joaska_z 08.02.07, 10:36 Witam! U mojego półrocznego synka w posiewie moczu wyszła obecność ziarniaków gramdodatnich (10 do 3 kom/ml) Czy ktoś może wie czy to coś groźnego Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: posiew moczu 08.02.07, 10:37 Czy masz wynik badania ogolnego? Przy takim mianie bakterii raczej bym sie nie za bardzo przejela, zrzucilabym to na niedokladne przygotowanie dziecka do posiewu. Odpowiedz Link Zgłoś
joaska_z Re: posiew moczu 08.02.07, 13:48 Badanie ogólne jest dobre, ale martwie sie bo synek juz mial problemy z układem moczowym. Przy porodzie zaraził się gronkowcem koagulazoujemnym. Lezelismy w szpitalu i nie chcialabym tego powtarzac. Zastanawiam sie czy powtorzyc ten posiew ? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: posiew moczu 08.02.07, 14:06 Jakie jest zachowanie dziecka? jesli ogolnie dobre, jesli nie wzbudza nic Twojego zaniepokojenia, a mocz ogolny jest dobry zrzucilabym to jednak na karb niedokladnego umycia na przyklad. A jak przygotowalas dziecko? Wiesz.. Teoretycznie gdybys chciala sie bawic w sprawdzanie czy to rzeczywiscie zakazenie moglabys pobrac 3 probki moczu z tego samego siusiania i oznaczyc je numerami i oddac do tego samego laby, proszac, by oddali Ci je rowniez z numerami - bo to dla Ciebie wazne. Jesli ilosc bakterii bylaby tylko w pierwszym - znaczy ze skory. Jesli spadalaby w poszczegolnych probkach - znaczy ze bakterie sa w cewce i tez bym ogolnie si enie przejela. Ilosc ich nei wskazuje na zakazenie. Tak dla pewnosci dalabym sok z zurawiny do picia, ale to pewnie wiesz, ze trzeba zakwaszac mocz. Odpowiedz Link Zgłoś
joaska_z Re: posiew moczu 08.02.07, 14:15 tak teraz mysle, ze chyba zle pobralam ten mocz.Poprzednim razem synek byl cewnikowany w szpitalu a teraz zebralam mocz do jalowego pojemnika,ktory dali mi w przychodni i potem polalam nim płytke.Tak kazala nam zrobic pielegniarka. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: posiew moczu 08.02.07, 14:18 Nie, ogolnie zrobilas dobrze. Kwestia jak umylas malego. Teoretycznie powinnas odciagnac delikatnie napletek, ymuc siusiaczka malego, by nie bylo mastki pod spodem, gdyz jest to siedlisko wlasnie bakterii, ktore bardzo czesto moga zafalszowac wynik., Potem mozna ale nie trzeba wcale przemyc rivanolem. Wytrzec najlepiej jednorazowym takim kuchennym recznikiem, bo ten co uzywasz na codzien tez ma jakies bakterie na sobie. I wtedy pobierz. Jesli maly jest zdrowy - w ten sposob napewno probka nie bedzie zanieczyszczona. Aha - oczywiscie umyj wczesniej rece i dziecko mozesz myc normalnie mydelkiem czy zelem do mycia, tak jak to robisz na codzien. Odpowiedz Link Zgłoś
babus_jagus Re: posiew moczu 10.02.07, 12:23 wlasnie, a jeszcze lepiej wycierac jalowym gazikiem. jak mielismy problem z posiewami, lekarka nam przepisala Gentamycyne (czy jakos tak, zapytaj) do smarowania przez kilka dni, zeby wybic bakterie pod napletkiem Odpowiedz Link Zgłoś
gan33 Re: posiew moczu 08.02.07, 20:20 Przy prawidłowym badaniu ogólnym moczu dopiero ilość 10 do 5 CFU/ml może być niepokojąca ale jak chcesz się uspokoić t ozrób tak jak radzi moja poprzedniczka. Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: posiew moczu 08.02.07, 23:42 Nie zogdze sie, ze dopiero 10do 5, bo cora miala 10do 4 z cewnikowania e.coli, wiec dla spokoju przygotuj dokladnie dziecko i powtorz. Odpowiedz Link Zgłoś
gan33 Re: posiew moczu 08.02.07, 23:54 Ale ja wyraźnie piszę że tylko w przypadku prawidłowego badania ogólnego moczu- czyli brak białka, leukocytozy itd. A po za tym przy E.coli postępuje się inaczej ale dziewczyna pisze o ziarenkowcach gram dodatnich. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz56 Re: posiew moczu 09.02.07, 11:16 podstawa to dobrze pobrany mocz do badania,nie wiem jak ty pobierasz ja mam wytyczne ze szpitala przy litewskiej mw to co podaje madziulec najczęściej w inf ukłmocz są też zmiany w ogólnum badaniu choć nie zawsze ,pokażwynik lekarzowi Odpowiedz Link Zgłoś