Dodaj do ulubionych

wrastanie paznokci

01.02.07, 10:52
Mój synek ma 8 miesiecy i juz od pół roku walczę z jego wrastającymi
paznokietkami u duzych paluszków pomózcie mi bo co to nowe mascie nic nie
pomagają........ Lekarz uspokaja że nie on pierwszy ale na paluszku koło
paznokietka zrobiła mu się taka czerwona krosta z jakimś chyba płynem w
srodku nie ruszam tego mu ale nie wiem co robić !?
Obserwuj wątek
    • justynaz2010 Re: wrastanie paznokci 01.02.07, 12:51
      Na twoim miejscu poszlabym do dermatologa. Ja wlasnie lecze wrastajace paznokcie
      (wiem ze to na pewno nie to samo co u tak malego dziecka ale moze cos poradze),
      chirurg od razu chcial wycinac ale to nie wyjscie bo potem znow wrastaja.
      Poszlam do dermatologa i przepisal masci, sa super, juz prawie wyleczylam.
      Paznokcie byly naprawde w zlym stanie, doprowadzilam do tego, ze mam wielkie
      tzw. dzikie mieso narastajace na paznokcie sad Kiedy wylecze bede szla do
      kosmetyczki zalozyc klamry korygujace, ktore powoduja wyciagniecie wrastajacego
      paznokcia ku gorze, dzieki czemu zaczyna on rosnac prawidlowym torem. Jesli
      bedziesz miala ciagle problem z tym paznokciem, jak synek podrosnie polecam ta
      metode - jest naprawde skuteczna.
      • jaaga2 Re: wrastanie paznokci 01.02.07, 13:02
        mi b.pomógł płyn firmy Scholl, kupiony w aptece, powoduje on że paznokieć b.
        łatwo da się wyciąć, polecam...tylko nie wiem czy dla takiego dzieciaczka...ale
        tez radzę pójść do dermatologa
        • astronia Re: wrastanie paznokci 01.02.07, 13:12
          Wlasnie ten płyn o ktorym piszesz dla małego dziecka się nie nadaje ........
          bylam juz w aptece się pytac o niego i dla dzieci nie wskazane uncertain dla dorosłych
          owszem
    • e_r_i_n Re: wrastanie paznokci 01.02.07, 13:36
      Wybierz sie do chirurga. Mojemu dziecku (fakt, sporo starszemu) pomogło
      lapisowanie pazura. Też juz byl na etapie porzadnego wrastania, zbierała się
      ropa. Po jakimś tygodniu skóra wokół paznokcia odpadła, paznokieć został
      odsłoniety.
      • estusia Re: wrastanie paznokci 01.02.07, 16:43
        przechodziłam przez to samo, moj synek od urodzenia miał problemy z paznokciami
        u nóg i rąk, na początku lapisowałam, ale zwijał sie z bólu ponieważ przy
        odsłanianiu (przyciskaniu lapisem zmienionego miejsca przy paznokciu) jest
        bardzo wrażliwe miejsce i szczerze mówiąc nie polecam dziecku. Na klamry dziecko
        było za małe, stosowałam Kwas borny (wysusza) nam nie pomógł, na jednym palcu
        był zabieg chirurgiczny usuwający wrośniety paznokieć i jego macierz, po to by
        wiecej nie rósł w tym miejscu (teraz sie juz nie zrywa paznokcia, bo wrasta,a
        bez macierzy juz nie wrośnie), po zabiegu na drugiej nóżce zaczął wrastać i
        udało mi sie takim lakierem do wrastajacych paznokci (z apteki) wyleczyc
        paluszek. Obecnie nie ma mian. Najlepszym lekiem jest zabieg chirurgiczny ale u
        małych dzieci jest robiony pod narkozą, po to by sie nie ruszały. Zabieg zmienia
        kształ paznokcia (zwęża) ale juz nigdy wiecej nie wrośnie.
        Pozdrawiam
        • oola72 Re: wrastanie paznokci 12.02.07, 22:33
          Dziewczyny mam ten sam problem , córce wrasta paznokieć przy dużym palcu u nogi
          byłam już u dwóch chirurgów i jeden kazał na noc robić okłady z sody jak po
          tygodniu nie przejdzie to niestety trzeba wyciąć, tydzień minął nie przeszło
          tylko tyle że nie boli , chodzi normalniesmile dziś byłam u drugiego kazał
          maxymalną ilość razy w ciągu dnia odciagać to bolące miejsce i dwa razy
          dziennie smarować płynem Schola powiedział żeby poczekać do końca tygodnia i
          jak nie przejdzie to usuwamysmile no i teraz juz sama nie wiem co robić ? córka
          chodzi nic ją nie boli, dziś odsunełysmy to chyba ze 100 razy no i na noc ma
          wysamrowane płynem, tylko czy to pomoże? moze jakoś popodważać jej to
          pilniczkiem? po tym płynie oczywiście?czy sam płyn wystarczy? a moze iśc na to
          usuwanie i dać sobie spokój? Nie mam pojęcja co robić? a jak u Was
          poprzechodziło?
          Pomóżcie.
    • oola72 Re: wrastanie paznokci 13.02.07, 09:20
      Podciagam temat proszę o radę.
    • hellnatali Re: wrastanie paznokci 19.03.18, 09:41
      Nie ma co męczyć synka, pewnie bardzo go to boli sad ja też miałam przez długo czas problem z wrastającym paznokciem i używałam różnych klamer ale to nic nie pomagało na dłuższą metę i w końcu poszłam do Clinica Dermatologica w Gdańsku. Byłam tam na zabiegu z 6 miesięcy temu i od tego czasu wszystko jest w porządku i paznokieć dobrze rośnie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka