Dodaj do ulubionych

Pulmicort, berodual

27.12.14, 13:17
Proszę o wyjaśnienie w jakich sytuacjach inhaluję się pulmicortem a kiedy berodualem a kiedy tym i tym?
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: Pulmicort, berodual 27.12.14, 15:21
      to są leki, które stosuje się z zalecenia lekarza; lekarz dobiera leki i ich dawkę na podstawie zmian osłuchowych - berodual przy skurczach oskrzeli, pulmicort w niektórych przypadkach zmian zapalnych;
    • ewa.misko-wasowska Re: Pulmicort, berodual 28.12.14, 08:58
      Witam,
      dokładnie jak wyżej - na zlecenie lekarza. Berodual jest lekiem rozszerzającym oskrzela więc najczęściej stosuje się u dzieci w leczeniu obturacyjnego zapalenia oskrzeli. Pulmicort jest sterydem ma zatem działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe i najczęściej wykorzystujemy je w nawracających obturacyjnych zapaleniach oskrzeli, w zapaleniu krtani; przy jego stosowaniu należy pamiętać o ochronie oczu (przynajmniej ścisłe przyleganie maseczki) - ponieważ przy przewlekłym stosowaniu (ale to zwykle ok 3 miesięcy) może zwiększać przejściowo ciśnienie wewnątrz oka, dodatkowo sterydy w nebulizacji sprzyjają powstawaniu pleśniawek w jamie ustnej, zatem należy płakać usta wodą po każdej inhalacji.
      Pozdrawiam serdecznie
      • bsis Re: Pulmicort, berodual 28.12.14, 09:42
        dziękuję serdecznie za odpowiedź.
        pozdrawiam
      • b.bujak Re: Pulmicort, berodual 28.12.14, 14:13
        zewnętrzna ochrona oczu jest rzeczywiście ważna, ale leki działają również wewnętrznie (poprzez śluzówkę); przerabiałam ten temat z okulistką, bo mój syn przy berodualu ma opóźnione reakcje źrenicy;
        • karme-lowa Re: Pulmicort, berodual 28.12.14, 20:55
          U mojego dziecka ten zestaw leków powoduje podwyższenie ciśnienia w oczach (dokładnie Pulmicort/Nebbud).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka