IP: *.* 17.02.03, 22:33
Hej, hej. Może panikuję ale powiedzcie mi co sądzicie o doszczepianiu dziaci szczepionką przeciw ospie. Masze maluch nie są już szzcepione przeciw tej bądź co bądź śmiertelnej chorobie. Wiem, że w latach 80 ogłoszono Świat wolnym od ospy ale teraz w groźbie wojny (czy to wogle możliwe!!!) boję się. Amerykanie i Izealczycy szczepią swoich dyplomatów i nie tylko. Jak Wy uważacie szzcepić czy nie. Będę wdzięczna za wasze opinnie na ten temat. Irma
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Ospa IP: *.* 17.02.03, 23:00
      Irma,Tu gdzie mieszkam (w Anglii) szczepionka przeciw ospie jest przechowywana w rzadowym sejfie na wypadek ataku biologicznego. Nie jest to szczepionka ogolnie dostepna. Przypuszczam, ze w Polsce i w innych krajach jest podobnie.Niedawno ukazalo sie w prasie brytyjskiej kilka artykulow na temat szkodliwosci tej szczepionki (powazne efekty uboczne, ktore moga byc nawet smiertelne w niektorych wypadkach). Jest to jeden z powodow, dla ktorych ta szczepionka przechowywana jest tylko na wypadek ataku.
      • Gość: guest Re: Ospa- to chyba nie ta ospa!? IP: *.* 18.02.03, 10:00
        dziewczyny, są dwie ospy!!!, ta śmiertelna i pewnie szczepionki rzeczywiście trzymają w sejfach... i taka zwykła ospa, na którą wiele osób chorowało w dzieciństwie i w wieku dorosłym!!! niestety.... i na którą od zeszłego roku też są w Polsce szczepionki i możliwość zaszczepienia jako szczepienie nieobowiązkowe - koszt 150 złotych, nam pediatra poleciła i ja swoje dziecko mam zamiar zaszczepić przeciwko ospie, ale tej zwyczajnej, a nie tej "ze średniowiecza". pozdrawiam - maria
        • Gość: guest Re: Ospa- to chyba nie ta ospa!? IP: *.* 18.02.03, 10:41
          Dzieki za rozjasnienie w glowie :sarcastic: bo nie wiedzialam, ze ospa wietrzna i ospa to dwie rozne choroby ;)A tak na powaznie, jesli przeczytalas pierwszy post w tym watku, to chyba jasno z niego wynika, ze chodzi o OSPE, nie o OSPE WIETRZNA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka