Dodaj do ulubionych

Mamy ospe!

19.12.06, 10:56
Moj kubus (roczny)ma ospe.Jak wasze dzieciaczki przechodzily ta chorobe?Ile
to wsztstko moze trwac?Prosze o jakies informacje
Obserwuj wątek
    • zabka025 Re: Mamy ospe! 19.12.06, 11:31
      Mój Kubuś (7 lat) też ma właśnie ospę. Zaraził się w przedszkolu. Nie przejmuj
      się, bo każdy musi przejść w życiu ospę i (jak mówił mój lekarz) im prędzej,
      tym lepiej, bo im młodsze dziecko, tym łagodniej przechodzi chorobę. Jeżeli nie
      chorowałoby się za młodu, później ospę przechodzi się bardzo ciężko. Dorośli
      mogą mieć półpaśca (ten sam wirus, co ospy). Nie przejmuj się - 2 tygodnie i po
      bólu. Pilnuj tylko, żeby mały się nie drapał, stosuj jakąś maść - lekarz nam
      zalecił "puder w płynie" i to wszystko. Pozdrawiam
      • wysoka_pieguska Re: Mamy ospe! 19.12.06, 13:37
        No tak, dorosli przechodza ospe ciężko, ja miłam 23 lata, gdy ktoś podzielił sie
        ze mna swoją zarazą. Miałam pięć krost obok siebie a na tych pięciu jeszcze
        cztery (były wszędzie: w ustach- na języku, w gardle, na dziąsłach. I tak jak w
        buzi, tak też w każdym innym miejscu). Moja siostra 15 lat młodsza miała tych
        krost zaledwie siedem na całym ciele.
        • shady27 to zalezy 19.12.06, 13:55
          ja mialam 18 lat jak chorowalam i gdyby nie moja mama, ktora dojrzala pare kropek to bym wogole nie wiedziala, ze mam ospe.Ale co fakt to fakt, im wczesniej tym lepiej.
    • mami7 Re: Mamy ospe! 19.12.06, 14:05
      Różnie bywa, z reguły po 10 dniach jest po chorobie. Ale dłuży się to niemiłosiernie.
      Wysypuje dopóki się gorączkuje, zwykle do 6 dni. Potem zasychanie pęcherzyków, strupki.

Pozdrawiam
    • ania19771 Re: Mamy ospe! 19.12.06, 14:28
      Moje dzieciaki przechodziły ospe na przełomie pazdziernika i listopada(czekałam
      juz jak na zbawienie bo chciałam zeby to mieli "juz z głowy")
      Córeczka(5l) nie goraczkowała i miała 7 pęchęrzy na plecach a następne krpki
      juz gdy tylko sie pojawiły smarowałam i praktycznie po 2 dniach nie było juz
      śladu -w ciagu tygodnia mielismy ospe za sobą
      Równo po dwoch tyg pojawiły sie pierwsze chrosteczki u synka(20m) i póki nie
      gorączkwał to miał ich mało a w trzeciej dobie doszła temp i wówczas w nocy go
      bardziej wysypało dlatego dopiero po 13 dniach wyszliśmy z tego
      Na noc podawałam mała łyżeczkę Hydro.... i ładnie spali -nie drapali sie
      A ja ospe przechodziłam tez w tym roku ale na wiosne-wówczas szkraby sie nie
      zaraziły -to był koszmar -trzy tyg w domu mega goraczka mega pęcherze-wszędzie
      To jest jednak choroba wieku dziecięcego
      • asia3030 Re: Mamy ospe! 19.12.06, 17:55
        Witam, my też u 3 latka- to tragedia , 4 dni 40c, a teraz kaszel i katar, a
        wysypka koszmarna. dostaje HEVIRAN. Boję się, że święta spędzimy w domu. drapie
        i roznosi!!!!!!!!!!!!!!! ratunku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka