Dodaj do ulubionych

Jakie badania przy wysokiej gorączce?

16.01.07, 21:23
Bardzo prosze doradźcie jakie badania zrobić 2-letniemu dziecku, które dziś
zaczęło dość wysoko gorączkować, lekarz zauważył tylko czerwone gardło i nic
więcej, jak gorączka spada mała się bawi, ma dość dobry apetyt, jest
klinicznie dobra. Mimo wszystko boje się tej rutyny lekarskiej slysząc o
ostatnich kilku przypadkach zaniedbań lekarzy. Rano na pewno zrobię bad.
ogólne moczu, wystarczy, czy coś jeszcze?
Obserwuj wątek
    • bara4122 Re: Jakie badania przy wysokiej gorączce? 16.01.07, 21:39
      Jeszcze zapomniałam dodać, że w zeszłym tygodniu jej siostra bliźniaczka mmiała
      podobne objawy, potem okazało się, że wychodzą dwa ząbki a po 3 dniach pojawił
      się stan zapalny jamy ustnej. Myślałam,że to od ząbków ale sytuacja się
      powtarza u drugiej córki, która ząbki już ma i to na pewno nie jest przyczyna.
      Dlatego chcę zrobić im obu badania.
    • mama_kasi_ha Bara :-) 16.01.07, 21:52
      Najwazniejsza jest krew. Zrob morfologie i dodatkowo OB. Jesli bedziesz chciala
      zrobia Ci tez rozmaz. Ja za morfologie + OB + rozmaz zaplacilam okolo 30 zl.
      Sama morfologia kosztuje 8, 9 zl a OB 5zl. Ceny podaje oczywiscie gdybys
      chciala zrobic prywatnie, sa na pewno tylko orientacyjne smile.Robilam jeszcze
      wymaz z gardla i noska, ale ja panikara jestem wink, no i to byly nasze pierwsze
      bad. wiec chcialam miec komplet.
      A co do moczu to ogolny, jak najbardziej, a zeby sprawdzic jak to wyglada jesli
      chodzi o bakterie, to mozna zrobic dodatkowo antybiogram. Wtedy wiadomo, czy
      wzrosna jakies beztlenowce.
      Zycze Malej duzo zdrowka, oby to byla tylko wirusowka
      Pozdr
      No to tyle smile
      Nie ma co panikowac skoro jest poprawa, ale roznie bywa, czasem jest regres...
      • czarna_maruda Re: Bara :-) 16.01.07, 22:29
        U nas wysoka gorączka do 40 st i tylko czerwone gardło trwała 4 dni, czwartego
        dnia była badana rano i też tylko czerwone gardło, a wieczorem już ropne czopy
        na migdałach - angina sad. Robiłam mocz (ok), morfologię z rozmazem (tylko to
        udalo się zrobić w sobotę). Z rozmazu wynikało, że to zakażenie bakteryjne, ale
        angińsko ujawniło się dopiero w niedzielę wieczorem
        • bara4122 Re: Bara :-) 17.01.07, 21:05
          Ale antybiotyku nie podawałaś od razu, tzn tylko przy czerwonym gardle i
          gorączce? Bo my mamy taka właśnie sytuację-goraczka 39 i czerwone gardlo i na
          razie bez antybiotyku. Dopiero wróciliśmy od lekarza, mocz u obu ok, wyglądana
          to,że jest to jakieś wirusowe zapalenie gardla i jamy ustnej, ale wychodzimy z
          założenia, że skoro jedna sobie poradziła z tą infekcją bez antybiotyku to i
          drugiej sie uda.Ząbki zmyliły sytuację.
          • mdzidzia Re: Bara :-) 17.01.07, 23:32
            u mojego synka 19m, antybiotyk 2 tyg. na oskrzela, wszystko było wporzadku aż
            nagle temp.39,1 a u niego natychmiast drgawki w szpitalu zrobili badania i
            nic...gorączka 3 dni i wszystko ustąpiło gdy pytałam lekarzy co to? to
            powiedzieli ze taki jakiś wirus, żadnych innych objawów tylko katar lekki ale
            on to już 4 tyg. się utrzymuje być może to jest przyczyna
          • czarna_maruda Bara 17.01.07, 23:37
            Antybiotyk podałam dopiero jak wyszła już ewidentna angina, czyli ropne czopy
            na migdałkach

Forum z nazwą zastrzeżoną
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka