Dodaj do ulubionych

bóle brzuszka

28.03.07, 16:09
Mój synek ma 6 tygodni. Karmię go piersią, przez ponad 2 tygodnie brałam
antybiotyk Syntarpen w związku ze stanem zapalnym piersi.
Mateusz ma bardzo silne skurcze brzuszka po karmieniu - pręzy się, intensywnie
porusza rączkami i nóżkami(podkurczając i prostując) mocno płacze. Często w
czasie prężenia się następuje wypływ niestrawionego pokarmu. Taka sytuacja ma
miejsce prawie po każdym karmieniu, nie ma wyraźnego ograniczenia prężenia sie
do określonej pory dnia lub nocy. Brak jest również zmian skórnych. Czy
problemy mego synka mogą być związane z alergią pokarmową? Co należy zrobić by
to sprawdzić? Czy należy zmienić dietę?
Obserwuj wątek
    • ados.ka Re: bóle brzuszka 28.03.07, 16:25
      to moze byc kolka, bo reakcja dziecka na to wskazuje. porozmawiaj z polozna
      albo z pediatra o kropelkach na kolki. ponoc kolka to nie tylko doskwiera
      dzieciom karmionym sztucznie ale tym karmionym piersia tez.
      ja wlasnie kupilam takie kropelki dla 6 tyg corki, bo codziennie ma ookropne
      kolki, krzyczy jakby ktos ja obdzieral ze skory. podalam je pierwszy raz i bede
      obserwowala czy dzialaja. jesli bedzie lepiej to sie odezwe jeszcze na forum.
    • himbi Re: bóle brzuszka 28.03.07, 19:50
      To nie musi byc ani alergia pokarmowa ani kolka. Moze po prostu za duzo lyka
      powietrza podczas jedzenia albo Ty nie ograniczylas swojej diety i zjadasz
      wzdymajce produkty jak kapusta, fasola, groch, kukurydza itd? Unikac nalezy tez
      cebuli, papryki, kalafiora, wszystkich warzyw straczkowych, owocow pestkowych i
      sokow, napoje gazowane, slodycze. Uklad trawienny takiego maluszka jest jeszcze
      po prostu niedojrzaly i samo trawienie pokarmu mamy jest dla niego ciezka
      praca. Dlatego nasza dieta w pierwszych miesiacach powinna byc lekkostrawna.
      Nalezy tez pamietac o odbijaniu po karmieniu.
    • magdulichaa Re: bóle brzuszka 28.03.07, 20:14
      W takich przypadkach najlepiej poradzić sie pediatry to po pierwsze, po drugie
      ulewanie po jedzeniu jest albo objawem alergii albo dziecko łyka za dużo
      powietrza w czasie jedzenia, ból brzuszka może być spowodowany kolką na kolki
      najlepszy jest masaż brzuszka i krople espumisan, dobry sposób by dziecko nie
      cierpiało jest robienie przerw podczas karnienia , zrób dwie przerwy żeby
      dziecku sie odbiło i jeśli tylko możesz to jak najczęściej kładź dzidziusia na
      brzuszku nie zaraz po jedzeniu oczywiście, bo jeżeli to kolki, to wszystkie
      gazy wyjdą w pozycji brzusznej
      • abcd777 Re: bóle brzuszka 28.03.07, 20:17
        To moze byc kolka, u nas tez tak bylo. Zaczelo sie pod koniec 1 miesiaca,
        skonczylo na poczatku trzeciego. W takich atakach doraźnie pomagała- moze to
        smieszne, ale tak bylo- suszarka!!! To byl nieodzowny sprzet w naszym
        domu.Suszuylismy nią brzuszek, tzn ogrzewalismy z pewnej odleglosci i małej
        bylo zdecydowanie lepiej! Cierpliwosci, to minie.
    • misiaczek85 Re: bóle brzuszka 28.03.07, 20:21
      u mnie bylo tak samo, niestety byla to kolka. musisz uwazac na to co jesz, a
      ponadto po kazdym jedzonku odbijac dziecko. poza tym porozmawiaj z pediatra i
      pomysl o kropelkach na kolki i wzdecia. ja uzywalam espumisanu, esputiconu -
      nic nie dawalo, terazpodaje malemu infacol - jest duza poprawa i nie mamy juz
      ani kolek ani prezenia podczas jedzenia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka