Dodaj do ulubionych

Zapalenie krtani

21.05.15, 10:21
W ubiegłym tygodniu trafiłam z dzieckiem (12mcy) do szpitala z powodu szczekającego kaszlu w ciągu nocy.
Gdy trafiliśmy do szpitala wszystko się uspokoiło-zapewne pomogło chłodne powietrze na dworze.
Dziecko dostało hydroksyzynę, a potem nebulizację z soli fizj. oraz clemastin 2x2 ml
Byliśmy dwie doby.
Wiem, ze zapalenie kratni to bardzo niebezpieczny stan u tak małych dzieci, jednak może są jakieś sposoby by uniknąć szpitala?
Gdy dziecko zaczęło "szczekać" włączyłam nawilżacz i nebulizator, ale że to była noc i córka spała, wezwaliśmy pogotowie, lekarz od razu orzekł, że do szpitala trzeba.

Mamy się pokazać u laryngologa. Czy mogę poprosić lekarza o przepisanie czegoś, co może pomóc przy takim następnym ataku w razie czego - pulmicort? berodual? czy inne środki pomocne w takich atakach?
Obserwuj wątek
    • aniamamalenki Re: Zapalenie krtani 21.05.15, 21:19
      Moja córka pierwszy raz dostała zapalenie krtani, gdy miała właśnie 2 lata. W nocy obudziła się ze szczekającym kaszlem i dusznościami, ale na szczęście miałam w domu tabletki o nazwie pabi dethametazon (czy jakoś w tym stylu), podalismy i w dodatku trzymałam ją w łazience nad strumieniem gorącej wody. Na szczęście się uspokoiło. Rano do pediatry - stwierdziła, że te tabletki są właśnie na to, dodatkowo przepisała pulmicort do inhalacji. A krtań to recydywista, bez przesady - moja Mała chorowała już chyba 7 razy ( w ciągu roku - raz było bardzo źle, ale w końcu obyło się bez pogotowia), teraz na szczęście 3 miesiące jest okej.
      Moje rady - lekarz niech Ci przepisze leki na wszelki wypadek - polecam te tabletki ( a przepisał mi je znajomy lekarz pół roku wcześniej, gdyż moja mama wystraszyla mnie zapaleniem krtani i się uparłam i wykrakałam...), są skuteczne - kaszel szczekający zmienia się w zwykły - suchy, do inhalacji pulmicort. Poza tym otworzyć okno na oścież - zimne powietrze lub do łazienki i odkręcić gorącą wodę.

• aniamamalenki Re: Zapalenie krtani 21.05.15, 21:20
        Trochę chaotycznie piszę, ale to wina laptopa :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka