Dodaj do ulubionych

Nie przybiera na wadze.

23.04.03, 12:20
Dziewczyny czy to normalne? Mój 4-tyg.synek nic nie przybrał.Urodził się z
wagą 3250.Teraz ma 3000.Karmie piersią, i w nocy dokarmiam raz
butelką.Apetyt ma dobry , bo wisi mi non stop przy cyckach.Przez dwa
tygodnie utrzymywała mu się żółtaczka.Wychodząc, ze szpitala ważył2950.Kiedy
zacznie przybierać?Czy mam się nie denerwować?
Obserwuj wątek
    • lula11 Re: Nie przybiera na wadze. 23.04.03, 15:32
      Cześć, jeżeli twój synek ma apetyt a ty pokarm, to napewno zacznie przybierać
      na wadze, ale moim zdaniem powinnaś pójść do pediatry, ponieważ we wczesnym
      niemowlęctwie dziecko najszybciej przybiera na wadze. Począwszy od pierwszego
      tygodnia powinno dziecko zacząć rosnąć, przynajmniej tak było z moimi dziećmi.
      Juleczka urodziła się w tej wadze , co twój synek , a po tygodniu ważyła już
      ponad 4 kilogramy. U twojego dziecka winę za brak znaczącego przyrostu ponosi
      żółtaczka, ale lepiej iść do lekarza. Pozdrowim, mama Oli i Julci.
      • aniask_mama Re: Nie przybiera na wadze. 23.04.03, 17:40
        Wiesz co? Ja też bym poszła do pediatry. Biorąc wszelkie poprawki na to, że
        może waga źle ustawiona, może raz ważysz przed siusianiem, drugi raz po, to i
        tak wydaje mi się, że podejrzanie mało przybiera. Może oczywiście wszystko jest
        OK, nie chciałabym Cię straszyć, broń Boże, ale u tak malutkiego dziecka trzeba
        na wszystko chuchac i dmuchać.
        Pozdrawiam ciepło.
    • steffa Re: Nie przybiera na wadze. 24.04.03, 20:43
      Ja bym ci radziła wybrać się do poradni laktacyjnej. Wygląda na to, że owszem -
      wisi - ale nie specjalnie je. Może śpi? Może źle ssie?
    • kate1 miałam to samo 28.04.03, 23:04
      To że młode wisi przy cycu non stop to wcale nie znaczy że się najada lub- że
      wogóle efektywnie zdobywa żarcie. Moje wisiało, bo było non stop głodne (inny
      objaw - b.krótko spał, góra 20 minut i ryk i spowrotem do piersi) - okazało się
      że przez 2 tygodnie źle ssał i piersi zmniejszyły produkcję pokarmu, a Młody
      głodował. W efekcie - skończyło się butelką (ale nie narzekam). SPrawdź to,
      koniecznie !!!!!
    • anja74 Re: Nie przybiera na wadze. 29.04.03, 12:33
      Dziewczyny bardzo dziękuje za odpowiedż na mój list.Zadzwoniłam wczoraj rano
      do poradni laktacyjnej i jaszcze wczoraj zostałam przyjęta.Tak jak pisałyście
      mały żle ssie,mleko się nie produkuje i dziecko jest głodne.To ostatni dzwonek
      dla mnie żeby nauczyć go na nowo odruchu ssania i produkcji pokarmu.mam na to
      tydzień ostrej pracy.Dzięki, pozdrawiam i napisze jaki efekt.
      • kate1 Re: Nie przybiera na wadze. 29.04.03, 20:54
        jeśli mogę coś poradzić (dzięki temu mój młodziak żarł jeszcze 3 miechy mój
        pokarm, choć z butli) - przynajmniej na czas nauki wypożycz sobie elektryczny
        laktator Medeli (ściąga szybciej) i przystawiaj się z 8 razy po 15 min. na
        pierś - dopóki sam maluszek nie "nauczy" piersi, że mają produkować dużo,
        podtrzymasz i pobudzisz laktację. Ten gips kosztuje mniej więcej 5 lub 4 zł na
        dobę (2-3 tygodnie dają efekty) - sprzęt startowy ok. 70 zł ale jeśli jesteś z
        Wwy - mogę oddać ci swój (jeśli jesteś zainteresowana - kontakt na maila).
        Pozdro
        • anja74 Re: Nie przybiera na wadze. 30.04.03, 10:58
          Kate serdecznie dziękuje ale od razu wypożyczyłam laktator w poradni.I tak jak
          piszesz 8 razy po 15 min.Dodatkowo dokarmiam pokarmem sztucznym metodą przez
          polec bo nie mam swojego pokarmu . pozdrawiam
        • anja74 Re: Nie przybiera na wadze. 02.05.03, 10:27
          Kate mam pytanie, kiedy zacznie mi przybywać pokarmu? Bo jak na razie to
          skromnie.Odciągam już 5 dobę i nic.Pozdrawiam.
          • kate1 ania74 :))) 09.05.03, 19:18
            sorka, byłam na długim week-endzie - i nie widziałam Twojego pytania - uczciwie
            ci powiem, że ja wisiałam na laktatorze znacznie więcej - jeśli tylko mały spał
            albo w domu był mą to przez pierwsze dwa tygodnie odciągałam po 2 godziny
            jednorazowo (i kilka razy na dobę, nawet między 3 a 5) - do dzis wspominam ten
            koszmarrrrrrrrr ale pokarm pojawił się w 3 tygodniu: w 1 tygodniu miałam ok 60
            ml z 1 sesji, w 2 -gim z 2 godzinnej około 80-100 m, potem nawet ponad 150 i w
            krótszym czasie smile Gorzej że młody zasmakował w Bebilonie 1 sad(((( Pozdrawiam
          • steffa Re: Nie przybiera na wadze. 25.05.03, 23:27
            O ile pamiętam odciąga się po każdym karmieniu, czyli jak karmisz co 3 godz, to
            w połowie tego czasu odciągasz tak: 3, 5, 7 min, czyli: 3 minuty z jednej
            piersi 3 minuty z drugiej, 5 minut z jednej piersi, 5 minut z drugiej, 7 minut
            z jednej piersi, 7 minut z drugiej. Tylko nie ściskaj piersi w celu
            polepszenia 'uzysku', bo można uszkodzić kanaliki.
    • kinga_p Re: Nie przybiera na wadze. 04.05.03, 09:37
      Mój synek (ma teraz 4 miesiące) też przez pierwszy miesiąc nic nie przybył, z
      nawet spadł (z 4380 g do 3900 pod koniec pierwszego miesiąca). Też miał
      żółtaczkę, a poza tym ja miałam mało pokarmu. Moim zdaniem nie nalezy dać się
      sterroryzować apostołom karmienia piersią, a przede wszystkim nie wierzyć, że
      każda matka ma tyle pokarmu, ile dziecko potrzebuje. Mam troje dzieci, każde
      jadło inaczej (najlepiej średni, w ogóle bez dokarmiania, choć na początku
      płakał z głodu, na szczęśćie krótko. Najstarsza córka przeszła na butelkę z
      powodu małego przyrostu wagi). Najmłodszego synka (tego czteromiesięcznego) po
      miesiącu za radą pediatry zaczęlam dokarmiać Nutramigenem (z butelki, chociaż
      może strzykawką było by lepiej, za to bardziej pracochłonnie) po karmieniu
      (nie każdym, tylko jak okazywał głód). Pokarm wcale mi ni zanikł, wręcz
      przeciwnie - teraz Wojtuś dostaje tylko 90 ml na noc i to nie zawsze.
      Powodzenia, na pewno wszystko będzie dobrze!
    • fionna Re: Nie przybiera na wadze. 24.05.03, 07:59
      zanim maly sie urodzil tez mialam twarde zasady - karmienie tylko piersia do 6
      miesiaca, mleko matki najlepsze, zawsze tyle ile trzeba itd.
      i po dwoch tygodniach maly przybral tylko 40 g.
      pediatra w szpitalu zalecil dokarmianie bebilonem pepti, ale bylismy w poradni
      laktacyjnej - tam zakazali dokarmiania sztucznego - poniewaz byl za slaby, zeby
      go czesciej przystawiac, mialam odciagac pokarm i dokarmiac go tym odciagnietym
      lyzeczka - ale on sie przy tym tak meczyl krztusil, wiekszosc jedzenia i tak
      ladowala na ubraniu, wiec podawalam mu mleczko butelka - chyba lepiej podawac
      mleko mamy butelka niz w ogole no i jeszcze dostawal bebilon
      i pieknie przybral na wadze w 2 tygodnie prawie 2 kilo
      a teraz znowu zaczyna marudzic - nie chce jesc - nie wiem czy to objaw kolejnej
      alergii czy znudzil mu sie bebilon (ostatnio sprobowalam - to straszne
      swinstwo - nie dziwie sie, ze mu nie smakuje)
      • rossen Re: Nie przybiera na wadze. 24.05.03, 20:05
        Hej.
        Mialam to samo.
        Bogusia urodzila sie z prawidlowa waga 3190gr. Pierwsze dwa tygodnie
        przybierala ladnie a potem nic. 20-30 gr tygodniowo, potem znow chudla i tak
        caly czas. Bylismy juz bardzo zmeczeni tymi co tygodniowymi wazeniami i obawa,
        ze znow bedzie mnie. Ludzie tutaj (Holandia) probowali mnie przekonac aby
        przestac karmic piersia. Ja jednak postanowilam ja karmic do 6 miesiaca a
        potem butelka. I nic to nie pomoglo. Mala wcale nie przybierala lepiej.
        Bylysmy w szpitalu na badaniach i wszystko jest ok.
        Dzis mala ma prawie 11 miesiecy i wazy 6600gr. Jest zdrowa i fizycznie bardzo
        dobrze rozwinieta. Od miesiaca sama chodzi i rozwija sie bardzo dobrze.
        Musielismy zaakceptowac ze maluch nie chce jesc (tylko minimum to co jest
        potrzebne) i nie rosnie. Odkad zaczela jesc chlebek rosnie lepiej.
        Tak wiec jesli pediatra nic zlego nie stwierdzi to glowa do gory.
        Powodzenia
        Magda
    • asia-ch Re: Nie przybiera na wadze. 26.05.03, 23:19
      To, ze dziecko wisi przy piersi nie oznacza jednak, ze się najada. trzeba
      zobaczyć, czy słychać przełykanie pokarmu, rytmiczne ruchy zuchwy itp. Może
      nie masz pokarmu, a maly ssak ciagnie. Moja mala miałateż dlugo żółtaczkę, ale
      rosła bardzo szybko. Każde dziecko jest inne i rozwija się inaczej, ale
      powinno przybierać na wadze. lepiej upewnic się u lekarza, czy w poradni
      laktacyjnej niż miec później wyrzuty, że się zaniedbało. Serdecznie pozrawiam
      Asia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka