Dodaj do ulubionych

wirus zoladkowy

IP: *.* 03.03.03, 03:22
Witam!Moze ktoras z mam wie co robic, jak leczyc wirusa zolodkowego, objawiajacego sie wymiotami i biegunka. Lekarze rozkladaja rece i karza czekac az przejdzie, zalecaja plyny i odpowiednia diete, ale jak zmusic 14 miesieczne dziecko do jedzenia czy picia w takiej sytuacji?Aska
Obserwuj wątek
    • Gość: wiolontela Re: wirus zoladkowy IP: *.* 03.03.03, 09:38
      Nic nie kazali podawac?Dziwi mnie to bardzo, bo tak małe dziecko przeciez moze bardzo szybko sie odwodnic.Moje corki przy wymiotach i biegunce miały zalecane:-gastrolit-smecte-nifuroxazyd - to polecam najbardziej, bo działa b. szybko, jest pyszny w smaku i dziewczyny chetnie go piły, niestety jest na receptei, oczywiscie, duzo pic oraz odpowiednia dieta.Co wazne, smecty nie podaje sie razem z innymi lekami, trzeba ja podawac 2 godziny po lub przed innym lekiem. Zapytaj lekarza o ten nifuroxazyd. Ja mam go w domu zawsze i jak tylko widze jakies kłopoty zoladkowo-jelitowe od razu podaje i najczesciej choroba nie ma szans zeby sie rozwinac.PozdrWiola :hello:
      • Gość: zgagusia Re: wirus zoladkowy IP: *.* 03.03.03, 17:01
        nifuroksazyd jest lekiem p/bakteryjnym - w przypadku "czysto" wirusowegop zakazenia jego podawanie moze byc wrecz szkodliwe bo wytruje korzystna flore bakteryjna w jelitach.tzreba przeczekac infekcje, choc wiem ze to moze byc trudne - podawac smecte, lakcid (lacidofil, trilac)gastrolit, duzo poic...jest tez taka metoda leczenia wirusowych infekcji jelitowych (spotkalam sie z tym w hiszpanii, wiem ze inne mamy tez tutaj o niej pisaly) - podawanie do picia odgazowanych slodkich napojow typu fanta czy sprite. Ale w przypadku mojego wowczas 2- letniego synka bardziej to szkodzilo niz pomagalo :-(i pilnuj zeby sie nie odwodnil - w razie objawow odwodnienia (na poczatku suche sluzowki, brak lez i sliny) natychmiast do szpitala na kroplowke!!duzo zdrowkaagnieszka
      • Gość: lidka21 Re: wirus zoladkowy IP: *.* 04.03.03, 22:06
        Tak jak powyżej nifuroxazyd , gastrolit,smecta(jesli uda ci się ja wepchnac bo w smaku jest obrzydliwa ja ją słodze i jakoś zawsze coś tam wypije).lacid bakterie jelitowne naturalne(bardzo pomagaja),owoc czarnej borówki, wegiel.Z domowych sposobów przekazywanych droga pantoflowa: dawac gorzka czekolade(albo słodka), trochę odgazowana cole(może i to brzmi drastycznie ale wielu malucha pomogło)Mojemu pomogło:nifuroxazyd,czarna borówka,czekolada i cola.Szybkiego powrotu do zdrowia zycze!
        • Gość: Małgorzata1 Re: wirus zoladkowy IP: *.* 05.03.03, 13:39
          W jakiej dawce i jak podać maluchowi węgiel? Czy można go na przykład w czymś rozpuścić?
    • Gość: wagner Re: wirus zoladkowy IP: *.* 03.03.03, 10:19
      witam cie serdecznie!!!Moim zdaniem powinnas jak najszybciej udać się do innego lekarza( biegunka może doprowadzić do odwodnienia organizmu)Narazie podawaj Lacidofil(bez recepty)jest bardzo dobry w przypadku biegunek i Gastrolit (bez recepty)Pocieszę cię, że dziecko po grypie żołądkowej szybko powraca do zdrowiasmilePozdrawiam WAS biedronka
    • Gość: maminka Re: wirus zoladkowy IP: *.* 09.03.03, 23:32
      Czy wszystko dobrze się skończyło?Napisz, proszę, czy była przy tym wysoka gorączka i objawy ze strony układu oddechowego.
    • Gość: magamaga0 Re: wirus zoladkowy IP: *.* 10.03.03, 16:58
      Zamiast smecty polecam Enterol - to samo ale można rozpuscic w znacznie mniejszej ilości płynu. Gaba Smectą pluła, Enterol wypija PozdrawiamMarghe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka