?
        • anjaka1983 Re: witamina D3 w dozowniku 01.08.13, 23:16
          to się nazywa kapsułki twist-off, są miękkie i przezroczyste, wypełnione jednorazową dawką witaminy D, ukręca im się czubek (tego właśnie nie lubię) i wyciska na łyżeczkę albo bezpośrednio do buzi. zresztą, tu masz obrazek smile www.aquavitae.com.pl/data/include/cms/VitaDerol_uzycie.jpg
    • mika_p Re: witamina D3 w dozowniku 01.08.13, 23:18
      Witaminy D3 lepiej dać mniej niż za dużo. Karmisz mm, z tego co widzę, jest lato, więc o niedobór będzie trudno, o przedawkowanie dużo łatwiej.
    • aaaniula Re: witamina D3 w dozowniku 02.08.13, 05:25
      Trzeba przewlekle podawać 40-50 tysięcy jednostek, żeby spowodować przedawkowanie witaminy D3, więc nie siejmy paniki z większymi i mniejszymi kroplami.
    • murwa.kac Re: witamina D3 w dozowniku 02.08.13, 08:22
      bez przesady.
      raz dasz mniej, drugi raz wiecej - nic sie nie stanie.
      do przedawkowania daleka droga.

ja to sie zastanawiam po co Ty teraz, latem podajesz ta witamine?
      lato w pelni, slonce - naturalna witamine masz, zamiast sztucznej i gorzej przyswajalnej.

na twist off uwazaj. po pierwsze w nich wit. jest na oleju, ktory moze powodowac wzdecia, problemy brzuszkowe i alergie. nie mowie, ze na bank tak bedzie. tylko sporo bylo przypadkow, gdzie z dzieckiem bylo cos nie tak, nagle zaczal bolec brzuszek, pojawila sie wysypka - i nikt nie powiazal tego z kapsulkami, a konkretnie z tym olejem.
      a druga sprawa - uwazaj przy aplikacji.
      juz pare razy sie spotkalam, ze kapsulka sie poslizgnela na palcu i oleju i wpadla do buzi dziecka.i mi samej tez sie zdazylo. co prawda to nie dramat, ale warto byc wyczulonym na to i bardziej uwazac.
      • anjaka1983 Re: witamina D3 w dozowniku 02.08.13, 08:37
        murwa, no popatrz, z tym olejem to nie wiedziałam, u nas problemów z brzuszkiem raczej nie ma, ale wysypki - jak najbardziej.. a co do niebezpieczeństwa że wypadną - fakt, od zawsze się tego bałam i na ogół podaję na łyżeczce
        • agata.redakcja Re: witamina D3 w dozowniku 02.08.13, 09:25
          Z tym dozownikiem faktycznie różnie, natomiast te w kapsułki bywają niebezpieczne smile Mi raz wystrzeliły prosto do buzi małej, strasznie się przestraszyła i ja zresztą też.
          Co do przedawkowania witaminy D3, chyba to jednak rzadkość, częściej można spotkać się z niedoborem. Polecam Wam artykuł Witamina D - co powinniśmy o niej wiedzieć?
          Pozdrawiam
      • kopiko-lol Re: witamina D3 w dozowniku 02.08.13, 09:52
        murwa.kac napisała:
        >
        > na twist off uwazaj. po pierwsze w nich wit. jest na oleju, ktory moze powodowa
        > c wzdecia, problemy brzuszkowe i alergie. nie mowie, ze na bank tak bedzie. tyl
        > ko sporo bylo przypadkow, gdzie z dzieckiem bylo cos nie tak, nagle zaczal bole
        > c brzuszek, pojawila sie wysypka - i nikt nie powiazal tego z kapsulkami, a kon
        > kretnie z tym olejem.
        > a druga sprawa - uwazaj przy aplikacji.
        > juz pare razy sie spotkalam, ze kapsulka sie poslizgnela na palcu i oleju i wpa
        > dla do buzi dziecka.i mi samej tez sie zdazylo. co prawda to nie dramat, ale wa
        > rto byc wyczulonym na to i bardziej uwazac.
        >
        Murwa, czyli ta w dozowniku jest lepsza? Mi niby polecala ja pediatra, ale lekarzom nie mozna ufac big_grin Bardziej licze sie z zdaniem doswiadczonych matek.
        • murwa.kac Re: witamina D3 w dozowniku 02.08.13, 10:06
          szczerze mowiac nie wiem czy lepsza.
          nie jest na oleju, wiec dla dziecka problematycznego pewnie lepsza.
          ja twist offa uzywalam tylko 3 czy 4 miesiace.
          potem przerzucilam sie na devikap (na recepte), bo kosztowal niecale 4 zl i starczal na ok 3 miesiace (ceny witaminy w kapsulkach czy dozowniku sa po prostu zbojeckie).
          teraz nie daje juz wcale, bo nie ma potrzeby, a na jesien i zime pewnie kupie tran.
      • frijka Re: witamina D3 w dozowniku 02.08.13, 10:13
        Pediatra powiedział, że tą witaminę podaje się przez pierwszy rok, a nawet dwa życia dziecka więc kupuje i podaje. Na spacer wychodzę codziennie, ale nie jestem pół dnia z dzieckiem na dworze żeby jego ekspozycja na słońce była jakaś duża.
        • murwa.kac Re: witamina D3 w dozowniku 02.08.13, 11:17
          mi pediatra mowila, ze do 3 roku powinno sie podawac.

ja tez na pol dnia rzadko wychodze.
          ale i tak uwazam, ze nie ma potrzeby podawania latem.

robisz badania jaki jest poziom witaminy D?
          • kopiko-lol Re: witamina D3 w dozowniku 02.08.13, 11:23
            wystarczy wystawic 3/4 cialka (raczki, nozki, buzka) na 15 min by zapewnic dzienna dawke wit D - oczywiscie bez filtrow
            • aaaniula Re: witamina D3 w dozowniku 02.08.13, 13:39
              Mnie lekarka powiedziała, że dziecko powinno być bez ubrania i przebywać na słońcu do pierwszej czerwoności skóry. Ja tam nie mam zamiaru dziecka smażyć. Wolę nałożyć krem (tym bardziej, że mój mały jest raczej typem "bladoskórego") i podać witaminę.
          • frijka Re: witamina D3 w dozowniku 02.08.13, 12:01
            Nie. Zapytam pediatre, niebawem szczepienie.
    • neffi79 Re: witamina D3 w dozowniku 02.08.13, 11:21
      witaminę d3 podaje się od września do kwietnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka