Dodaj do ulubionych

żelazo i hemoglobina

17.04.07, 15:09
Moja córka ma 4,5 latka, chodzi do przedszkola i często choruje. Od dłuższego
czasu podaje córce Kidabion. Tydzień temu zrobiłam jej badanie krwi i okazało
się że ma hemoglobinę 8,2 (wg mnie bardzo niskie), a żelazo 77 (norma 60-
150). Nasza pani doktor twierdzi, że hemoglobina jest w normie, ale żelazo
niskie i przepisała małej ferrum lek 2xdziennie po 5ml przez ok. 2 m-ce. Mam
pytanie czy samo żelazo wystarczy przy tak niskiej hemoglobinie. Jakie są
wasze doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • dziubeeek Re: żelazo i hemoglobina 17.04.07, 16:00
      Moj synek ma roczek i jego hemoglobina najlepsza jaka była to 10. brał ferrum w
      między czasie jeszcze dostawał w zupkach szpinak (podobno ma dużo żelaza) i czy
      ja wiem czy mu się poprawiło... Jak dla mie samo żelazko nie bardzo, ale
      lekarze tylko to przepisują
      • db61 żelazo a hemoglobina 17.04.07, 16:16
        Dzień dobry
      • db61 żelazo a hemoglobina 17.04.07, 16:21
        Dzień dobry
        1/ rozumiem, że chodzi o poziom żelaza wyrażony w jednostkach [ g% ]
        2/ żelazo powinno byc stosowane w dawce profilaktycznej 2 mg/kg/dobę a
        leczniczo [proporcjonalnie do poziomu HB] w dawce do 6 mg/kg ciężaru ciała
        dziecka / dobę
        3/ żelazo powinno być podawane pomiędzy posiłkami
        4/ w posiłkach sąsiednich" nie powinno być mleka - bardzo utrudnia wchłanianie
        5/ z żelazem powinna być podawana witamina C, która ułatwia wchłanianie leku z
        przewodu pokarmowego
        6/ starsi pediatrzy [m. in. moja osoba] dodaja jeszcze niskie dawki kwasu
        foliowego
        pozdrawiam
        ps szpinak jest bezużyteczny - nie ta wartościowość żelaza
        • wiolka766 Re: żelazo a hemoglobina 17.04.07, 21:05
          mozna sprobowac nadrobic troszke dietą,czerwone mięsko,zółtko,babciny sposób
          sok z buraka,ew,barszczyk.
        • dorcia.b77 Re: żelazo a hemoglobina 18.04.07, 08:05
          Moja córka jest wcześniaczkiem, ale rozwija się prawidłowo. Jedyny problem to
          nawracające zapalenia krtani, laryngity. Kiedyś ktoś wpomniał, że może mieć
          problemy z przyswajaniem witamin. Mam pytanie ile powinnam podawać kwasu
          foliowego, witaminy C i w jakich odstępach, ewentualnie czy razem podawać te
          witaminy?
          • db61 hemoglobina a wit C i kwas foliowy 29.04.07, 22:11
            Dobry wieczór
            1 / witaminę C - podawałbym razem z żelazem - nie przekraczając dawki 300 - 400
            mg [chociaz od 4 roku zycia można podawać juz do 500 mg], na przykład rano i
            wieczorem z żelazem
            2// tyle wit. C - powinno wystarczyć, ponieważchodzi o ułatwienie wchłaniania
            żelaza
            3/// kwasu foliowego wystarczy 1/2 tabletki po 5 mg - dziennie - na przykład w
            południe
            smile
            pozdrawiam
            pediatra
            mężczyzna
            • skorpion777 Re: hemoglobina a wit C i kwas foliowy 26.07.07, 23:49
              witm lekarza. mam male pytanie, moj syn (w sierpniu skonczy 5 miesiecy) dwa
              miesace temu zaczal brac zelazo w syropie gdyz mial za maly poziom we krwi. po
              miesacu wszystko bylo ok, ale teraz po badaniach okazuje sie ze ma zbyt duzy
              poziom hemoglobiny(19) czy to zle, i jak to zbadac? dodam iz urodzil sie miesac
              przed terminem wazac jedynie 2200 gram, ale poza tym byl i jest zdrow jak ryba
              i ma duzy apetyt. mariusz123
    • olima17 Re: żelazo i hemoglobina 17.04.07, 22:44
      Mój synek jest wcześniakiem-dzieki naszej ukochanej Pani Doktor, która prowadzi
      małego od początku, przez 4 miesiace dostawał żelazo+wit.C+kwas foliowy.Jak sie
      urodził to nie mieścił sie w żadnym centylu, teraz ma 3 latka i ledwo mieści
      sie w 90 centylu-słowem kawał chłopa!Pozdrawiam!
    • dorcia.b77 Re: żelazo i hemoglobina 26.04.07, 10:18
      smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka