Dodaj do ulubionych

Szczepienia przeciw meningokokom

30.05.07, 20:32
Czy ktoś słyszał coś na temat skutków ubocznych tych szczepień? Kolega mojego
syna ( 17 lat) twierdzi, że po 10 latach coś się dzieje. Tylko co? Musze
podjąć decyzję czy zgadzam się na zaszczepienie córki i syna. I mam dylemat.
Tak czy nie?
Obserwuj wątek
    • oxygen100 Re: Szczepienia przeciw meningokokom 30.05.07, 20:51
      tak gdzis tam ponizej byl watek o pneumokokach i watpliwosciach. Istnieje
      korelacja miedzy szczepieniami a autyzmem. Prze.. sprawa choc na 100% nie
      udowodniona. Ale trzeba sie za to zabrac
      • ramota Re: Szczepienia przeciw meningokokom 30.05.07, 21:05
        Szczepionka NeissVac C (przeciwko meningokokom typu C) jest od roku 1991 bezpiecznie stosowana w 40 krajach i bodajże w Wielkiej Brytanii w 90% zmniejszyła zachorowalność na tę chorobę.....
        Mam znajomą która waha sie czy szczepić swoje dzieci i wiecznie przynosi wieści na temat "skutków ubocznych"....czyli to co "ludzie powiedzą"....wink
        A gdy zapytała lekarkę o owe skutki, ta stwierdziła że gdybyśmy wszyscy wiedzieli jakie mogą wystąpić skutki uboczne po zwykłym, kalendarzowym szczepieniu, to żadna z nas nie szczepiła by swoich dzieci.................
        • anulka.p Re: Szczepienia przeciw meningokokom 30.05.07, 21:14
          ramota napisała:

> Szczepionka NeissVac C (przeciwko meningokokom typu C) jest od roku 1991
          bezpie
          > cznie stosowana w 40 krajach i bodajże w Wielkiej Brytanii w 90% zmniejszyła
          za
          > chorowalność na tę chorobę.....

Tzn. konkretnie na jaką chorobę?
          • ramota Re: Szczepienia przeciw meningokokom 30.05.07, 21:43
            Na sepsę wywołaną meningokokami typu C
            Pozdr,
            • anulka.p Re: Szczepienia przeciw meningokokom 30.05.07, 22:02
              pytanie tylko ile procent wszystkich przypadkow sepsy stanowią te wywołane
              meningokokami C...
        • oxygen100 Re: Szczepienia przeciw meningokokom 30.05.07, 21:54
          wielu pediatrow przyznaje ze przestaje szczepic swoje dzieci ale nie jest to
          oficjlane stanowisko i na razie glosno sie o tym nie mowi.
      • denea Oxy, możesz napisać więcej ? 30.05.07, 21:31
        Ty się chyba orientujesz w tych kwestiach, prawda ?
        Sugerujesz że ten związek między szczepieniami (głównie chodzi o MMR) a
        występowaniem autyzmu co to podobno był plotką jednak istnieje ? Tylko jest
        niewystarczająco zbadany ?
        Twoje zdanie da mi do myślenia bo na lipiec mały ma termin szczepienia MMR i
        nie mam pojęcia co zrobić. Siwieję już od tych sprzecznych opinii !
        • meg241 Re: Oxy, możesz napisać więcej ? 30.05.07, 21:38
          mnie tez czeka za kilka miesiecy szczepienie MMRem i w zwiazku ztym szukam
          róznych informacji. Osobiscie nie spotkałam sie nigdy z przypadkiem powkan po
          tej szczepionce. Ani ja ani nikt ze znanych mi osob. Pytałam tez roznych
          pielegniarek ktore zajmuja sie szczepieniami dzieci oraz roznych lekarzy. Nikt
          nie powiedził ze osobiscie zna taki przypadek. Ciagle słysze ze dotkneło to
          jakiejs znajomej znajomej itd.
          Po drugie usłyszałam tez od jednej lekarki, ze ponoc ma to zwiazek z autyzmem
          ale tylko i wyłacznie wtedy kiedy pierwsze objwy autyzmu juz sie ujawniały a
          szczepionka je tylko nasiliła. Ponoc jesli dziecko jest zdrowe ( nie ma
          autyzmu) to szczepionka go nie wywoła.
          Sama jestem ciekawa jak to jest i z checia dowiem sie o jakis badaniach czy
          innych tego typu rzeczach a nie o informacjach ze corka znajomej mojej znajomej
          zachorowała na autyzm po szczepieniu.

Magda
          • denea Re: Oxy, możesz napisać więcej ? 30.05.07, 21:59
            Ja też nie znam osobiście nikogo, czyje dziecko miałoby powikłania po MMR, ale
            chyba dwa razy na różnych forach natknęłam się na wypowiedzi matek, których
            dzieci wyraźnie się uwsteczniły po zaszczepieniu. Pamiętam jak jedna pisała że
            szła z synem na szczepienie w piękny dzień, dziecko ładnie już mówiło, dobrze
            się rowijało - no wszystko pięknie. A na drugi dzień nie można było z nim
            nawiązać kontaktu.
            Zimno mi się robi jak o tym myślę i powiem Ci, że jedna jedyna taka historia
            wystarczy mi żebym nie wiedziała już sama co robić.
          • oxygen100 Re: Oxy, możesz napisać więcej ? 30.05.07, 22:05
            to zwiazek z autyzmem ale tylko i wyłacznie wtedy kiedy pierwsze objwy autyzmu.

Nie. Nieprawda. W swietle ostatnich danych autyzm rozpatrywany jest jako cos
            wtornego. Najbardziej podejrzana jest wlasnie MMR.Jednak dziecko musi miec
            predyspozycje. Ta sytuacja dotyczy kilku % dzieci z autyzmem. Ale jednak. Z
            drugiej strony przyczyn autyzmu moze byc wiele nie jest to choroba o
            jednorodnej patogenezie
            • renia1807 Re: Oxy, możesz napisać więcej ? 30.05.07, 22:21
              czy jest jakaś róznica między MMR a Priorix?
              obie są na to samo, ale która daje mniejsze powikłania?
              wiecie coś na ten temat

dziś poszłam do szczepienia z córką i okazało się, że moja dziecina ma różyczkę!
              owszem, miała drobną wysypkę, ale ja ją skojarzyłam z potówką albo uczuleniem na
              nasz proszek dodany do jej prania, nie miała gorączki, normalmie się zachowywała
              lekarka jednak wybadała powiększone węzły chłonne na potylicy i stwierdziła, że
              to różyczka
              w naszej przychodni szczepią priorixem, jest to starsza szczepionka
              cz ona nie jest przypadkiem gorsza od MMRII
    • oxygen100 Re: Szczepienia przeciw meningokokom 30.05.07, 21:49
      Tak, chcemy to zbadac dokladniej i w tym celu napisac projekt badawczy. Kilka
      dni temu bylam na konferencji gdzie kobieta z Autism Research Centre miala cykl
      wykladow na temat autyzmu i zwiazku jego ze szczepieniami, zaburzeniami
      immunologicznymi, metabolicznymi (tu tez w gre wchodza antybiotyki i zmiana
      flory jelitowej ktora powoduje patologiczne trawienie niektorych zwiazkow)
      Konferencja byla zorganizowana z Instytutem Psychiatrii i Neurologii i byli
      lekarze pediatrzy z calej Polski i gastroenterolodzy wiec jest to jednak silny
      trend. Niestety wielu lekarzy nie ma pojecia ze taka korelacja w ogole istnieje
      wiec trzeba pracowac z ludem i niesc kaganek oswiaty co tez czynietongue_out
      • denea Re: Szczepienia przeciw meningokokom 30.05.07, 21:53
        Czyń, czyń, bo nawet nie ma się kogo zapytać sad
        Lekarz fachowiec powie mi że to plotka i tyle sad
        Daj nam znać na forum o Waszych badaniach, co ? Myślę że wiele matek będzie
        zainteresowanych.
        • oxygen100 Re: Szczepienia przeciw meningokokom 30.05.07, 21:55
          eee to nie tak szybkosmile moge Ci wyslac artykul po polsku jak chcesz.Ale
          przeforwarduje bo juz dzis go wysylalam a nie chce mi sie wstawiac bo to duzy
          plik
          • denea Re: Szczepienia przeciw meningokokom 30.05.07, 22:01
            A nie, ja wiem że to potrwa, dlatego napisałam o wielu matkach bo dla nas
            akurat to już będzie musztarda po obiedzie wink
            Dzięki za link !
    • oxygen100 Re: Szczepienia przeciw meningokokom 30.05.07, 21:51
      tu jest link do jednego raportu. Dostalam go od jednej p.prof z instytutu
      psychiatrii i neurologii, wiec mozna uznac ze od osoby wiarygodnejtongue_out
      www.commondreams.org/views05/0616-31.htm
      • bozenka12 Re: Szczepienia przeciw meningokokom 30.05.07, 22:08
        a ja pracowlam w klinice, z dziecmi z autyzmem i
        innymi "powiklaniami "poszczepiennymi. Pierwsze objawy autyzmu pojawialy sie w
        kilkunastodniowym odstepie czasu od szczepionki na mmr. U wszysstkich naszych
        pacjentow. Przypadek? Moze...
        ja nie szczepilam jednak swoich dzieci.
        Mielismy tez dziwczynke co wieczorem po szczepionkach min. MMR padaczki
        dostala. Tego samego dnia. Przez lata meczy sie z napadami padaczki...
        BYl chlopiec, ktory nastepego dnia po szczepionkach zaczal lysiec. W przeciagu
        tygodnia stracil cale owlosienie, lacznie z brwiami irzesami.
        Moge jeszcze kilka historii Wam opowiedziec.
        I wiem, lekarze mowia,ze nie ma zwiazku ze szczepienami. Ale ja wiem co
        widzialam. Wszystkie te dolegliwosci wystepowalu tuz po szczepionkach.
        A i jeszcze kiedys spotkalam mame, ktorej dziecko zmalo po szczepieniu.
        • meg241 Re: Szczepienia przeciw meningokokom 30.05.07, 22:17
          to co, mamy w ogole nie szczepic dzieci?? No sama nie wiem co lepsze w tej
          sytuacji, ewentualne powikłania czy nawrot epidemi chorób. Ja ostatnio lezałam
          w szpitalu zakaznym z dziecmi ( i nie tylko dziecmi) chorymi na ospe wieczna.
          Niby taka nie grozna choroba a jednak sporo dzieci tam lezało i to z powaznymi
          powikłaniami a lekarka mowiła ze ostatnio nawet zmarła jedna dziewczynka na
          ospe sad(
          A wracajac do MMR to co z ta druga szczepionka?? Moj syn był nia akurat
          szczepiony.

Magda
          • bozenka12 Re: Szczepienia przeciw meningokokom 30.05.07, 22:20
            Ja akurat w ogole nie szczepilam. Ale u mnie szczepienia nie sa obowiazkowe, w
            Polsce chyba sa.
            Wiem ciezka decyzje. Bo chcemy jak najlepiej dla naszych pociech. Ja bylam
            przewrazliwiona bo pracowalam z dziecmi z tymi ciezkimi powiklaniami. Takze nie
            szczepilam...
        • lazania3 Re: Szczepienia przeciw meningokokom 30.05.07, 22:49
          dzięki bozenka 12 za pocieszenie,właśnie wczoraj zaszczepiłam synka MMR.
    • miirabelka oxygen100 30.05.07, 22:40
      Po przeczytaniu informacji przytoczonych przez Ciebie zaczęłam szukac czegoś
      jeszcze na ten temat w necie i znalazłam m.in. taki artykuł o związku, a raczej
      jego braku między MMR i autyzmem:
      www.resmedica.pl/archiwum2.html
      Dlaczego informacje w nim zawarte przestały byc wiarygodne?

♥♥ • ♥♥ • ♥♥ • ♥♥
      • miirabelka oxygen100 30.05.07, 22:45
        I jeszcze jeden artykuł z informacjami sprzecznymi z tym o czym piszesz, można
        się zupełnie w tym pogubicsad
        66.102.9.104/search?q=cache:lsL_DvaHgC0J:www.luxmed.pl/page.php%3Fsid%3D6%26ssid%3D59%26aid%3D484+MMR&hl=pl&ct=clnk&cd=12&gl=pl&lr=lang_pl&client=firefox-a
        Czekam z niecierpliwością na Twój komentarzsmile
        ♥♥ • ♥♥ • ♥♥ • ♥♥
        • czarny.kot997 Re: oxygen100 30.05.07, 23:31
          proponuje poczytac o epidemii odry w zeszlym roku w niemczech-ponad 1700
          chorych (wiekszosc nie byla szczepiona), setki hospitalizowanych,w tym 120
          niemowlat i najgorsze, ze dwoje dzieci zmarlo. to sa fakty. z drugiej strony
          mamy hipotezy, jak na razie niepotwierdzone statystycznie.
      • oxygen100 Re: oxygen100 30.05.07, 23:25
        znam ten artykul.
        Nie ma zadnych metaanaliz ktore na 100% potwierdzalyby takie wyniki. Nauka nie
        jest czarno-biala. Czesto na jeden temat funkcjonuja rozne teorie. Z czasem
        jedna wypiera druga bo dostarczone zostaja nowe dowody. Zwiazek szczepionek z
        autyzmem jest doscy nowa sprawa. Ale w zeszlym roku w Kongresie USA
        przeforsowano projetk ustawy ktory zobowiazuje rzad zeby ta kwestia zostala
        wyjasniona w ciagu 5 lat. Naklady na to maja byc potezne. Moze to cos wyjasni.
        Inna sprawa to przemysl farmaceutyczny dla ktorego szczepionki to gigantyczne
        dochody. Wyniki czesto zaleza od doboru testu statystycznego, grupy
        doswiadczalenj warunkow badania itp. Zreszta tak jest z wieloma lekami jedni
        uzyskuja takie wyniki inni inne. gdzie lezy prawda? chgw.
    • oxygen100 Re: Szczepienia przeciw meningokokom 30.05.07, 23:27
      link
      www.autyzmpomoc.org.pl/dan.htm
      • bozenka12 Re: Szczepienia przeciw meningokokom 30.05.07, 23:33
        W klinice gdzie pracowalam wszystkim dzieciom robiono badania na zawartosc
        rteci w oranizmie, No i wszystkie mialy podniesiony poziom rteci.
        A wlasnie rtec jest tym najbardziej szkodliwym skladnikiem w szczepionkach.
        Mowi sie teraz, ze wycofali rtec ze szczepionek, co nie jest prawda.
        Zmniejszyli ilosc. Ale i tak ta zawarta ilosc moze byc bardzo szkodliwa.
        Szczegolnie dla niektorych. Do tej pory nie wiadomo, czemu jedne dzieci dostaja
        autyzmu po szczepionkach a inne nie. Predyspozycje? Takze te dzieci z tzw.
        predyzpozycjami moga cierpiec nawet po zmnieszonej ilosci rteci.
        No i jeszcze jedna rzecz. Lekarze tak sie zarzekalo, ze nie ma zwiazku pomiedzy
        autyzmem a szczepionkami, no to dlaczego zaczeli teraz zmniejszac ilosc rteci?
        Przeciez ponoc nie bylo to szkodliwe... Nie nie wierze lekarzom.
        • czarny.kot997 Re: Szczepienia przeciw meningokokom 30.05.07, 23:51
          "Nie nie wierze lekarzom."

a jak dostaniesz zapalenia wyrostka to tez sie nie pozwolisz zoperowac? to nie
          jest atak na ciebie, po prostu mnie to ciekawi. to nie jest tak, ze ja
          bezkrytycznie przyjmuje wszystko co mowia lekarze, ale z drugiej strony bez
          przesady.

"No i jeszcze jedna rzecz. Lekarze tak sie zarzekalo, ze nie ma zwiazku pomiedzy
          >
          > autyzmem a szczepionkami"

mowa jest tylko o mmr i zwiazku z autyzmem. jesli mialby istniec zwiazek miedzy
          autyzmem a rtecia, to afera bylaby o wszystkie szczepionki. oczywiscie, ze rtec
          jest szkodliwa i nikt tego nie kwestionuje i bardzo dobrze, ze ja
          wycofano/zmniejszono ilosc. poza tym jesli faktycznie istnialaby zwiazek miedzy
          mmr a autyzmem to moznaby to udowodnic statystycznie, a jak na razie nie mozna.
          poza tym szczepionka ta jest na rynku od kilkudziesieciu (od 1970)lat natomiast
          autyzm jest znany o wiele dluzej (opisany zostal w 1911).
          • bozenka12 Re: Szczepienia przeciw meningokokom 31.05.07, 00:00
            a nie prawda, ze jest zwiazek tylko pomiedzy MMR a autyzmem. W Stanach jest
            mowa o wszystkich szczepionkach! Wszystkie sa teraz pod tak zwana przyslowiowa
            lupa. I to wlasnie rtec jest czynnikiem najbardziej podejzanym. Dzieci z
            autyzmem maja podwyzszona ilosc rteci. Rtec wywoluje duze zmiany w mozgu.
            Oczywiscie badania laboratoryjne byly prowadzone na mozgach zwierzecych, takze
            nie do konca wiadomo czy autyzm, ale zmiany w mozgu sa wlasnie po rteci.
            A co do autyzmu...fakt istnial zawsze, ale teraz sie mowi o epidemi autyzmu.
            Badania potwierdzaja, ze w krajach gdzie sie zaczyna szczepic dzieci pozniej i
            mniejsza iloscia szczepionek przypadki autyzmu sa o wieeeele rzadziej
            wystepujace.
            I znow nie chodzi tylko o MMR.
            Jesli chodzi o lekarzy to zle sie wyrazilam. Nie wierze im na temat
            szczepionek. Oni nam powtarzaja to, czego ich w medyku uczyli. Nie wazne czy to
            prawda, czy nie, tak zostali wyuczeni. Natomiast oczywiscie, nie popadam w
            skrajnosc, jak musze chodze do lekaza.
    • oxygen100 Re: Szczepienia przeciw meningokokom 31.05.07, 07:24
      nie nie chodzi tylko o MMR. chodzi o wszystkie szzcepionki ktore zawieraja
      konserwant - etyl rteci czyli thimerosal. Podobno zostal wycofany w 2004. Nie
      ma co wpadac w histerie, ale najbardziej niebezpieczne sa szczepionki podawane
      najwczesniej. Warto po prostu przed szzcepieniem sprawdzic czy thimerosal jest
      w szczepionce ktora mamy zaszczepic dziecko czy nie. To co zwrocilo uwage to
      zmiana wzorca autyzmu. Kiedys dzieci od poczatku chorowaly tzn. nie zachowywaly
      sie normalnie. Teraz czesto w okolicach 3 r.z. nastepuje regresja. Ten nowy
      wzorzec sklonil wielu do zbadanie sprawy. Ostatnio zaszczepilam 1 dniowe
      szczury 5-krotnie wieksza dawka timerosalu. Kolezanka chce na dzien dobry
      zalozyc hodowle z neuronow izolowanych z tych szczurow. Zobaczymy czy hodowla
      bezie reagowac w zmieniony sposob.
      Jednym z markerow ktore moga zapalic czerwone swiatlo jest powiekszona objetosc
      mozgu zwlaszcza niektorych struktur co mozna zobaczyc podczas badania TK czy
      MRI. Nie chodzi tylko o szczepionki. Chodzi np. o rejony gdzie sa kopalnie
      weglowe, ryby skazone rtecia, itp. I jak mowie nie dotyczy to wszytskich bo
      zdrowe organizmy maja mechanizmy odtruwania sie, jednak dzieci o pewnych
      predyspozycjach np. nie trawiace kazeiny czy glutenu (te zwiazki trawia sie do
      peptydow ktore wykazuja aktywnosci opiodowa)czy po wielkrotnych
      antybiotykoterapiach (zwlaszcza po infekcjach ucha srodkowego) moga po prostu
      byc bardziej narazone na to ze szczepionki nasila niepozadane objawy
      ujawniajace sie podaniu szczepionki. Po prostu nalezy miec oczy szeroko
      otwarte. Choc rozumiem ze z lekarzami moze byc ciezko dyskutowac.
    • momeko Re: Szczepienia przeciw meningokokom 31.05.07, 13:01
      Ja kupiłam szczepionkę i nie zaszczepiłam... czy zrobiłam dobrze ....
      lekarz kategorycznie odmowił twierdząc że jeśli sa jakiekekolwiek problemy
      neurologiczne ( a u nas są ) to dziecko nie powinno byc szczepione....
      zwróciłam sie o opinie do neurologa - potwierdził
      natomiast pani logopeda ma 2 przypadki dzieci u których po szczepieniu odnowiły
      sie powikłania neurologiczne
      to wszystrko może stac sie oczywiście również po zwykłych kalendarzowych
      sczepionkacj - Ja tym razem nie zaryzykuje....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka