Dodaj do ulubionych

WItamina D- a niemowlak

14.06.13, 13:14
Witam, jestem mamą 7 miesięcznej Neli...od 3 miesiecy dziecko karmie mm, od tamtej pory nasz pediatra kazał odstawic witamine D, ponieważ twierdzi ze wystarczy to co jest w mleku. Pytalam roznych osob i czytalam rozne artykuły i jestem w kropce! Dawac czy nie dawac? Zaprzestałam podawanie witminy, ale czy slusznie? Wyczytałam ze w mm jest za mała dawka na dzienne zapotrzebowanie, niby sloneczko pomaga jezeli jestesmy na dworzu, ale stosuje krem z filtrem 50, wiec on tez chamuje produkcje witaminki. Dzisiaj bylismy u lekarza na szczepieniu i powiedzial ze moge podawac tran, wiec to wystarczy?
Mamy jak to u Was wygląda? Dajecie czy tez nie? Boje sie tej krzywicy u małej, no ale przedawkowac tez nie chce przeciez....
Obserwuj wątek
    • florecistka.best Re: WItamina D- a niemowlak 14.06.13, 13:46
      u mojej pediatry było następująco: po skończonym roku od kwietnia do wrzesnia nie dajemy D3
      U niemowląt poniżej roku 1 kropla niezaleznie od formy karmienia.
      • dorot10 Re: WItamina D- a niemowlak 14.06.13, 16:15
        U nas tak: przy karmienie mm - nie podawać. Żadnej krzywdy nie mamy a moje starsze dziecko nigdy w ustach wit D nie miało. Młodsze karmione mieszanie dostawało co 2 dzień ale między kwietniem a październikem wogóle. Zobacz na opakowaniu ile mieszanka ma wit D przeliczyć przez ilość wypijanego mleka i sprawdź ile dostaje.
        • evkato Re: WItamina D- a niemowlak 14.06.13, 17:17
          dorot10 a jaka mieszanka karmilas swoje maleństwo?
          • dorot10 Re: WItamina D- a niemowlak 14.06.13, 19:00
            Enfamilem, wypijało powyżej 600 ml i to wystarczyło. Jeśli dziecko jest na mm ja bym nie dawała. Mam w rodzinie przypadek przedawkowania wit d3 zaleconej dziecku karmionemu piersią- dostawało w słoneczne lato.
    • devilyn Re: WItamina D- a niemowlak 14.06.13, 17:22
      JA wycztałam, że jeśli dziecko pije więcej niż 500 ml dziennie mm to nie podaję się d3, ja będąc na wizycie u pediatry z moimi 3 mięsięcznymo bliźniaczkami spyt. i kazała podawać do roku, jeśli jesteśmy na słońci to nie, a jak jest pochmurno to podawać...
      • evkato Re: WItamina D- a niemowlak 14.06.13, 17:30
        kazała podawać do roku, jeśli jesteśmy na słońci to nie, a jak jest pochm
        > urno to podawać...

ok, a jaki filtr stosujesz na sloneczko?
        • devilyn Re: WItamina D- a niemowlak 14.06.13, 17:37
          zadnego, ewentualnie w zanadrzu mam 50.
    • magdalenas9 Re: WItamina D- a niemowlak 14.06.13, 20:53
      mozna podawac, przedawkowanie wit d jest bardzo trudne...
      • alutka314 Re: WItamina D- a niemowlak 14.06.13, 21:19
        nam pediatra kazała podawać (do skończenia 1 rż) jedną kropelkę wit d3 codziennie choć mała od urodzenia na mm.
    • boo-boo Re: WItamina D- a niemowlak 17.06.13, 13:18
      Moje piersiowe i wit d nigdy nie podawałam- starszemu tran jak mi się przypomniało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka