oms1 07.05.03, 08:20 Witam Wczoraj mój synek miał kontrolne usg bioderk. Bioderka ok, ale pan doktor powiedział , że ma trochę szpotaw nóżki. Mam przyjść do kontroli za 3 miesiące. Czy ktoś z was się z tym spotkał Pomocy Olka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lida_mama_ady Re: szpotawe nożki 07.05.03, 11:33 Ja po wizycie u ortopedy z 14-miesięczną córeczką dowiedziałam się tyle, że szpotawość to przeciwieństwo koślawości (czyli wykrzywienia nóżek w X), że to się leczy samo, powinno przejść z wiekiem, lekarz zalecił jedynie specjalne buciki ortopedyczne, chodzi głównie o podwyższone i usztywnione cholewki, żeby prosto stawiało stopy. Odpowiedz Link Zgłoś
monmal Re: szpotawe nożki 07.05.03, 13:36 Mój starszy syn, obecnie 12-letni, miał szpotawe stopy. Przez parę miesięcy w niemowlęctwie miał zakładane na łydki i stópki takie tekturki obwiązane bandażami, które miały na celu wyprostowanie stóp. Nie umiem Ci wytłumaczyć na czym to polegało, bo ja nie widziałam w tych stopach nic dziwnego, może dlatego, że to było pierwsze moje dziecko i nie miałam porównania. W każdym razie mały leżał przez jakiś czas w tych tekturkach, potem całe życie chodził w ortopedycznych butach (tzn. sztywna pięta, wyprofilowana wkładka , nie jakieś specjalne ), teraz we wkładkach i ma płaskostopie i stawia stopy do zewnątrz ale poza tym jest normalnie rozwinięty. Jeśli Twojemu dziecku nie zalecili żadnej rehabilitacji ani np. tekturek to chyba jest to szpotawość niewielkiego stopnia. Niemniej trzymaj rękę na pulsie... Odpowiedz Link Zgłoś
nelka7 Re: szpotawe nożki 08.05.03, 11:35 Moj synek tez ma ten sam problem ze stopkami, uwazam, ze nie ma sensu zakladac brzydkich butow w przyszlosci ( a i tak niewiadomo, czy to odniesie skutek), tylko trzeba zajac tym sie teraz, im wczesniej tym lepiej, bo masazami mozesz dokonac cudow i dziecko nie bedzie musialo pozniej nosic zadnych ortopedycznych butow ani wkladek. Niektorzy lekarze uwazaja , ze wyprostuje sie samo, ale zaden nie da Ci gwarancji, apozniej gdy dziecko idzie do przedszkola jest za pozno na rehabilitacje. Ja mojemu synkowi masuje stopki dopiero dwa tygodnie a juz widac efekty, mysle, ze po dwoch miesiacach nie bedzie sladu po "szpotawych stopkach" Pozdrawiam! Nelka z W-wy Odpowiedz Link Zgłoś
oms1 Re: szpotawe nożki 10.05.03, 13:23 Dzięki za odpowiedzi, we wtorek idę do pediatry, może mnie trochę uspokoi, a do ortopedy pójdę prywatnieza 1,5 miesąca. Odpowiedz Link Zgłoś