Dodaj do ulubionych

Czy zmienic lekarza ???

IP: *.* 08.01.03, 12:34
Zastanawiam sie nad zmianą lekarza prowadzącego ciążę. Jestem w I trymestrze i na pierwszej wizycie lekarz nie powiedział pielęgniarkom żeby mnie zważyły i zbadały ciśnienie, nawet nie spytał o to mnie. Poza tym gdy spytałam go o to czy powinnam przyjmować kwas foliowy i witaminy, on na to że później. A ja wyczytałam, że akurat kwas foliowy powinno się przyjmować na samym początku ciąży. No i czasem czuję, że dosłownie olewa moje problemy, dla mnie to ważne, miałam infekcję, przepisał mi leki, których nie pownnam używać w I trymestrze (tak napisane na ulotce leku) a on mi odpowiedział, na to że on wie o tym i ze jednak lek stosuje patologicznie. Poradźcie czy przesadzam, czy moze jednak poszukać innego lekarza???
Obserwuj wątek
    • Gość: mono Re: Czy zmienic lekarza ??? IP: *.* 08.01.03, 14:35
      Ja już na pierwszej wizycie zostałam zważona i miałam mierzone ciśnienie. Od początku też dostałam kwas foliowy. Czytałam, że kwas foliowy powinno się przyjmować nawet już w momencie starania się o dziecko. A może spróbuj pójść do innego lekarza i porozmawiaj z nim o swoich obawach???Ja pamiętam, że kiedy dowiedziałam się, że jestem w ciązy, poszłam do pierwszego lepszego osiedlowego lekarza. I to była straszna pomyłka. Facet zrobił mi USG i powiedział, że według ostatniej miesiączki jest to już 7 tydzień a na USG nie widać jeszczce pracy serca dziecka i, że to napewno obumarła ciąża. Była przerażona. Facet przepisał mi też jakieś globulki dopochwowe ze względu na infekcję. Leki wykupiłam, ale przeczytałam w ulotce, że nie powinno ich się przyjmować w I trymestrze ciąży. Spłakana poszłam do innego lekarza, który okazał się wspaniałym fachowcem. Oczywiście zrobił mi USG, pokazał mi na monitorze malutką dzidzię. Powiedział też, że nie ma potrzeby przyjmowania globulek i zapewnił, że wszystko jest ok. Niesety wizyty były dosyć drogie, ale po ostatnich nieprzyjemnych doświadczeniach nie miałam ochoty już szukać innego lekarza. Zresztą nie wiem czy znalazłabym lepszego. Myślę, że jeżeli masz jakieś obawy to udaj się do innego lekarza. Ja przez tego pierwszego nie mogłam w nocy spać.Pozdrawiam Pyza
    • Gość: Beata32 Re: Czy zmienic lekarza ??? IP: *.* 08.01.03, 15:55
      Moim zdaniem bardzo ważne jest, aby mieć zaufanie do lekarza prowadzącego ciążę. Ja po pierwszej wizycie u lekarza - raczej wybranego przypadkowo, kiedy "załatwił mnie" w 5 min i jeszcze musiałam mu przypomieć o badaniach na kóre powinien mi wypisać skierowanie stwierdziłam (o czy przeczytałam w odpowiedniej książce), że napewno więcej do niego nie pójdę. Nie wiem, podobno to dobry fachowiec i potem słyszałam o nim również dobre opinie, ale ... przykro kiedy w jego być może gorszy dzień trafiło akurat na mnie - chyba nie byłabym w stanie chodzić do niego z pełnym zaufaniem po takim paskudnym pierwszym wrażeniu.Myślę, że jak najbardziej masz prawo mieć w ciąży poczucie, że ktoś dobrze się Tobą zaopiekuje, podejdzie do Ciebie jak do człowieka - wyjaśni twoje wątpliwości inaczej niż "to ja jestem lekarzem i ja się znam" (czasami tak to jest z tymi lekami, że mimo, że jest tak napisane to można je brać, ale ... zawsze lekarz powiniem wyjaśnić dlaczego akurat takie a nie inne Ci przepisał), da Ci kontakt do siebie, żebyś mogła w razie wątpliwości lub problemów zadzwonić. Moim zdaniem - zmienić. Po tym co napisałaś - mojego zaufania by takim swoim postępowaniem nie wzbudził.PozdrawiamBeata mama Maciusia 22 mies i 7 mies Wiercipiętka w brzuszku
    • Gość: arad Re: Czy zmienic lekarza ??? IP: *.* 08.01.03, 23:20
      Napisz gdzie znalazłaś tego "specjalistę". Każda kobieta starająca się o dziecko wie, że kwas foliowy należy przyjmować już w momencie planowania ciąży! Jeśli lekarz zachowuje się tak jak napisałaś to może warto podać na niego namiary aby ostrzec przed nim inne e-mamy.Ja natrafiłam na początku ciąży na panią ginekolog która niedokrwistość wielkokrwinkową chciała leczyć żelazem. Nie próbowała sprawdzić jaki mam poziom żelaza, zrobiłam to sama i okazało się że żelazo mam w górnej granicy normy. Gdybym się jej słuchała moja Zuzia mogłaby mieć teraz poważne problemy zdrowotne.Psotka :bic:
    • Gość: magamaga0 Re: Zminić! IP: *.* 09.01.03, 00:04
      Niewiele mam do dodania. Lekarz musi wzbudzac Twoje zaufanie. Po prostuPozdrawiamMarghe :-)Ps. Kwas foliowy mogą brac już nastolatki :-)
    • Gość: elah Re: Czy zmienic lekarza ??? IP: *.* 09.01.03, 10:51
      I tak zrobie - poszukam sobie innego lekarza, chociaż jest jedna sprawa, bo moj obecny lekarz pracuje w szpitalu, do którego prawdopodobnie trafię gdy będę rodzić, no i mam nadzieję, że nie będzie wtedy niemiły za to że postanowiłąm go zmienić. Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie i dziękuję za tak bardzo potrzebne mi wsparcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka