Dodaj do ulubionych

wzmożone napięcie mięśniowe... :((((((

15.05.07, 22:08
Dziewczyny jestem przerażona i sama nie wiem co o tym myślec. Byłysmy wczoraj
u pediatry na wizycie kontrolnej i ta skierowała nas do neurologa. Moja Mała
ma 7 tyg. i strasznie wysoko dzwiga główke. Do tej pory cieszyłam się że jest
taka silna i w ogóle, a teraz nie wiem czy mam płakać z tego powodu. Jak ja
biore na rece to tez odgina mi sie do tyłu. Poza tym ok. Jest bardzo żywym
dzieckiem. Dziewczyny proszę jak któras tak miała napiszcie czym to grozi i w
ogole. Wizyte u neurologa mam dopiero we wtorek i chyba wykoncze sie nerwowo
do tego czasu sad(((((((
Obserwuj wątek
    • nataliak9 Re: wzmożone napięcie mięśniowe... :(((((( 15.05.07, 22:25
      w zeszłym tygodniu moja córeczka miała 7 tyg i byłysmy u pediatry. córeczka
      jest duza, silna i też ładnie dxwiga głowe. lekarka zastanawiała sie czy nie
      isc do neurologa ale po dalszych ogledzinach stwierdziła, że to nie ma sensu.
      patrz czy dziecko układa sie symetrycznie, nie wygina w jedna strone, kopie
      obiema nogami jednoczesnie itp. dxwiganie głowy to nie jakis nadzwyczajny
      wyczyn w tym wieku, może lekarka chciała sie upewnic skoro sama nie jest
      specjalista w tej dziedzinie? pamietaj że teraz jest masa skutecznych
      rehabilitacji w razie czego, a dziecko jest na tyle małe że bedzie ok. z moim
      bratem trzeba było ćwiczyc metoda Vojty i to lata temu kirdy to nie było
      takie ,,modne" i mało kto sie na tym znał i ma ssię chłop świetnie. nie martw
      się pozdrawiam.
    • olamad Re: wzmożone napięcie mięśniowe... :(((((( 15.05.07, 22:42
      Spokojniesmile). Nawet jeśłi neurolog cos złego wypatrzy, to skieruje Was do
      rehabilitanta i ten pokaże jak cwiczyć.
      Z tego, co piszesz, jeśli dzieje sie cos niepokojącego, to nie jest to nic
      wielkiego, co będzie wymagało jakiejś długotrwałej rehabilitacji.
      Jedna z bliźniaczek mojej siostry miała WNM i wystarczył miesiac ćwiczeń by
      wszystko się wyprostowało.
      Głowa do góry!

Ola, mama Uli i Marcowego Bartka
    • ppolaa Re: wzmożone napięcie mięśniowe... :(((((( 15.05.07, 22:58
      mój synek ma wzmożone napięcie mięśniowe na karczku, zachowywał się w taki sam
      sposób jak opisujesz, czyli główka mocno wygięta do tyłu jak leżał na brzuszku
      itd. również się cieszyłam, że taki silny .... Od 3 m-cy chodzimy na
      rehabilitację i sobie ćwiczymy. Synek bardzo lubi ćwiczyć i widać, że to mu pomaga.
      • natalusk Najlepsza metoda Bobath-polecam!!! 27.05.07, 19:22
        Jest lagodna forma zabawy!Vojta natomiast jest bardzo drastyczna!!!Pozdrawiam
    • antosiczek Re: wzmożone napięcie mięśniowe... :(((((( 16.05.07, 10:55
      Nie panikuj za wczesnie. Większosć padiatrów nie ma pojęcia o wzmożonym czy
      obniżonym napięciu mięśniowym! To nie jest moje zdanie ale zdanie bardzo
      dobrego fizjoterapeuty. U mojego dzieckoa pediatra stwierdził wzmożone napięcie
      i wysłał na rechabilitację. Nie poszłam. Umówiłam się za to prywatnie z bardzo
      dobrym terapeutą Pawłem Zawitkowskim. O co... córcia ma OBNIŻONE napięcie
      mięśniowe i asymetrie ułożeniową. Otrzymalismy zalecenia ja nocić dziecko, jak
      przebierac, przewijać, układać i bawić się . Córka za kilka dni zkończy pół
      roku i wychodzi na prostą- bez biegania po rechabilitantach, neurologach itp.
      Trzy konsultacje z Panem Pawłem, stosowanie się do zaleceń i są rezultaty.
      Jeśli jesteś z Warszawy polecam wizytę u tego Pana. Jest naprawdę dobry w tym
      co robi.
      • agapawel1 Re: wzmożone napięcie mięśniowe... :(((((( 16.05.07, 18:32
        Moja Niunia miala wzmozone napiecie miesniowe i asymetrie D, pol roku cwiczen,
        ktore pokazala nam pani rehabilitantka i Ania w wieku 10 miesiecy biega i nie
        ma sladu po asymetrii...Tak wiec bez obaw,nawet jesli WNM okaze sie faktem, da
        sie to wycwiczyc
      • magusia27 Do antosiczek 16.05.07, 21:52
        Hej. Podejrzewam u swojego 6 - miesięcznego synka nieprawidłowe
        napięcie mięsniowe. Nie chce leżeć na brzuszku, gdy go położe w
        tej pozycji to zaraz robi tzw. "samolocik". Od niedawna nie chce
        podciągać się za rączki do pozycji siedzącej. Bylam z nim u dwóch neurologów
        (państwowo i prywatnie), powiedzieli, że ok. ale jakoś nie bardzo ufam.
        Jeśli byłabyś uprzejma wysłać mi namiary na Pana Zawitkowskiego to
        bylabym wdzieczna. Jak możesz to napisz gdzie przyjmuje i ile
        kosztuje wizyta, jak taka wizyta wygląda. Jestem z Warszawy i bardzo chciałabym
        aby obejrzał mojego synka. Pozdrawiam
    • mi-mili Re: wzmożone napięcie mięśniowe... :(((((( 16.05.07, 19:16
      Spokojnie, to nie wyrok. Mój syn też ma WNM, ćwiczymy od dwóch miesięcy i widać
      super poprawę. Więc nie panikuj. pzdr.
      • elfik31 Re: wzmożone napięcie mięśniowe... :(((((( 16.05.07, 20:01
        spokojnie, moj tez ma wnm - podobno- ma 7 miesiecy, raczkuje, sam siada, wstaje
        w łózeczku i chodzi bokiem. Po 9 cwiczeniach rehabilitantka powiedziala ze nie
        ma co z nim robic bo dziecko w rozwoju jest 2 - 3 miesiace do przodu i wszystko
        wykonuje prawidlowo.
    • agutek30 Re: wzmożone napięcie mięśniowe... :(((((( 16.05.07, 20:01
      Nie ma się co martwić, to nie takie straszne, moje mała Ada od urodzenia również
      sztywno trzymała główkę ja się z tego bardzo cieszyłam, pediatra twierdził, że
      wszystko Ok, ale wysłał do neurologa ten również bok, dopiero w poradni
      laktacyjnej doradca zwróciła mi uwagę, że coś nie tak bo za bardzo sztywna i
      mało przybiera na wadzę, udałam się od razu do IMiD na rehabilitacje, jednak
      trochę późno i tak już chodzę pół roku, jest duża poprawa, ale nadal czasami mam
      małego spinaczasmile. Musisz się nauczyć odpowiedniego noszenia, przewijania itd. i
      będzie wszystko oksmile nie ma się co martwić, a może okaże się, że nic nie jest
      małej. A jeżeli coś jednak będzie nie tak to czym wcześniej zaczniesz tym
      lepiej. Jak jesteś z Wawy lub z okolic To jest bezpośredni tel. do IMiD na
      rehabilitacje (22) 327 74 89 polecam są super, musisz mieć tylko skierowanie od
      pediatry a oni tam sprawdzą mała i powiedzą co dalej, neurolog też jest w IMiD.
      Trzymaj się
      • mysz56 Re: wzmożone napięcie mięśniowe... :(((((( 27.05.07, 15:34
        agutek podaj namiary na dobrego neurologa z imidz-proszę cię bardzo
        • elfik31 Re: wzmożone napięcie mięśniowe... :(((((( 27.05.07, 19:18
          mój mały w wieku 3 miesiecy miał zdiagnozowane WNM. Ćwiczyliśmy metodą Bobath.
          Teraz mały ma 7 i pół miesiąca, rozwija sie szybciej niz rówieśnicy, w wieku 6
          miesięcy sam usiadł i zaczął raczkować, w wieku 7 miesięcy stanął w łóżeczku i
          zaczyna hodzić bokiem. Zobaczysz, nic się nie martw, ćwiczenia tylko dziecku na
          dobre wyjdą, jeśli w ogóle będą konieczne. Nie należy się ich bać.
    • sylwiak27 Re: wzmożone napięcie mięśniowe... :(((((( 27.05.07, 21:07
      Wyobrazcie sobie, ze po wizycie u neurologa okazało sie ze Mała jest naprawde
      silna, wieć rada dla wszystkich - nie ma co panikować za wczasu!!!
    • jula3333 Re: Do antosiczek 27.05.07, 21:12
      Czy mozesz podac mi namiar do pana Pawla Zawitkowskiego.rowniez ile kosztuje wizyta
    • bea_bak1 Re: do antosiczek 28.05.07, 09:49
      Jeśłi możesz podzielić się namiarami na Pawła Zawitkowskiego równiez bardzo
      poproszę.
      Z góry dziekuję
      Bea
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka