11.05.07, 19:59
witam,
czy to lek sterydowy? i jak dlugo mozna go stosowac u takiego malucha?
dzisiaj lekarka zapisala inhalacje z tego leku mojemu 4miesieczniakowi sad
Tymek ma tygodnia kaszel, teraz przeszlo w zapalenie oskrzeli, bez goraczki,
wlasciwie tylko z kaszlem i takim mokrym/wilgotnym oddychaniem...
dostalismy skierowanie do alergologa - wizyta za prawie miesiac... ech sad
pozdr
Obserwuj wątek
    • iga.kal Re: berodual 11.05.07, 20:46
      > czy to lek sterydowy?

Nie.
    • dorek3 Re: berodual 11.05.07, 21:57
      to lek rozszerzający oskrzela, zapobiegający dusznościom. Stasuje się go doraźnie tzn do ustąpienia kaszlu
      • heksa31 Re: berodual 11.05.07, 22:55
        moja corka dostaje od miesiaca budesonid tez jest na sterydzie,gdy zapytalam
        pediatre czy należy się obawiać sterydu odpowiedziała że nie bo te leki w
        aerozolu maja minimalne steżenie sterydu.Wiecej zawieraja tabletki.Teraz coraz
        wiecej lekarzy zaczyna stosowac sterydy bo na chwile obecna sa lepsze od
        antybiotyku i tak niewyniszczaja organizmu
        • bbasia7 Re: berodual 14.05.07, 16:56
          spokojnie lepsze te wziewy niż częste zapalenia oskrzeli i płuc, bo to później
          zamienia się często na astmę.
        • dorek3 Re: berodual 14.05.07, 20:57
          przede wszystkim wziewy działają w obrębie płuc/oskrzeli. Nie wykazują działania ogólnoustrojowego jak te podawane doustnie. I rzeczywiście lepsze sterydy wziewne niz zapalenia oskrzeli czy płuc leczone antybiotykami
    • asik37 Re: berodual 15.05.07, 12:59
      to nie jest lek sterydowy. Jest to lek rozszerzajacy oskrzela. Jesli mały ma
      bezgorączkowe zap oskrzeli to chyba jest to obturacyjne zap oskrzeli. Mysle, ze
      powinnas podawac ten lek na pewno przez minimum tydzien (albo i dłuzej). A mały
      nie dostał dodatkowo antybiotyku albo leków sterydowych (wziewów)? Lekarz zap
      oskrzeli leczy tylko berodualem?
      • julamimi Re: berodual 15.05.07, 20:48
        dzis bylam na kontroli - oskrzela są czyste , ale leki mam jeszcze z tydzien
        podawac. Z wziewow tylko berodual, poza tym eurespal i robiony syrop
        wykrztusny. No i oklepywanie o kazdej porze dnia i nocy wink Na szczescie obylo
        sie bez anybiotyku... (maly ma 4,5 miesiaca i zima bral juz jeden antybiotyk -
        tez na zapalenie oskrzeli, tylko ze tamto bylo z wysoka goraczka)
        pozdr
    • ados.ka Re: berodual 15.05.07, 13:06
      jesli twoje dziecko ma juz zabki to myj je po kazdym podaniu leku i plucz woda
      buzie dzidzi. w dziecinstwie bralam mnostwo lekow wziewnych i mam przebarwione
      zeby, niestety!! a smak w buzi po berodualu jest ble!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka