Dodaj do ulubionych

urlop wychowawczy

20.02.07, 15:17
wiem ze to nie to forum ale wy mamy moze wiecie!!!
czy będąc na urlopie wychowawczym z pracy mogą przyjechać na kontrole czy
się jest z dzieckiem w domu ??????? i czy się sprawuje opiekę???
miałyście taką sytuację!!dzięki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • omamamia1 Re: urlop wychowawczy 20.02.07, 16:33
      Moga komisyjnie Cię odwiedzićsad((,ale to musiałby być naprawdę bardzo upier....
      pracodawca.Mozna zawsze sie z tego wytłumaczyć,przeciez można pracować na
      wychowawczym i wcale tego nie zgłaszać pracodawcy.Ta opieka osobista to płynne
      pojęcie....
      • ennkaa Re: urlop wychowawczy 20.02.07, 16:36
        No jakoś chyba trudno będzie udowodnić pracodawcy coś takiego. To , że jesteś
        na wychowawczym nie oznacza, że nie możesz iść do fryzjera czy na zakupy
        zostawiając dziecko pod opieką kogoś innego. Pomijając fakt, ze możesz
        sobie "dorabiać" w jakimś tam wymiarze. Przecież taka kontrola nie będzie
        siedziała Ci parę dni i wyliczała ile czasu Cię nie było...ja osobiście się z
        czymś takim nie spotkałam i nie słyszałam.
        Co innego kontrole na zwolnieniach, ale to zupełnie inna sprawa i łatwiej
        udowodnić komuś, ze nie ma np. złamanej ręki.
    • asik37 Re: urlop wychowawczy 20.02.07, 18:28
      nikt Cie nie bedzie odwiedzał a to dlatego ,ze urlop wychowawczy jako taki jest
      bezpłatny a po drugie to nie L4 i nie ma wskazań do przebywania w domu,
      poprostu idziesz na bezpłatny urlop i mozesz np wyjechac z dzieckiem gdzie i na
      ile chcesz. Co innego jak wrocisz do pracy, dziecko sie rozchoruje i pojdziesz
      na L4, wtedy mozesz spodziewac sie kontroli.
      • mdzidzia Re: urlop wychowawczy 20.02.07, 19:51
        dzięki! tak naprawdę moja firma jest na drugim końcu polski więc myślę ze moze
        się nie zjawią!! byłam w zus-ie zapytać czy jeśli gmina wypłaca mi te smieszne
        400 zł to czy mam siedzieć czy mogę wyjechać powiedzieli mi ze mogę jechać z
        dzieckiem ( za granicę ) nie ma w przepisach nic przeciwko (podobno) ale tego
        się nie boję! Mój mąż był na urlopie wychowawczym i byli z jego zakładu 2 razy
        u nas w domu akurat go nie było ale na drugi dzień musiał się stawić! BYŁO to
        zapewne spowodowane tym ze ktoś życzliwy powiedział ze jest za granicą,
        naszczęście po 1 miesiącu dali sobie spokój i 2 lata nie zaglądali!!!! DZIEKUJE
        ZA ZAINTERESOWANIE I ODPOWIEDZI!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka