Gość: Monia IP: *.jaroslaw.sdi.tpnet.pl 12.05.03, 16:58 Najlepszym sposobem na kolkę jest WODA KOPERKOWA. Naprawdę jest skuteczna... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: misia Re: Kolka niemowlęca IP: 195.117.159.* 20.10.03, 14:03 najlepiej ubrać dziecko ,położyć do wózka i wyjść na spacer,świeże powietrze sprawi,że dziecko zaśnie i przestanie płakać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elicja Re: Kolka niemowlęca IP: 213.25.152.* 22.12.03, 19:53 A moim zdaniem najlepszym sposobem jest MIŁOŚĆ. Bo nic nie pomogą żadne specyfiki jeżeli matka płacze lub krzyczy na dziecko. Dziecko to naprawdę czuje. W czasie kolki trzeba dziecko wyciszyć, mówić bardzo spokojnym głosem, śpiewac cicho spokojne piosenki. To naprawdę działa. Mam teraz trzecie dziecko. Wszyskie miały kolkę. Ale najszybciej przechodzi tej ostatniej Kruszynie - widzę jak bardzo cierpi, ale leki są tylko dodatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja SAB-SIMPLEX IP: *.chello.pl 01.01.04, 19:56 Dawałam i nigdy nie było cienia kolki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: SAB-SIMPLEX IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.04, 19:16 Potwierdzam. To znakomite krople, które skutecznie pomagają zwalczać kolkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: Kolka niemowlęca IP: *.olsztyn.mm.pl 31.12.03, 16:51 Nasz lekarz zalecił krople Esputikom, poprawa była, lecz niewielka. Dla mnie największym problemem jest odróżnić, kiedy malec łaknie bo jest głodny, a kiedy łaknienie wywołuje kolka. Z antykolkowym pozdrowieniem Maniuś Odpowiedz Link Zgłoś
asia.su Re: Kolka niemowlęca 01.01.04, 22:04 A mnie się wydaje, że określenie kolka jest bardzo nadużywane. Kolką najczęściej bywa nazywany zwykły płacz dziecka - który można uspokoić np. wyjściem na spacer( jak ktoś tu radzi). Dlaczego tak sądzę?? Kiedyś też uważałam, że płacz mojego 2 miesięcznego synka to kolka. Było tak do dnia w którym przez 45 min. darł się wniebogłosy, nie płakał a darł się. Przez 45 min. nie przestawał ani na chwilę a później przez jakieś 3 godziny się uspakajał. Kiedy sytuacja się powtórzyła, po kilku dniach, pojechałam z synkiem na pogotowie, tym razem już nie wytrzymałam. Myślę, że za pierwszym razem byłam za bardzo wystraszona aby zrobić coś sensownego. Po prostu trzymałam go wrzeszczącego na rękach i patrzyłam czy żyje. Do czasu badania już się uspokoił, lekarz stwierdził, że synowi nic nie dolega - i że to musiały być dolegliwości jelitowe. Trzeciego ataku już nie było. Syn ma prawie 8 lat. Dlatego teraz uważam, że nie należy nadużywać określenia "kolka" i faszerować dzieci różnymi specyfikami (np. na bazie opium) tylko dlatego, że dziecko z jakiegoś powodu płacze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oozie Re: Kolka niemowlęca IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 02.01.04, 16:16 Cóż nasz mały skonsumował kilka litrów Gripe Water i na szczęście wyróśł z kolki. To co opisujecie to jakieś ślady a nie poważna kolka gdzie dziecko traci oddech z bólu. Zazdroszczę wam i mam nadzieję że żadnego malucha nie będzie czekało to co mój przeszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Kolka niemowlęca IP: *.rybnik.sdi.tpnet.pl 02.01.04, 20:00 My naszej córeczce dodatkowo podajemy herbatkę z rumianku z dodatkiem koperku.W razie bólu brzuszka smarujemy jej brzuszek maścia majerankowa i delikatnie masujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
orka Suszarka 04.01.04, 16:00 Mojej córci na kolke pomagałe "masaze" powietrzne wykonywane suszrka z odległosci ok 1 m. Nie ruszałam sie nigdzie nawet na weekend bez suszarki do włosów. Wypróbujcie, to działa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Kolka niemowlęca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.04, 16:48 Moja córka traciła oddech krzycząc z bólu, musiałam nią potrząsać jak lalką i nie pomagały żadne wody koperkowe,masaże itp. Dopiero po podaniu niemieckiego LEFAX-u to nasilenie kolek stopniowo zmniejszyło się a po tygodniu kolki całkowicie minęły.Gdy po ukończeniu 3 m-ca odstawiłam lekarstwo zaczął się horror i ponownie zaczęłam jej podawać i tak do 5 m-ca. Polecam każdej mamie, jest to lek bezpieczny i większość pediatrów go zna.Twierdzą ze jest taki sam jak esputikon co nie do końca jest prawdą ponieważ skład jest podobny ale zupełnie inne proporcje.Kupując prosic o postać leku dla niemowląt z dozownikiem(pompka ułatwiająca podanie ). Podawać przed karmieniem do buzi lub do butelki z mlekiem 4x po 1 pompce tak aby trzecie podanie wystąpiło w czasie wysępowania kolek .Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Kolka niemowlęca IP: 217.153.159.* 17.01.04, 23:18 Ja również stosowałam u mojej małej do ok. 4,5 miesiąca Sab-simplex a w końcowej fazie lefax (nie miałam już saba a dostałam ten drugi). Oba bardzo pomocne (polskie specyfiki nie pomagały)ale fakt że któregoś razu gdy odstawiałam już leki mała dostała"niby ataku kolki" - nie miałam przy sobie leku więc cała akcja z kąpielą, masażem itp... a tu się okazało że ona była bardzo głodna i to właśnie z nerwów tak mocno się prężyła(...) po mleczku zasnęła szczęśliwie... tak więc to jest chyba kwestia poznania dzieciątka) Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PATI Re: Kolka niemowlęca IP: 212.122.214.* 02.03.04, 00:50 NAJLEPSZYM LEKARSTWEM NA KOLKE JEST LEFAX,WYJSCIE Z DZIECKIEM NA SPACER, PODAWANIE WODY Z GLUKOZA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PATI Re: Kolka niemowlęca IP: 212.122.214.* 02.03.04, 00:57 JESZCZE CHCIALAM DODAC ZE LEFAX JEST TO LEK, KTORY ZAWIERA SKLADNIK ZWANY SIMETHICON I JAKO JEDYNY NIE POWODUJE SKUTKOW UBOCZNYCH.JEDNAK Z PRZYKROSCIA STWIERDZAM ZE TRUDNO JEST GO NABYC W POLSCE WIEC SPROWDZILA GO Z NIEMIEC I KOSZTOWAL 13 EURO.POWODZENIA Odpowiedz Link Zgłoś