Dodaj do ulubionych

Gdzie szczepić dziecko z wadą serca

20.05.07, 13:23
Mam pytanie czy dzieci z wadą serca szczepicie w przychodni gdzie szczepi się
zdrowe maluchy czy w jakiś specjalnych przychodniach przyszpitalnych? Moja
córcia ma zwężenie zastawki aortalnej, ma 6 tygodni, kiedy poszłam z nią do
przychodni widziałam, że wyraźnie boją szczepić się takie dziecko, zgodnie z
programem powinna dostać 3 szczepionki, a dostała tylko II dawkę p. wzw B. Na
szcęście dobrze ją zniosła nawet nie marudzi, ale co z pozostałymi
szczepieniami? Gdzie ją szczepić, żeby nie traktowali nas "dziwnie"?
Obserwuj wątek
    • connie1 Re: Gdzie szczepić dziecko z wadą serca 20.05.07, 14:00
      Najlepiej w Wojewodzkiej Przychodni szepień , tam mają doświadczenie z róznymi
      przypadkami
    • cartwood Re: Gdzie szczepić dziecko z wadą serca 20.05.07, 15:16
      Witaj,

Ja byłam na wszystkich szczepieniach w przychodni rejonowej, mam dobrego
      lekarza pediatrę i miłe pielęgniarki. Wszystkie szczepienia, a było ich sporo,
      bo szczepiłam Marysię dodatkowo, przeszły bardzo dobrze. Marysia szybko się
      uspakajała i nie było najmniejszego problemu. Naważniejsza jest rozmowa z
      lekarzem o szczepieniach i reakcja dziecka. Proponuję zapytać o kalendarz
      szczepień.

Pozdrawiam,

Kasia, mama Marysi(PA+IVS)

• clarita Re: Gdzie szczepić dziecko z wadą serca 20.05.07, 18:17
        Ja wszystki szczepienia wykonywałam w nasze przychodni do której nalezymy.Nikt
        nigdy nas nie traktował inaczej ani gorzej.zawsze było miło.
        pozdrawiam Kasia mama Oliwiera (PDA) i Klaudii (astma oskrzelowa)
    • barbarajarzabek Re: Gdzie szczepić dziecko z wadą serca 20.05.07, 20:58
      nas też się bali szczepić i dostałam skierowanie do wojewódzkiej poradni
      szczepień we Wrocławiu, rewelacyjne podejście lekarzy, aktualne informacje na
      temat dostępnych szczepień i przede wszystkim moja pewność, że Marek szczepiony
      jest na najwyższym poziomie. dodatkowo ceny szczepionek są tańsze niż w
      aptekach, a bardzo często bezpłatne.
    • kamila19791 Re: Gdzie szczepić dziecko z wadą serca 20.05.07, 21:57
      Witaj Ja też mam synka zze zwęzeniem zstawki ortalnej dowiedzialam że maly jest
      chory jak miał 2 miesiące. W tej chwili jet po zabiegu cewnikowania w 3
      miesiącu życia a ma już 10.5 miesiąca. Wyniki są natazie ok. Leczymy się w CZD
      w Wa-wie. Ja też tak samo ja ty przeżyłam koszmar jak dowiedziała się o
      chorobie synka ale jestem dobrej myśli.Mały świetnie się roawija i strasznie
      rozrabia. A odnośnie szczepień to szczepimy się w przychodni rejonowej ale z
      opóźniniem ze względu na zabieg. W tej chwili wszystkie podstawowe szczepienia
      do pierwszego roku życia mamy za sobą, a w kolejce jak skończy rok czekają
      meningokoki. Jak chcesz porozmawiać to napisz na gazetowego. To forum to mój
      nałóg bez niego niewiem jak dałabym sobie radę. Pozdrawiam wszystkich Ania
    • tasiunia2 Re: Gdzie szczepić dziecko z wadą serca 21.05.07, 09:42
      Ja szczepie synka w naszej przychodni: mamy wspaniala pania doktor, ktora "nie
      boi sie" wady serduszka, szczegolowo omawia ze mna kalendarz szcepien, doradza
      na co warto by zaszczepic jeszcze Szymonka. Szymus ma teraz 10 msc i przeszedl
      z niewielkim opoznieniem wszystkie planowe szczepienia + dodatkowo Hib i
      zaczelismy pneumokoki.
    • nowakjoanna Re: Gdzie szczepić dziecko z wadą serca 21.05.07, 16:43
      Adas tez ma stenoze aortlana. Szczepimy normalnie w przychodni osiedlowej.
      Nigdy nikt nas inaczej nie trakotowal, szczepimy na wszystko zgodnie z
      kalendarzem, plus meningokoki,pneumokoki, hib.
    • aga26111 Re: Gdzie szczepić dziecko z wadą serca 24.05.07, 12:40
      My mamy zaufanego pediatrę i on ustala nam szczepienia, pieklęgniarki dbają
      wtedy aby zdrowe maluchy nie spotykały sie z chorymi -np. grypa. Może warto
      poszukać kogoś kto zobowiąże sie leczenia Waszej córeczki i uzna to za coś
      normalnego tak jak nasz lekarz. ja szczepiłam w przychodni lekarza rodzinnego
      i uwierz trafiłam na zrozumienie. Oni nie mają prawa traktowac dzieci inaczej a
      jeśli czegos sie boją to po to jest lekarz i zawsze można poradzić się
      kardiologa.
      Pozdrawiam Aga mama Anastazji Zespół BWG
    • i.w.a Re: Gdzie szczepić dziecko z wadą serca 24.05.07, 16:45
      witam my też szcepiy dziecko w naszej przychodni,ale polecam wam do szcepień
      szcepionki skojarzone ,ja szcepiłam Infanrixem to było 2 lata temu teraz jest
      ich wiecej pod różnymi nazwami.pozdrawiam Iwona i Wiki TGA,PS
    • halka-m11 Re: Gdzie szczepić dziecko z wadą serca 24.05.07, 17:37
      Mojego synka (HLHS) pediatra skierowała odrazu do poradni przyszpitalnej w
      oddalonej od mojego miejsca zamieszkania ok100 km Łodzi. Nie pytano się mnie
      czy zgadzam się czy nie. Jak zauważyłam to niczym sie różni się badanie i
      szczepienie od normalnej przychodni. Poza tym po szczepieniu i tak wracam do
      domu i jak miałoby się coś dziać to i tak jestem już w domu......Mam zatem małe
      pytanko......czy wiecie może czy muszę z dzieckiem jeździć wiele kilometrów na
      szczepnia, czy mam prawo żądać szczepień w swojej poradni.....domyślam się, że
      pediatra z normalnej poradni boi się szczcepić moje dziecko....trochę dla mnie
      są kłopotliwe dojazdy, schodzi na to praktycznie cały dzień a poza tym nie mam
      swojego samochodu.....pozdrawiam
      • anfido Re: Gdzie szczepić dziecko z wadą serca 24.05.07, 20:55
        W przypadku jakiś wątpliwości nasza pediatra kierowała nas do wojewódzkiej
        przychodni ds szczepień, ale i tak ostatecznie Adaś wszystkie szczepienia miał
        w naszej przychodni rejonowej. Teraz czekamy, aż skończy mu się przeziębienie i
        będziemy szczepić na pneumokoki. Starszego też juz zaszczepiłam.
        Nasza pediatra sama mnie wypytuje czy nie słyszałm jakiś nowości na temat
        szczepień, a nawet sama kieruje do mnie inne mamy, których dzieci mają wadę
        serduszka, albo jest takie podejrzenie.
        Mieliśmy i mamy nadal to szczęście, że trafiliśmy na taką panią doktor.
        Pamiętam jakie było moje zdziwienie, gdy bez wzywania zaraz pierwszego dnia ,
        jak wróciłam z Adasiem po urodzeniu do domu, przyszła nas odwiedzić. Małego
        dokładnie osłuchała. Nauczyła mnie wyczuwać tętno na tętnicy udowej i
        opowiedziała trochę o wadzie Adasia. Sama poszukała informacji, aby jakoś nam
        pomóc w tych ciężkich chwilach na samym początku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka