ewaml8 02.03.07, 16:16 czy któras z was podawała laktuloze dziecku jak długo i w jakiej ilości Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdalenanaw Re: laktuloza na kupke? 02.03.07, 21:33 podawałam 2,5 ml 2 razy dziennie przez 7 dni,troche pomoglo,ale problemy mam do tej pory czyli od 5 miesiecy......problem chyba w tym,że mało pije i ogólnie niejadek. Odpowiedz Link Zgłoś
gocha3009 Re: laktuloza na kupke? 10.03.07, 22:15 a po co od razu leki? proponuję podać śliwki gerbera albo śliwki i jabłko chyba bobowity.naprawdę działa.nie wiem jakie duże jest Twoje maleństwo ale dobre są też nasiona dyni i słonecznika.i kupa sama leci.powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
pasmo30 Re: laktuloza na kupke? 11.03.07, 01:04 A w jakim wieku dziecko? Rzeczywiscie najpierw nalezy sprobowac z dieta. I przede wszystkim duzzzzo do picia. Dobre sa gruszki, sliwkii dieta wysoko blonnikowa. Ograniczyc gotowana marchew i ryz bo zapieraja. Moja córka przez 9 mies byla na lekach, potem jej stopniowo zmniejszalam dawke (robilam to sama bo lekarka co chwile dopisywala inne leki i faszerowala w dziecko chemie). BYc moze tez udalo mi sie usunac alergen (dziecko alergiczne) i ustaly tak silne zaparcia. Teraz od ponad miesiaca juz nie daje, ale corka wiecej pije, zwlaszcza soki. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenanaw Re: laktuloza na kupke? 15.03.07, 21:15 o śliwkach myślałam,ale z racji "niejadka" pewnie nie będzie chciała jeść.świeże owoce lubi bardzo i to różne,ale brzuszek boli.Ostatnio nie ma już a takich zaparć jak pojawiły się wzdęcia,a przy tym w sumie rzadko kupki robi w prownaniu do dzieci które znam,Soki pije,ale tradycyjnie w niezawyżonych ilościach ostatnio daję bobofrut jabłkowy bez dodatków,bo jakoś go najbardziej polubiła,a te pozostałe nie bardzo chce pić,zresztą herbatek też nie...... Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenanaw Re: laktuloza na kupke? 15.03.07, 21:15 moja córciA ma obecnie 14 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś
iwonakrzem Re: laktuloza na kupke? 16.03.07, 13:57 Moje dziecko ma 2,5 roku od roku mam problemy z kupą tzn robił co 5-7 dni ale robił a od jakiegoś pół roku ma coś na styl kupowstrzymywania bo boi się że będzie bolała go pupa i wstrzymuje. Dostawał już wszystkie możliwe soczki śliwki owoce pestek dyni ani słonecznika nie che dostawał też laktuloze a potem duphalak a od 2 tygodni dodatkowo dostaje debridat nadal problemy z kupką są ale już tak nie piszczy że boli pupa i po tym lekarstwie nie jest w stanie kupki zatrzymywać. U synka żadna dieta nie zdała rezultatu nadal dostaje śliwki i inne owoce oraz soki ale razem z lekami. Laktuloza jest nieszkodliwa i nie uzależni dziecka, czytaj więcej w postach o kupowstrzymywaniu i podobnych problemach, posty są z początku marca Odpowiedz Link Zgłoś